În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Daruri tradiționale pentru masa de Paști și mângâiere pentru bolnavi
În cadrul Protoieriei Sector 6 Capitală au avut loc miercuri, 28 aprilie 2021, două acţiuni social-filantropice. 80 de beneficiari ai cantinei sociale „Sfântul Mucenic Barnabas” au primit, din partea protoieriei, pachete consistente cu produse alimentare necesare perioadei pascale. De asemenea, la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”-Brâncuşi au fost distribuite preoţilor de caritate daruri duhovnicești pe care le vor împărţi bolnavilor aflaţi în spitalele bucureştene.
Cu ocazia primei acţiuni, părintele Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală, a afirmat: „Protoieria Sector 6, prin intermediul cantinei sociale «Barnabas» a Asociaţiei Diaconia, vine în sprijinul credincioşilor aflaţi în nevoi. Pe lângă activităţile pe care parohiile le întreprind în mod individual pentru cei defavorizaţi, la cantina noastră, în fiecare săptămână, de luni până vineri, servesc o masă caldă aproximativ 60 de persoane. Acest program este realizat în colaborare cu DGASPC Sector 6, cu aprobarea Consiliului local al Primăriei Sectorului 6. De asemenea, mai desfăşurăm un program numit «Masa de duminică», de care beneficiază 20 de persoane care nu se pot deplasa şi care primesc, la fiecare sfârşit de săptămână, pachete cu alimente din partea angajaţilor Asociaţiei Diaconia. Aceste demersuri sunt susţinute de parohiile din raza protoieriei noastre. Pe lângă acestea, în mod tradiţional de Crăciun, de Paşti şi în luna august oferim produse tuturor beneficiarilor noştri, pentru a nu le lipsi nimic în aceste perioade de sărbătoare. Acum, cu ajutorul sponsorilor, am pregătit pachete cu produse necesare pentru masa de Paşti: cărnuri, produse lactate, de panificaţie şi alte alimente. Le mulţumim preoţilor, sponsorilor şi angajaţilor Asociaţiei Diaconia care ne-au ajutat să bucurăm cele 80 de persoane”.
Tot ieri, la biserica Parohiei Brâncuşi din sectorul 6 a avut loc o acţiune de distribuire a 700 de pachete care vor fi împărţite bolnavilor din spitale prin intermediul preoţilor de caritate. Acestea conţin câte o carte de rugăciuni pentru cei bolnavi, un acatist, un îndreptar de spovedanie, un cuvânt al Sfinţilor Părinţi la momente de boală, o sticluţă cu mir şi o cruce confecţionată de copiii din parohie. Înainte de distribuirea darurilor a fost săvârşită o slujbă în cadrul căreia părinţii participanţi s-au rugat pentru vindecarea celor bolnavi şi au binecuvântat obiectele care vor fi împărţite.
Părintele Ionuţ Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a vorbit despre beneficiarii acestei iniţiative: „Cei care vor primi darurile duhovnicești pregătite cu multă dragoste la Parohia Brâncuşi sunt bolnavii internaţi în spitalele din Capitală. Vorbim de un număr iniţial de 700 de bolnavi care vor primi această mângâiere ce constă, printre altele, într-o carte de rugăciuni, un îndreptar de spovedanie şi un cuvânt de întărire în vreme de suferinţă. Este o iniţiativă mai mult decât lăudabilă pentru că, mai ales în condiţiile actuale, cei mai mulţi bolnavi se simt abandonaţi în spitale şi au nevoie de un reper, de o siguranţă care vine numai de la Dumnezeu, prin rugăciune şi prin conştientizarea faptului că preotul de caritate este alături de ei”.
„Credincioşii aflaţi într-o stare de sănătate precară se bucură foarte mult de prezenţa preotului în spital, care le oferă asistenţă religioasă şi îi apropie de Dumnezeu prin Sfintele Taine pe care le săvârşeşte pentru ei. Cei care nu au ajuns neapărat la biserică de-a lungul timpului descoperă acum că, prin Taina Spovedaniei şi a Euharistiei, îşi recapătă bucuria din anii tinereţii când participau, poate, în mod frecvent la sfintele slujbe. Când omul suferă şi nu mai este la fel de activ ca de obicei, are timp de meditaţie, gândindu-se dintr-o perspectivă inedită, duhovnicească, la viaţa pe care a trăit-o şi la cea pe care îşi propune să o trăiască din acel moment înainte”, a adăugat şi părintele Horia Nicolae Prioteasa, slujitor la paraclisul Institutului Clinic Fundeni.