În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Cerc pastoral și curs de prim ajutor în Protoieria Vălenii de Munte
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Protoieria Vălenii de Munte a organizat miercuri, 7 iunie, în colaborare cu Asociația „Părinți Salvatori”, la sediul protoieriei, un curs gratuit de prim ajutor la care au participat aproximativ 100 de persoane. În următoarea zi a continuat seria de cercuri pastorale semestriale din cadrul protopopiatului, lucrările celui mai recent cerc desfășurându-se în biserica Parohiei Drajna de Sus, Prahova.
Cursul de prim ajutor s-a desfășurat miercuri în două sesiuni, în care au fost instruiți angajați clericali și neclericali ai parohiilor și mănăstirilor arondate protoieriei, precum și mireni din orașul Vălenii de Munte. Sesiunile au fost susținute de Vasile Vlașin, președintele și fondatorul Asociației „Părinți Salvatori”, acreditat la nivel internațional pentru susținerea acestor tipuri de cursuri. Asociația a desfășurat cu mult succes peste 1.300 de astfel de sesiuni constând în instruirea privind manevrele de salvare în caz de înec, manevrele de resuscitare în caz de stop cardio-respirator și modalitatea de intervenție cu defibrilatorul. „Este foarte important ca angajații parohiilor arondate protoieriei să fie beneficiarii acestor tipuri de cursuri, cunoscut fiind faptul că, în general, la slujbele Bisericii participă persoane în vârstă, cu vulnerabilități, sau chiar persoane cu boli cronice sau acute care vin să ceară ajutorul lui Dumnezeu pentru însănătoșire. Uneori, copleșiți de emoție sau chiar în suferință fiind, ajung să primească primul ajutor în spațiul bisericesc”, a spus părintele protopop Mihail Peneș.
Joi, 8 iunie, protoiereul a condus soborul de preoți care a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Drajna de Sus, slujba precedând lucrările cercului pastoral al Văii Drajnei. În cadrul întâlnirii, părintele paroh Alexandru Bogdan Stoica a susținut referatul intitulat „Cinstirea părinților și a bătrânilor, datorie morală și creștinească a copiilor”, urmând apoi o sesiune de dezbateri. Coordonatorul cercului pastoral, părintele Aurelian Oprescu, i-a mulțumit părintelui protopop pentru slujire și a subliniat importanța temei referatului, ne-a transmis preotul Gabriel Pitulice.