În şedinţa din iunie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aproba înfiinţarea Federaţiei Filantropia în cadrul Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale. La Adunarea Generală
Campanii social-filantropice ale Asociației „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Braşov
Asociaţia „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Braşov a oferit sprijin pentru elevi la început de an şcolar. De asemenea, au mai fost sprijiţi pacienții din compartimentul de îngrijiri paliative de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov.
Un număr considerabil de elevi ai Școlii Generale din comuna Poșaga, judeţul Alba, au primit pachete cu alimente (ulei, făină, zahăr, orez, mălai), dulciuri, produse de igienă și rechizite. Pachetele cu rechizite au constat în ghiozdane complet echipate cu tot ceea ce este necesar pentru buna desfășurare a activităților școlare. În mod similar au primit pachete și un grup de elevi din județul Brașov care au o situație materială precară. Alături de voluntari, în activitate s-au implicat şi preotul Lupu Ioan Bogdan de la Parohia Pețelca, judeţul Alba, membru fondator al Asociației „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei”, precum și preoteasa Anda Lupu, profesor de religie la școala generală din satul Poșaga.
Prin Asociaţia „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Braşov au fost donate, către pacienții internați în cadrul compartimentului de îngrijiri paliative de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, pachete cu consumabile specifice (adjuvante) pentru fiecare pacient internat. Acestea au constat în special din creme și ceaiuri. Alături de voluntari, în activitate s-a implicat și preotul Bogdan Brânzea, paroh și asistent medical în cadrul spitalului menționat.
Tot prin Asociaţia „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Braşov, s-au donat alimente, haine, scutece și jucării pentru mai multe familii din municipiul Brașov și comuna Feldioara. Multe dintre aceste familii beneficiază de ajutor periodic din partea asociației, pentru a-și putea trimite copii la școală şi pentru a le asigura hrana necesară.
„Am încercat, pe cât am putut, să aducem o bucurie celor aflați în nevoi. Pentru școlari, bucuria a fost una deosebită, întrucât toate acestea au coincis cu începerea școlii și revederea cu toți colegii”, a spus preotul Ciprian Nistor, coordonator al Asociației „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” și preot la Capela „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Brașov.