În şedinţa din iunie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aproba înfiinţarea Federaţiei Filantropia în cadrul Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale. La Adunarea Generală
Daruri pentru 80 de copii din Bahna Arini
80 de copii din Bahna Arini, un cătun izolat al comunei sucevene Preutești, l-au primit săptămâna trecută pe Moș Crăciun nu doar în sălile lor sărăcăcioase de clasă, ci mai ales în suflete. Trimișii Moșului au fost 15 preoți din Protopopiatul Fălticeni, alături de părintele protopop Adrian Dulgheriu și de inginerul silvic Rareș Hrestic.
Aproape patru kilometri de drum pietruit despart cătunul Bahna Arini de lumea de asfalt a Preuteștilor, țintuindu-l în izolare. Aici, o comunitate de 47 de familii, toate cu mulți copii, își duc traiul greu, marcat în special de lipsa apei. Așa de prețioasă a fost apa pentru cei ai locului, încât satul însuși a fost numit după dealul Bahna, singurul pe care exista un puț cu apă bună de băut.
Case prăpădite desenează, în spuza primei zăpezi, peisajul trist al sărăciei lucii. Mijloace de transport care să facă legătură cu lumea largă nu există. Singurele instituții în care comunitatea găsește un sprijin sunt școala, destul de șubredă și ea, și biserica. 80 de copii de grădiniță și din clasele primare învață aici, iar frecvența la cursuri este fără cusur. Până nu demult, în sat nu a existat biserică, însă, în 2015, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a sfinţit aici o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfântul Serafim de Sarov”, în care sătenii se adună la rugăciune, alături de părintele Carp Romică, de la Parohia Basarabi.
Învățătorii, părintele și Fundația FARA sunt singurele puncte de sprijin ale acestor oameni, însă în mod special ale copiilor, pe care-i încurajează să vină la școală, să nu abandoneze studiile, să învețe, să-și poată croi un drum mai bun în viață. Fundația FARA, specializată în activități de protecție socială pentru copii și tineri, sprijinită de prințul Charles al Marii Britanii, are, de altfel, grijă în permanență de micii școlari, asigurându-le asistenţă psihologică şi o masă caldă pe zi.
Moș Crăciun a ajuns și la Bahna
În mica școală din Bahna, cele trei săli de clasă sunt pline până la refuz. Toți copiii sunt prezenți. Câțiva învățători dedicați - Brândușa Amăgulesei, Georgeta Turnea și Elena Florea - fac zilnic naveta până în sat, ca să-i ajute pe acești copii. Dincolo de șubreda înfățișare a clădirii, în clase, atmosfera e caldă și primitoare, iar zâmbetele și încântarea celor mici atenuează și înfățișarea sărăcăcioasă a locului, și scăunelele vechi, ale celor de grădiniță, și pereții de pe care vopseaua s-a scorojit, și dușumelele îmbătrânite, ce scârțâie la orice pas.
Bucuria lor se dublează căci Moș Crăciun le-a trimis micuților daruri prin niște mesageri cu totul speciali. 15 preoți din Protopopiatul Fălticeni, de la parohiile Dolhasca, Bogdănești II, Moișa II, Hârtop, Arghira, Basarabi, Leucușești, Huși, Dumbrăvița, Ioneasa, Pleșești, Uncești, Slătioara, Spătărești și Brăiești, alături de protopopul Adrian Dulgheriu și de inginerul Rareș Hrestic, de la Ocolul Silvic Silva Bucovina, au bătut drumul până la Bahna Arini, să le aducă acestor copii Crăciunul în suflete. `Acțiuni ca de azi sunt foarte rare aici, la Bahna Arini. Doar noi, Fundația FARA, şi Biserica suntem prezenți aici, ajutându-i în mod constant. A început şi primăria să mai dea o mână de ajutor, mai ales în anotimpul rece, deszăpezind drumurile”, a explicat Daniela Achiței, reprezentantul fundaţiei.
La iniţiativa Protopopiatului Fălticeni, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Pimen și cu ajutorul Ocolului Silvic Silva Bucovina, în colaborare cu directorul Școlii Preutești, Nicolae Șchiopoaia, preoții au strâns 2.400 de lei, bani cu care au achiziționat dulciuri, fructe, rechizite şcolare, articole de îmbrăcăminte, pentru cei 80 de copii din clasele I-IV şi de la grădiniţă. „Am dorit să aducem un zâmbet de bucurie acestor copii, care, deşi întâmpină atâtea dificultăţi, nu abandonează şcoala. Dorim ca ei să nu se simtă singuri şi neajutoraţi. Ştim că această mare sărbătoare a creştinătăţii, a Naşterii Domnului Hristos şi Mântuitorul nostru este un mare motiv de bucurie, dar pentru cei care se luptă cu sărăcia este un moment de tristeţe, pe care noi am încercat să îl schimbăm în bine. Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne îndeamnă pe toţi zicând: «Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru Cel ceresc este milostiv». Sperăm că şi alţii vor face astfel de acţiuni. Noi știm sigur că vom reveni în această comunitate, căci aici este realmente nevoie de ajutor”, a subliniat părintele protopop Adrian Dulgheriu.
Iar bucuria copiilor a fost cu adevărat plină și puternică. Cu zâmbete largi pe față, cu luminițe scăpărându-le în ochi, fiecare și-a luat în primire darurile. Unii, mai precauți, au dat o fugă până acasă, să le dea de veste părinţilor sau să le împartă şi cu ceilalţi membri ai familiei. De-acum, că Moșul și-a trimis și mesagerii, și darurile, marele praznic ce stă să vină va avea alt gust, alt farmec, altă înfățișare pentru copilașii de la Bahna Arini, care au înțeles, așa cum ne-a spus Nicoleta, o fetiță oacheșă, de opt ani, că sărbătoarea Crăciunului înseamnă, înainte de toate, a dărui.