Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a desfășurat şi în acest an o amplă campanie de donare de sânge intitulată „Uniți pentru viață - Din inima ASCOR pentru inima tuturor”, care a av
Cantine sociale în Arhiepiscopia Bucureştilor
În Arhiepiscopia Bucureştilor funcţionează 11 cantine sociale ale parohiilor, 6 cantine sociale ale protoieriilor şi o bancă de alimente.
Cantinele sociale ale protoieriilor
1. Cantina socială Sfânta Teodora de la Sihla
Adresă: București, strada Băiculești nr. 27, sector 1
Cantina socială Sfânta Teodora de la Sihla a Asociației Diaconia Filiala Sector 1, cu sediul social la Parohia „Sfânta Vineri”-Pajura, a oferit zilnic, de luni până vineri, pe parcursul câtorva luni, hrană caldă în regim de catering la domiciliu pentru 14 persoane vulnerabile din punct de vedere social, selectate în urma unor anchete sociale. Cantina își desfășoară activitatea cu sprijinul parohiilor din sectorul 1.
Coordonator: as. soc. Cristina Bîșu
2. Cantina socială Sfânta Ana
Adresă: București, șos. Pantelimon nr. 257, sector 2
Cantina socială Sfânta Ana funcționează în cadrul Asociației Diaconia Filiala Sector 2 și a fost inaugurată în februarie 2015 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cantina socială se află în incinta Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul, Protoieria Sector 2 Capitală, și oferă zilnic hrană caldă, consiliere duhovnicească, socială, sprijin și suport pentru 100 de beneficiari aflați în evidența Asociației Diaconia și a DGASPC Sector 2.
Cu ocazia praznicului Învierii Domnului au fost oferite 100 de pachete alimentare cu produse de bază și specifice beneficiarilor cantinei și persoanelor greu deplasabile, lipsite de ajutor. Nașterea Domnului a fost prilej de bucurie pentru toate persoanele aflate în evidență, acestea beneficiind de pachete consistente, cu alimente de bază și specifice sărbătorii, și de colinde interpretate de tineri din LTCOR Sector 2. În anul 2022, Cantina socială Sfânta Ana a obținut relicențierea serviciilor sociale oferite și pentru al doilea an consecutiv a încheiat convenție de colaborare cu DGASPC Sector 2 și a primit fonduri de la bugetul local.
Coordonator: Paul-Alexandru Riglea
3. Cantina socială Sfânta Maria
Adresă: București, str. Regenerării nr. 2, sector 3, București
Cantina socială Sfânta Maria a fost înființată în anul 2015 și a fost inaugurată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul - Episcop-vicar patriarhal, în data de 8 septembrie 2015, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului. Așezământul social se află în incinta Parohiei Foișor I, Protoieria Sector 3 Capitală și a oferit hrană caldă zilnic, consiliere duhovnicească, socială, sprijin și suport pentru aproximativ 80 de beneficiari aflați în evidența Asociației Diaconia Filiala Sector 3 și a DGASPC Sector 3. Beneficiarii cantinei sunt persoane aflate în risc de excluziune socială: copii proveniți din familii defavorizate, monoparentale, copii de etnie romă, persoane vârstnice lipsite de venituri, persoane cu handicap și persoane fără adăpost. Situată în proximitatea Școlii Generale nr. 95, Cantina socială Sfânta Maria organizează activități socio-educaționale de tip școală după școală pentru copiii lipsiți de posibilități materiale.
Cantina socială Sfânta Maria oferă hrană caldă, zilnic, pentru aproximativ 50 de persoane.
În apropierea sărbătorilor pascale, au fost pregătite pachete cu alimente de bază, sarmale, friptură și ouă roșii pentru toți beneficiarii cantinei sociale.
În perioada septembrie - octombrie 2022, a fost implementat proiectul Sprijin pentru prevenirea abandonului școlar în rândul comunităților dezavantajate din sectorul 3 de către Asociația Diaconia Filiala Sector 3 și finanțat din fonduri nerambursabile de la bugetul local al sectorului 3. Scopul acestui proiect este atât combaterea sărăciei prin asigurarea rechizitelor şi a îmbrăcăminţii necesare pe timp de iarnă pentru copiii care provin din familii defavorizate - pentru a putea continua să meargă la școală, cât și dezvoltarea abilităților, competențelor și deprinderilor persoanelor vulnerabile în vederea menținerii motivației familiilor vulnerabile de a-și menține copiii în sistemul de educație.
