În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Caravana „Sănătate pentru sate” în localitatea prahoveană Drăgănești
Campania „Sănătate pentru sate” a ajuns la finalul lunii aprilie în localitatea Drăgănești, din județul Prahova, unde 130 de persoane au fost consultate gratuit de o echipă medicală de diferite specialități. Pe lângă consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie cardiacă și ecografie abdominală.
„În comunitatea din Drăgănești au sosit 27 de cadre medicale cu diferite specialități. Astfel că mulți pacienţi s-au bucurat de prezenţa acestora, deoarece, în mod normal, vârstnicii ajung cu mare greutate să beneficieze de suport medical de calitate, în special din cauza distanţelor mari pentru ei, de 30-40 km, faţă de oraş. Din păcate, s-au identificat foarte multe probleme de sănătate ale persoanelor consultate. Au fost depistate afecțiuni și boli în stare gravă, de a căror existență cei consultați nici măcar nu știau. De asemenea, au fost și pacienți care au necesitat ajustarea schemei de tratament. O componentă foarte importantă a acestei campanii este screeningul, astfel că persoanele care vin să fie consultate în cadrul activităților noastre beneficiază și de diverse tipuri de ecografii”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.
„Este evident rolul de prevenţie şi de conştientizare a prezentării la medic. Au fost depistate cazuri pe care le-am rezolvat ca și urgențe și unde am putut să dăm oamenilor o mână de ajutor pentru problemele lor. Oamenii au fost bucuroși, deși au venit cu un pic de teamă inițial. Este normal, unii dintre ei nu s-au mai prezentat la medic de mult timp”, a explicat dr. Virgiliu-Mihail Prunoiu, medic chirurg oncolog.
Printre cei care au avut inițiativa și au susținut acest demers social s-au numărat preoții parohi din cele șase sate ale comunei şi autorităţile locale.
Până în prezent, în cadrul campaniei, au fost organizate 95 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, care au vizat, ca beneficiari, 12.000 de persoane.