La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Continuarea filantropiei în eparhiile din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
Biserica Ortodoxă Română este în continuare alături de persoanele afectate de pandemia de COVID-19 prin oferirea de produse alimentare, materiale igienico-sanitare şi de strictă necesitate, dar şi prin asistenţă spirituală. Vizitele preoţilor şi voluntarilor sunt prilejuri de bucurie pentru cei izolaţi la domiciliu sau aflaţi în diferite situaţii dificile, deoarece aceştia aduc, pe lângă ajutoarele materiale, şi un cuvânt de încurajare, dar şi cărţi de rugăciune şi de zidire sufletească.
Și în a şaptea săptămână de la declararea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului îşi continuă eforturile susţinute pentru ajutorarea semenilor aflaţi în nevoie. În această săptămână, voluntarii coordonaţi de Dănuţ Prună au început o campanie în cadrul căreia se oferă sprijin logistic unui lanţ de magazine pentru furnizarea de produse alimentare şi igienico-sanitare la patru spitale din Capitală, unde sunt îngrijite persoanele infectate cu noul coronavirus, respectiv Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” şi Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”, a transmis TRINITAS TV.
În cadrul aceleiaşi campanii, voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale au oferit suport logistic unui lanţ de restaurante de tip fast food care a dat personalului sanitar care îi îngrijesc pe bolnavii infectaţi cu coronavirus sandvişuri şi cafea.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
În parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, clerici şi voluntari continuă acţiunile filantropice, beneficiarii fiind, în principal, persoanele vârstnice şi singure, familiile cu mulţi copii şi cele cu posibilităţi materiale reduse, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
Preoții și voluntarii din satele Dobrinești, Sârbi și Mălureni, județul Galați, au oferit mai multor persoane vârstnice, bolnave și neajutorate, dar și la două familii cu mulţi copii, alimente neperisabile, materiale igienico-sanitare, agheasmă și anafură, valoarea produselor oferite fiind de 1.800 de lei.
În Parohia Ianca I din județul Brăila, preotul paroh şi voluntarii au dăruit unui număr de 30 de familii cu posibilități materiale reduse produse alimentare tradiţionale, respectiv cozonac, ouă roșii și dulciuri, dar și alimente neperisabile. Această acţiune s-a desfăşurat cu ajutorul mai multor binefăcători din parohie, care au donat suma de 2.000 de lei şi se înscrie în campania social-filantropică derulată cu prilejul sărbătorilor pascale, intitulată „Nimeni nu e singur de Sfintele Paşti”. De asemenea, prin voluntarii parohiali au fost oferite credincioșilor pachețelele numite „Bucuria Învierii”, conţinând câte o candelă, ouă roșii și cozonac, precum și iconița și Pastorala la Învierea Domnului a ierarhului Dunării de Jos.
Preoți și voluntari ai Parohiei „Sfânta Ana” din municipiul Galaţi au dăruit 50 de pachete ce conțineau alimente de bază, cozonaci și Paşti credincioşilor din parohie aflaţi în situaţii de risc social şi medical, respectiv persoane vârstnice, singure sau nevoiaşe. Ajutoarele în valoare totală de 1.500 de lei au fost procurate şi prin contribuţia mai multor credincioși din parohie.
În Parohia Berteștii de Jos, județul Brăila, în cadrul programului „Nimeni nu este singur de Sfintele Paști”, preotul paroh, împreună cu voluntarii parohiei, a oferit pentru 53 de persoane cu posibilități materiale reduse din localitate alimente neperisabile, îmbrăcăminte, încălțăminte, dulciuri, cărţi de rugăciune şi de zidire sufletească. Valoarea totală a ajutoarelor este de 1.700 de lei.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Episcopia Sloboziei și Călărașilor, în cadrul proiectului „Împreună să fim buni, împărtășind Dragostea lui Hristos!”, a dăruit, în perioada 10-23 aprilie 2020, ajutoare materiale în valoare de 105.229 de lei, venind în sprijinul a 1.208 persoane vârstnice și persoane aflate în dificultate. Proiectul filantropic este implementat în vederea prevenirii răspândirii infectărilor cu noul coronavirus, în contextul actual al declarării stării de urgență pe teritoriul României, prin intermediul preoților, asistenților sociali, lucrătorilor sociali și al voluntarilor serviciilor sociale acreditate, al birourilor de asistență socială din cadrul protopopiatelor și parohiilor din eparhie.
În această perioadă, la nivelul comunităților parohiale din județele Ialomița și Călărași, au fost implicați 341 de angajați și voluntari în activitățile destinate persoanelor aflate în dificultate, fiind identificate 1.208 persoane care se află în risc social și medical. De asemenea, 95 de persoane au fost direcționate către alte instituții pentru a primi ajutor de specialitate. În cadrul campaniei au fost oferite pachete cu produse alimentare, cu hrană caldă sau rece, în valoare de 85.870 de lei şi produse igienico-sanitare, în valoare de 19.359 de lei.
Proiectul „Împreună să fim buni, împărtășind dragostea lui Hristos!” are ca scop intensificarea acțiunilor de voluntariat și parteneriat social, implementate la nivelul celor 340 de structuri social-filantropice ale Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, care să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor aflate în risc social și medical, izolate sau autoizolate la domiciliu, din județele Ialomița și Călărași.