Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au oferit sâmbătă, 21 decembrie, daruri de Crăciun pentru 110 copii din localitățile prahovene Vitioara de Sus, Cuib și Nucet. Acțiunea face parte din campania
Daruri pentru persoanele încercate de greutăți
Centrele eparhiale ale Arhiepiscopiei Târgoviştei şi Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, precum şi comunităţile parohiale din aceste zone au organizat în lunile ianuarie şi februarie a.c. activităţi social-filantropice dedicate familiilor cu venituri reduse, tinerilor, copiilor, persoanelor vârstnice şi bolnave sau persoanelor private de libertate. Ajutorul a constat în sume de bani sau în produse alimentare şi igienico-sanitare.
În Arhiepiscopia Târgoviştei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, în data de 25 ianuarie 2018, parohiile: Aninoasa, Berivoiești, Bezdead I și Moroieni Glod au dăruit Centrului social „Floarea Speranței” din Pucioasa produse igienico-sanitare și alimentare necesare activității cotidiene a instituției, informează arhiepiscopiatârgovistei.ro. Această acțiune, parte a proiectului eparhial de sprijinire a instituțiilor sociale din județul Dâmbovița, inițiat de către Înaltpreasfinția Sa, vine în întâmpinarea unor nevoi concrete ale semenilor noștri și are ca scop promovarea filantropiei în Biserica Ortodoxă Română.
Tot în Arhiepiscopia Târgoviştei, sâmbătă, 27 ianuarie, în Parohia Domnița Bălașa, Protopopiatul Titu, sub coordonarea pr. Victor Stanciu și prin implicarea Consiliului parohial s-a încheiat colecta ce a avut ca scop ajutorarea familiei Stoica Petrică, a cărui casă a ars în ziua de 22 ianuarie 2018. În urma acestui demers filantropic s-a strâns suma de 9.140 de lei cu care se vor începe primele lucrări de reconstrucție și renovare. De asemenea, credincioși ai parohiei au oferit materiale de construcție, urmând ca în perioada următoare să se facă apel și pentru procurarea de agregate necesare lucrărilor. La aceste ajutoare s-a adăugat și o importantă contribuție de la Centrul eparhial.
Duminică, 28 ianuarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, pr. Alexandru Voicu de la Parohia Obislav, comuna Corbii Mari, împreună cu Consiliul parohial, a organizat o colectă pentru ajutorarea familiei Costache din parohie, căreia un incendiu i-a mistuit acoperișul locuinței, în ziua de 27 ianuarie. Cei 3.000 de lei strânși, mărturie a solidarității comunității locale, au fost oferiți familiei, la aceștia adăugându-se și contribuția Arhiepiscopiei Târgoviștei, astfel încât, cu ajutorul acestei sume și cu sprijinul unor enoriași, să se poată reface locuința.
Şi la Parohia Cojasca din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei a fost organizată luni, 29 ianuarie, cu sprijinul doamnei Ionela Anton, o acţiune filantropică dedicată persoanelor defavorizate din parohie. Astfel, Parohia Cojasca a oferit mai multor familii aproximativ 6 tone de alimente. Au oferit muștar, supe, paste făinoase, compoturi și răcoritoare, în valoare de 40.000 de lei. Această activitate social-filantropică se constituie într-o formă concretă de manifestare a solidarității și a comuniunii creștine în plan local.
Miercuri, 31 ianuarie, a fost oferită suma de 28.334 de lei unei fiice a Parohiei Poiana de Jos
care suferă de o boală gravă. Suma va putea fi utilizată în cadrul unui tratament la o instituție specializată din afara țării. Colecta a fost realizată la parohiile Poiana de Jos și Poiana de Sus, Protopopiatul Titu, prin implicarea preoților Marin Manea, Nicolae Radu Stan şi Matei Şerban, precum și a celor două consilii parohiale. La această sumă s-a adăugat și contribuția Arhiepiscopiei Târgoviștei, dar, întrucât suma necesară pentru tratament este de 72.000 de dolari, eparhia îndeamnă pe toți cei care doresc să ofere o pildă de iubire creștină să contribuie la ajutorarea acestei femei aflate în suferinţă.
Daruri și grijă părintească
Parohiile „Sfântul Ioan”, „Sfântul Ierarh Nicolae”, „Sfânta Treime”, „Sfântul Ilie” şi Cioflec, din orașul Găești, au dăruit joi, 1 februarie, produse igienico-sanitare bătrânilor din cadrul căminului de bătrâni de la Jugureni. Mijloc de promovare a filantropiei creștine și de aprofundare a comuniunii locale, această activitate bisericească aparține proiectului eparhial (inițiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon), de ajutorare săptămânală a instituțiilor sociale din județul Dâmbovița.
De asemenea, vineri, 2 februarie, în cadrul Penitenciarului din Găești s-a desfășurat o activitate social-filantropică, coordonată de pr. Marian Oană, capelanul penitenciarului. Au fost ajutate șase persoane private de libertate care au luat parte la Sfânta Liturghie săvârşită la Mănăstirea Viforâta, după care deţinuţii au vizitat mănăstirile Dealu și Stelea.
La fiecare dintre aceste vechi vetre de spiritualitate ortodoxă românească, participanților le-a fost prezentat istoricul mănăstirii și au fost purtate discuții pe teme de spiritualitate și morală creștină.
Campioni ai bucuriei în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, în data de 29 ianuarie s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului „Campionii Bucuriei” din cadrul Protopopiatului Topoloveni. Astfel, parohiile din Cercul nr. 1 pastoral: Sfântul Calinic, Valea Mare, Enculești și Florica, au dăruit alimente pentru familiile cu venituri modeste. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se desfășoară la nivel de protoierii, după un program stabilit de Permanența Centrului eparhial, activități social-filantropice ce au în vedere ajutorarea familiilor sărace și aflate în nevoi, cu copii mulți sau în pragul abandonului școlar, bolnavi și bătrâni. Aceste acțiuni sociale fac parte din proiectul general social-filantropic cultural-educativ și sportiv intitulat „Campionii Bucuriei“, coordonat de protos. Caliopie Cristian Ichim, consilier responsabil de sectoarele economic-financiar și construcții bisericești din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Beneficiarii sunt aleși în urma unor anchete sociale în care au fost urmărite cazurile cu venituri foarte mici, dar și problemele de sănătate foarte grave. O atenție deosebită o primesc bătrânii, bolnavii fără familie, precum și copiii pentru care există riscul abandonului școlar. În proiect sunt implicați părinții protoierei și preoții din fiecare protoierie, precum și credincioșii din cuprinsul Eparhiei Argeșului, care sunt chemați să aducă bucurie în casele celor sărmani.