În preajma sărbătorii Învierii Domnului, marţi, 15 aprilie, Protoieria Sector 4 Capitală a organizat o acțiune socială la Centrul de zi „Eu și prietenii mei”, aflat în subordinea Direcţiei Generale de
Caravana „Sănătate pentru sate” în județul Ilfov
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat sâmbătă, 22 februarie, o nouă acțiune în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”. În această zi, voluntarii au ajuns în localitatea Jilava din județul Ilfov, oferind consultații medicale mai multor persoane vârstnice sau cu posibilități materiale reduse.
Beneficiarii celei mai recente acţiuni a voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale din cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost 70 de persoane din localitatea ilfoveană Jilava. Acestea au fost consultate gratuit de medici specialiști în ginecologie, medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, oftalmologie, urologie, diabet și boli de nutriție, psihiatrie și ortopedie. Pe lângă aceste controale, pacienții au beneficiat și de investigații EKG și ecografii. Printre cei consultați, au fost depistați și pacienți cu patologii severe. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul preotului din localitate și al autorităților locale, ne-a transmis Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor.
Dr. Andreea Lăcraru, medic cardiolog, a precizat care sunt beneficiile acestor campanii, mai ales pentru persoanele care nu au acces la serviciile medicale oferite de instituţiile din marile oraşe: „Putem evalua, cu ajutorul acestor campanii, atât pacienții asigurați, cât și pe cei neasigurați, care au acces restricționat la serviciile medicale din acest punct de vedere. Prin aceste inițiative, le putem acorda și acestora asistență medicală, putem identifica problemele de sănătate și îi putem direcționa mai departe în sistemul de stat, unde ar putea beneficia de investigații suplimentare”.
În program a fost integrată și componenta „Prevenție și diagnosticare a cancerului”, iar astfel femeile din comunitate au beneficiat de investigații specifice, precum și de testul Babeș-Papanicolau.
Cu privire la acest aspect, dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie, a menționat: „Testul Papanicolau este esențial pentru screeningul cancerului de col uterin și ar trebui efectuat anual de fiecare femeie. De asemenea, ecografia joacă un rol important în identificarea diverselor afecțiuni sau patologii ale uterului și ovarelor, care altfel ar rămâne nedetectate. La fel de importantă este și prevenția cancerului mamar, unde ecografia poate contribui la depistarea precoce a eventualelor probleme”.
Coordonatorul voluntarilor, Dănuţ Prună, a concluzionat: „Această acţiune, desfășurată la doar câțiva kilometri de București, este extrem de utilă, oferind servicii medicale atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate. Prin aceste activități preventive, dorim să conștientizăm importanța prezentării la medicul specialist pentru depistarea timpurie a afecțiunilor”.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol semnat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății în anul 2015. De la debut, au fost organizate 132 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Botoșani, Buzău și Vâlcea, 16.000 de persoane beneficiind de servicii medicale gratuite.