În şedinţa din iunie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aproba înfiinţarea Federaţiei Filantropia în cadrul Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale. La Adunarea Generală
Casa Anastasia, un proiect al bucuriei pentru o familie nevoiașă
În Mănăstirea Cașin, la câțiva kilometri de orașul băcăuan Onești, o familie cu șapte copii, dar cu posibilități reduse, s-a mutat într-o locuință nouă, aceasta fiind oferită de Protopopiatul Onești prin implicarea mai multor instituții, dar mai ales a unor oameni cu suflet mare și cu dorința de a veni în sprijinul semenilor aflați în nevoi.
Casa Anastasia este prima locuință socială construită în cadrul proiectului „Casa Bucuriei” dezvoltat de Protopopiatul Onești, urmând ca în perioada următoare alte șase asemenea edificii să fie ridicate în localitățile ce compun protoieria. Scopul acestor case este unul filantropic, de ajutorare a semenilor care trec prin situații dificile în viață, oferindu-le astfel confortul unui loc pe care să-l numească acasă.
Construită în localitatea băcăuană Mănăstirea Cașin, Casa Anastasia a fost oferită familiei Iulian și Rodica Coman, care au șapte copii și îl așteaptă și pe cel de-al optulea, prunca Parascheva.
Casa a fost binecuvântată joi, 7 octombrie, de un sobor de preoți din care au făcut parte părintele consilier social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Ilarion Mâță, părintele protopop de Onești, Ioan Bârgăoanu, și alți preoți din protoierie, la eveniment fiind prezente mai multe autorități publice care s-au implicat în proiect, precum primarul localității, Adriana Enache.
Casa a fost construită în șapte luni, costul total al construcției însumând aproximativ 80.000 de lei. Terenul a fost oferit de Consiliul local Mănăstirea Cașin, prin buna colaborare cu primarul Adriana Enache, pentru realizarea proiectului dându-și mâna mai mulți oameni cu suflet bun.
„Meșterii care trebuiau să realizeze acoperișul nu puteau emite factură, astfel că eram într-un impas. Atunci a venit Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, a aflat de situație și ne-a oferit el personal banii necesari şi aşa am putut să finalizăm lucrările. În șapte luni s-a încheiat proiectul, fiind prima casă terminată, iar în prezent se lucrează la alte două case, în total urmând să construim șapte locuințe sociale”, a arătat părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
Pentru buna reușită a proiectului au contribuit mai multe instituții, dar și oameni de bine, scopul fiind de a veni în sprijinul semenilor aflați în dificultăți.
„Este lucrarea lui Dumnezeu. Nu este efortul meu personal neapărat, ci al unei instituții care se numește Protopopiatul Onești, al preoților din zonă care m-au sprijinit, al Asociației Patmos de aici, de la protopopiat, prin care facem diferite activități, și al Asociației Suroti, al parohiilor din Mănăstirea Cașin. De asemenea, primăria ne-a oferit terenul, dar și o parte din lemnul necesar”, a adăugat părintele protopop.
Locuința a fost dată pe o perioadă nedeterminată, singura condiție fiind ca familia să îngrijească în mod corespunzător copiii și să se ocupe de educația lor.
Locuințe sociale pentru folosință temporară
Observând diferitele situații cu care se confruntă credincioșii din cuprinsul protoieriei, părintele protopop s-a gândit să amenajeze mai multe locuințe sociale în localitățile din jurul Oneștiului, acestea urmând să fie oferite familiilor care trec prin situații de criză.
„Ne-am gândit că sunt situații când unii oameni, înstăriți chiar, pățesc un necaz. Le arde casa, rămân fără apartament din diferite motive și nu au unde să meargă. Mai pot fi orfani care rămân pe drumuri, victime ale violenței domestice sau alte categorii de persoane care apelează la noi, și vrem să le ajutăm, de aceea construim aceste case. Ele vor aparține Bisericii și vor fi date în folosință celor ce au nevoie, cu anumite condiții. În cazul copiilor, este obligatoriu ca ei să fie îngrijiți, iar în al doilea rând trebuie ca părinții să se ocupe de educația lor. Noi încercăm să le oferim tot ce au nevoie, inclusiv alimente, curentul electric sau lemnul necesar pentru încălzire”, a mai explicat părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
Inițiatorii proiectului au adus mulțumiri tuturor oamenilor de bine care au ajutat la realizarea acestuia și poate vor ajuta și pe viitor, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, familiei Ioan și Lidia Fânaru, familiei Bogdan Priscoviță, familiei Ioan-Mihai și Maura Fudulache, familiilor Dănuț și Mirela Jitea și Petrișor și Nina Porumb.
Proiectul „Casa Bucuriei” este implementat în Protopopiatul Onești cu sprijinul și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, prin Sectorul de asistență socială al eparhiei.
Locuințe pentru tratament la Târgu Ocna
Dat fiind actualul context epidemiologic, dar și potențialul balneoclimateric al zonei, în apropiere aflându-se cunoscuta salină de la Târgu Ocna, precum și izvoarele termale de la Slănic Moldova, reprezentanții Protoieriei Onești s-au gândit să amenajeze o serie de locuințe, în special casele parohiale nefolosite.
„Noi vrem să igienizăm aceste case din Târgu Ocna care nu sunt folosite, să le amenajăm și să le punem gratuit la dispoziție personalului Bisericii, dar și persoanelor care au probleme de sănătate. Oamenii pot merge în salină pentru a se trata și să fie cazați și să primească hrană în aceste locuințe”, a mai arătat părintele protopop de Onești.