Astfel un animator socio-educativ a susținut 7 workshopuri, în care:
- 70 de copii proveniți din grupuri vulnerabile din sectorul 3 au beneficiat gratuit de activități de informare în domeniul educației și
- 70 de părinți au beneficiat de activități de informare în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței educației pentru copiii lor.
Acest proiect a fost mediatizat prin intermediul Centrului de presă al Patriarhiei Române: televiziunea TRINITAS TV și „Ziarul Lumina”.
La finalul sesiunilor de instruire, beneficiarii au primit un pachet conținând un ghiozdan echipat cu rechizite, o geacă de iarnă și adidași.
La sediul Cantinei sociale Sfânta Maria s-au pregătit pachete cu hrană pentru sărbătoarea Nașterii Domnului și pentru Anul Nou, pentru ca toți beneficiarii să se bucure alături de familiile lor.
Coordonator: as. soc. Andrada Mănescu
4. Cantina socială Sfânta Muceniță Filofteia
Adresă: București, strada Ilie Oprea nr. 7, sector 4
Cantina socială Sfânta Filofteia se află sub egida Asociației Diaconia Filiala Sector 4, a fost inaugurată în anul 2016 și se află în București, strada Ilie Oprea nr. 7, sector 4, în incinta Parohiei Progresul I, Protoieria Sector 4 Capitală. Așezământul social oferă unui număr de 45 de beneficiari câte o masă caldă în fiecare zi, de luni până vineri, consiliere spirituală, consiliere socială și sprijin material periodic.
Beneficiarii sunt persoane și familii aflate în dificultate, cu risc crescut de marginalizare sau excluziune socială: copii proveniți din familii numeroase care trăiesc în condiții precare, familii monoparentale, familii sărace de romi, persoane fără adăpost, vârstnici fără sprijin familial și cu venituri mici, persoane cu handicap.
Susținerea financiară a cantinei este asigurată de toate parohiile din sectorul 4 București și de Protoieria Sector 4 Capitală.
Coordonator: as. soc. Cristina Untaru
5. Cantina socială Sfânta Cuvioasă Parascheva
Adresă: București, Aleea Sălaj nr. 44, sector 5
Cantina socială Sfânta Cuvioasă Parascheva a Asociației Diaconia Filiala Sector 5 se află în incinta Parohiei Tuturor Sfinților Români, Protoieria Sector 5 Capitală, și oferă zilnic hrană caldă, consiliere duhovnicească, socială, sprijin și suport pentru 50 de beneficiari aflați în evidența asociației.
Cantina fost inaugurată în data de 12 septembrie 2015 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și oferă hrană caldă persoanelor nevoiașe din cadrul Protoieriei Sector 5.
Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și de Paște, cei 50 de beneficiari au primit pachete cu alimente de bază și specifice acestor sărbători.
Administrator: pr. Cornel Ilie
Coordonator: as. soc. Violeta Barac
6. Cantina socială Sfântul Mucenic Barnabas
Adresă: București, bd. Drumul Taberei nr. 28A, sector 6
Cantina socială Sfântul Mucenic Barnabas funcționează sub egida Asociației Diaconia Filiala Sector 6 și se află în incinta Parohiei Acoperământul Maicii Domnului, Protoieria Sector 6 Capitală. Cantina socială acordă servicii sociale gratuite persoanelor aflate în situații financiare și material precare, dar și cu situații medicale deosebite, având drept scop reinserția socială a persoanelor marginalizate și asigurarea unei mese calde zilnic, necesară existenței pentru 70 de beneficiari aflați în evidența Asociației Diaconia Filiala Sector 6. Pe lângă hrana caldă, asociația furnizează și alte servicii precum: consiliere religioasă, consiliere socială și sprijin financiar.
