În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Consultații medicale gratuite pentru 160 de persoane din Brătășanca, Prahova
În localitatea prahoveană Brătășanca au ajuns sâmbătă, 1 aprilie, voluntarii Catedralei Naționale, unde au desfășurat o nouă acțiune umanitară ce se înscrie în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”. 160 de persoane au primit consultații gratuite în mai multe domenii medicale de specialitate. În aceeași zi, aici a fost integrată și campania „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”, de care au beneficiat 40 de femei.
Cele 160 de persoane au fost consultate gratuit de medici specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, ORL, urologie, pediatrie și ginecologie. „A fost o zi cu totul deosebită deoarece am reușit să integrăm în «Sănătate pentru sate» și campania «Prevenire și depistare a cancerului de col uterin», o activitate de care au beneficiat 40 de femei cărora li s‑a efectuat gratuit testul Babeș‑Papanicolau. Începând de astăzi, în cadrul campaniei «Sănătate pentru sate» vom recolta gratuit și testul Babeș‑Papanicolau. Cunoaștem că tot mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt depistate anual în România. De aceea, am dorit să ajungem cu această campanie și în alte județe. Este important că aceste femei vor afla din timp dacă au leziuni precanceroase sau cancer și, de aceea, screeningul, cred eu, că este foarte important și este componenta principală a campaniei. Și astăzi, cu ajutorul ecografului, s‑au constatat foarte multe probleme de sănătate la persoanele care au participat la investigații”, ne‑a transmis Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.
Printre cei care au avut inițiativa și au susținut acest demers social s‑a numărat și părintele paroh Ion Daniel Vătășescu de la Parohia Brătășanca: „Activitatea de astăzi a adus bucurie vârstei a treia, oameni bătrâni, printre care putem aminti o femeie de 86 de ani care, după 18 ani, a avut parte de un consult medical. De asemenea, și alți bătrâni care au luat parte la eveniment s‑au bucurat ca au fost consultați de medici. Totodată, și copiii din satul nostru s‑au bucurat de controlul oferit din partea medicilor specialiști”.
Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost organizate 93 de acțiuni în cadrul cărora au fost consultate aproximativ 12.000 de persoane.