În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Daruri pentru familii nevoiașe din Capitală
Postul Nașterii Domnului este un prilej pentru creștini de a-și arăta dragostea creștină și de a fi mai aproape de persoanele aflate în nevoi și suferințe. În Capitală, cu prilejul sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului, s-au desfășurat ample acțiuni social-filantropice în sprijinul persoanelor defavorizate și vulnerabile, dar și pentru copii, ca aceștia să nu ducă lipsuri în această perioadă deosebită.
Protoieria Sector 2 Capitală a desfășurat luni, 21 decembrie 2020, o acțiune social-filantropică, în cadrul căreia peste 200 de familii defavorizate din cuprinsul parohiilor `Sfinții Voievozi”-Gherghiceanu, „Rodica Moșoiu” și Teiul Doamnei-Ghica au primit produse alimentare pentru masa de Crăciun și dulciuri pentru copii. Darurile au fost oferite atât la bisericile parohiale, cât și la locuințele familiilor vulnerabile. Acțiunea face parte dintr-un program social-filantropic desfășurat de Protopopiatul Sector 2 Capitală în colaborare cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din cadrul Primăriei Sectorului 2, informează TRINITAS TV.
„Am desfășurat evenimentul «Colinde pentru suflet» în colaborare cu Centrul Cultural «Mihai Eminescu» din cadrul Primăriei Sectorului 2, în cadrul căruia s-au distribuit 300 de pachete conținând dulciuri, fructe, cozonac, sucuri pentru copiii proveniți din familii cu venituri reduse”, a spus părintele Mihai Cristian Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală.
În această perioadă, în Protopopiatul Sector 2 Capitală se desfășoară și programul social-filantropic „Vestim Nașterea Domnului”, prin care sunt distribuite produse de igienă, dezinfectanți și alimente. Până acum au fost duse daruri la Mănăstirea Cristiana și la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie”, prin grija parohiilor Andronache, „Sfinții Voievozi”-Gherghiceanu și Teiul Doamnei-Ghica.
Protoieria Sector 3 Capitală a desfășurat luni, 21 decembrie 2020, un proiect social în cadrul căruia 100 de beneficiari, aflați în evidența Biroului de asistență socială, au primit pachete cu alimente de bază și câte un cozonac. Beneficiarii sunt persoane vârstnice și copii proveniți din familii numeroase, care trăiesc în condiții precare, familii monoparentale, precum și persoane fără adăpost sau cu handicap, ne-a transmis Andrada Mănescu, asistent social la Protoieria Sector 3 Capitală.
Cu prilejul sfintelor sărbători, Biroul de asistență socială al Protoieriei Sector 5 Capitală a desfășurat numeroase acțiuni social-filantropice. Luni, 21 decembrie 2020, au fost oferite 100 de pachete cu alimente neperisabile, perisabile și dulciuri persoanelor nevoiașe aflate în evidența Biroului de asistență socială. De asemenea, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, au fost distribuite 70 de pachete cu daruri pentru copii.
În luna decembrie 2020, la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Protoieria Sectorului 2 Capitală s-au desfășurat mai multe acțiuni social-filantropice în cadrul cărora familii de vârstnici și persoane singure cu venituri modeste, familii cu mulți copii, precum și persoane cu dizabilități au primit alimente pentru masa de Crăciun, îmbrăcăminte și încălțăminte. În ajunul sărbătorii Nașterii Domnului, persoanele cu dizabilități, cele vârstnice și singure din cuprinsul parohiei vor primi mâncare gătită tradițională de Crăciun, care va fi distribuită de către slujitorii bisericii și de voluntari. Parohia Iancu Vechi-Mătăsari se află într-o legătură permanentă și colaborează cu administratorii blocurilor din parohie în identificarea cazurilor sociale noi și în actualizarea periodică a evidenței familiilor aflate în dificultate.
În această perioadă, cantități importante de îmbrăcăminte sunt oferite permanent și unor familii sărace din alte cartiere bucureștene, dar și unor comunități sărace din țară, precum Jilavele și Slătioara din județul Ialomița.
Dată fiind situația pandemică, o atenție specială a fost acordată anul acesta oferirii de măști de protecție și dezinfectanți familiilor și persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială.
De asemenea, au primit daruri și persoanele refugiate, în majoritate copii, din Siria și alte țări din Orientul Mijlociu aflate într-un centru special din proximitatea parohiei.