Cantina socială Sfântul Mucenic Barnabas a fost sfințită în data de 10 septembrie 2015 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Activitatea sa este susținută de parohiile din cadrul Protoieriei Sector 6 Capitală.
Banca Locală de Alimente Sector 6 - Asociația Diaconia Filiala Sector 6
Proiectul „Banca Locală de Alimente Sector 6” propune o paradigmă modernă de satisfacere a nevoilor de bază ale persoanelor dezavantajate, se adresează, cu precădere, persoanelor vulnerabile care au domiciliul legal pe raza administrativ teritorială a sectorului 6 și vizează intervenția pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situațiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor ori comunităților, prin oferirea de suport alimentar.
Totodată, proiectul propune dezvoltarea unei structuri sociale care are un puternic impact pozitiv asupra mediului, propunându-și, pe lângă satisfacerea nevoilor fundamentale de hrană ale categoriilor defavorizate, și reducerea efectelor nocive asupra mediului, prin utilizarea cât mai eficientă a resurselor alimentare în cadrul comunității locale, reducând nivelul cantităților de hrană care altfel ar deveni deșeuri.
Costurile totale ale obiectivului `Banca Locală de Alimente Sector 6” s-au ridicat la suma de 14.953.350,49 de lei din care în anul 2022 s-a achitat suma de 7.571.686,34 de lei, iar de la începutul proiectului s-a achitat suma de 14.428.406,58 de lei, urmând ca până la finalizarea proiectului să mai fie achitată diferenţa de 524.943,91 de lei.
Responsabil: pr. Costel Burlacu
Unități de asistență socială parohiale
1. Cantina socială Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Adresă: București, bd. Ghencea nr. 41, sector 6
La Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil - Parc Ghencea se derulează mai multe programe sociale, printre care și cantina socială de la Centrul Comunitar Ghencea.
Spațiul destinat cantinei este renovat și corespunde standardelor de igienă și siguranță alimentară și este dotat cu echipamente profesionale. Beneficiarii sunt reprezentați de 27 de copii de la centrul de zi și alte aproximativ 100 de persoane: copii, săraci, bătrâni.
Cantina funcționează de luni până vineri și asigură o masă caldă cu trei feluri de mâncare. Beneficiarii acestui serviciu au o situație materială deficitară și domiciliul pe raza sectorului 6.
Manager de proiect: Ioana Andreica
2. Cantina socială Sfântul Nicolae - Parohia Andronache
Adresă: str. Cumpenei nr. 34, sector 2, București
Cantina socială Sfântul Nicolae funcționează în Parohia Andronache, Protoieria Sector 2 Capitală. Cantina a fost înființată în ianuarie 2010 și oferă masă caldă unui număr de 30 de persoane, duminica și la marile praznice. În cursul săptămânii, Așezământul social Sfântul Nicolae pune la dispoziția credincioșilor o sală pentru organizarea de parastase și pomeniri pentru cei adormiți, masă de care beneficiază și cazurile sociale din parohie. Lunar, beneficiarii aflați în evidență primesc un pachet alimentar cu alimente de bază.
Responsabil: pr. Nicolae Dumitrașcu
3. Cantina socială Sfântul Antonie cel Mare
Adresă: str. Barbu Văcărescu nr. 46A, sector 2, București
Cantina socială Sfântul Antonie cel Mare funcționează în Parohia Doamna Oltea, Așezământul Sfântul Antonie cel Mare, Protoieria Sector 2 Capitală, și oferă hrană de patru ori pe săptămână: marți și vineri - pachete cu hrană rece pentru 20 de beneficiari, sâmbătă - masă caldă pentru 30 de beneficiari, și duminică - masă caldă pentru 40 de beneficiari. Beneficiarii sunt persoane fără posibilități financiare: oameni lipsiți de adăpost, persoane vârstnice, romi, persoane cu handicap și copii din familii defavorizate.
Responsabil: pr. Mihai Popescu
4. Parohia Sfântul Nicolae-Brănești, Protoieria Ilfov Sud
Adresă: com. Brănești, str. Petre Ionel, jud. Ilfov
Un număr de 70 de persoane primesc hrană caldă la cantina parohială în fiecare duminică și la marile praznice. De asemenea, 11 persoane nedeplasabile primesc ajutor alimentar la domiciliu. Cantina deține autorizațiile de funcționare.
