Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a desfășurat şi în acest an o amplă campanie de donare de sânge intitulată „Uniți pentru viață - Din inima ASCOR pentru inima tuturor”, care a av
Caravană medicală pediatrică în Protopopiatul Onești
Sâmbătă, 13 iulie, a fost implementat în Protopopiatul Onești proiectul social eparhial Caravana medicală „Sănătate în comunitate - Pe urmele sfinților vindecători în Eparhia Romanului și Bacăului”.
La propunerea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Caravana cu medici din Iași s-a oprit pentru o zi în comuna Gura Văii, Protopopiatul Onești, județul Bacău. 20 de cadre medicale - tineri, frumoși, entuziaști și plini de energie, medici specialiști, rezidenți, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Iași - și-au unit forțele pentru a ajuta copiii cu posibilități materiale reduse din această localitate.
Proiectul medico-social a fost organizat de către Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în colaborare cu Asociația Caravana cu medici - Iași, în parteneriat cu Protopopiatul Onești, Primăria și Școala Gimnazială din comuna Gura Văii.
Copiii au fost consultați, li s-au recoltat analize, au făcut ecografii abdominale și toracice, în funcție de simptomele pe care le acuzau, iar la final au plecat acasă cu rețete medicale sau bilete de trimitere către specialiști, în funcție de situația medicală.
Au participat și părintele protopop de Onești, Nicolae Zaharia, și părintele consilier eparhial Ilarion Mâță, care a adus racla cu veșmântul Sfintei Parascheva de la Așezământul medico-social de la Hârja.
Proiectul socio-medical eparhial Caravana medicală „Sănătate în comunitate - Pe urmele sfinților vindecători”, desfășurat în Eparhia Romanului și Bacăului cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, din inițiativa Sectorului social-filantropic și misionar în colaborare strânsă cu cele cinci protopopiate ale eparhiei, își propune să aducă servicii medicale esențiale în zonele izolate și mai puțin privilegiate, unde accesul la îngrijiri medicale este adesea limitat sau inexistent, oferind asistență medicală completă și de calitate persoanelor vulnerabile care, din diverse motive, nu au putut beneficia de servicii medicale în ultimii ani, în comunități aflate la o distanță mai mare de un spital sau o unitate medicală de urgență.
Echipa medicală mobilă este formată din medici specialiști în diverse domenii, precum boli interne, cardiologie, endocrinologie, stomatologie și pediatrie, asistenți medicali și alți colaboratori. Aceștia oferă consultații de specialitate, efectuează recoltări de probe de sânge, realizează ecografii portabile și oferă educație sanitară și consiliere pentru promovarea unui stil de viață sănătos, toate în regim voluntar și gratuit.