Responsabil: pr. Mihai Petrescu
5. Cantina socială Sfântul Mare Mucenic Mina, Parohia Tătărani, Protoieria Ploiești Sud
Adresa: comuna Tătărani, județul Prahova
Cantina socială Sfântul Mare Mucenic Mina funcționează în Parohia Tătărani, Protoieria Ploiești-Sud. În clădirea așezământului se oferă duminica o masă caldă pentru 75 de persoane. Aceleași persoane primesc pachet cu hrană rece, de două ori pe săptămână, la domiciliu sau la sediul așezământului.
Responsabil: pr. Cristian Pușan
6. Parohia Nașterea Maicii Domnului, Protoieria Sector 6
Adresa: str. Târgu Neamț nr. 8, sector 6, București
Oferă hrană caldă zilnic unui număr de 30 de persoane fără posibilități financiare.
Responsabil: pr. Constantin Țincu
7. Parohia Roșu, Protoieria Ilfov Sud
Adresă: sat Roșu, str. Gospodari nr. 7, jud. Ilfov.
Deține o sală de mese unde se oferă hrană caldă de șase ori pe săptămână unui număr de 10 persoane, iar cu ocazia marilor sărbători 140 de persoane beneficiază de masă caldă.
Responsabil: pr. Ioan Ciucă
8. Parohia Sfântul Pantelimon, Protoieria Ilfov Sud
Adresa: str. Tudor Vladimirescu nr. 2, oraș Pantelimon, jud. Ilfov
Într-un spațiu amenajat se oferă masă caldă, în regim catering, pentru 40 de beneficiari în fiecare duminică şi la marile sărbători.
Responsabil: pr. Adrian Tănăsoiu
9. Parohia Copăceni Mănăstire, Protoieria Ilfov Sud
Adresa: str. Principală nr. 198, com. Copăceni, jud. Ilfov
În cadrul parohiei există o trapeză care deține autorizațiile sanitare de funcționare. În cadrul acesteia se oferă ajutor alimentar pentru 30 de persoane defavorizate, cu ocazia hramurilor bisericii și la praznicele împărătești.
Responsabil: pr. Gheorghe Anghel
10. Parohia Dobroești, Protoieria Ilfov Sud
Adresa: str. Progresului nr. 5, com. Dobroești, jud. Ilfov
În cadrul Așezământului Sfântul Sava cel Sfințit funcționează o sală de mese care oferă hrană caldă în fiecare sâmbătă pentru 40 de persoane defavorizate și pentru alte 20 de persoane la domiciliu. De asemenea, în cadrul așezământului se oferă asistență psihologică și se desfășoară diferite activități educativ-culturale cu elevii parohiei (confecționat decorațiuni, atelier de pictură etc.). Parohia oferă lemne pentru încălzirea familiilor defavorizate, pe perioada iernii.
Responsabil: înv. Valentina Sava
11.Cantina socială Parohia Măneciu-Pământeni, Protoieria Vălenii de Munte
Adresă: strada Nicolae Iorga 97, Vălenii de Munte
Parohia Măneciu Pământeni, Protoieria Vălenii de Minte, deține o cantină licențiată pentru a furniza servicii sociale. Activitatea este asigurată de un bucătar, inclus în organigramă, și 3 voluntari (un îngrijitor și 2 ajutori de bucătar).
În anul 2022, de serviciile cantinei sociale au beneficiat un număr de 30 de persoane defavorizate social din comunitatea parohială. Aceștia au primit două mese calde pe săptămână și pachete cu alimente de bază, ocazional.
Beneficiarii participă și la diferite activități și evenimente organizate în scopul socializării și stabilirii unor relații de comunicare între aceștia.
Cantina socială a parohiei este inclusă în programul Masa Bucuriei și primește produse alimentare de la Selgros Ploiești de 5 ori pe lună.
Responsabil: pr. Cătălin Tărlungeanu
(Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor)