La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Elevi din Plopeni Sat consiliaţi de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au vizitat şi consiliat peste 160 de elevi din Plopeni Sat, județul Prahova. Medici, psihologi, un psihoterapeut şi un profesor de instruire clinică le-au vorbit elevilor depre noţiuni de igienă orală, nutriţie, postura corectă a corpului şi norme de comportament pro-social. O temă sensibilă abordată de către specialişti a fost fenomenul de bullying.
„Am vorbit despre violenţă, despre ce înseamnă agresivitatea şi mi-am dorit foarte mult să îi ajut să înţeleagă că violenţa, agresivitatea, sau bullyingul, cum se numeşte acum, este de mai multe feluri. Prin urmare, există o agresivitate fizică pe care copiii au recunoscut-o foarte uşor şi o agresivitate verbală sau psihologică, ce se diferenţiază şi trebuie să fie bine conştientizată. Prezentarea fenomenului în şcoli este utilă pentru ca aceşti copii să înţeleagă ce li se întâmplă, în cazul în care devin victimele agresivităţii psihologice. În zonele rurale, copiii o cunosc doar pe cea fizică, despre care se vorbeşte mai mult, şi mai puţin pe cea psihologică sau verbală. Este important pentru a-i conştientiza, pentru a învăţa şi a fi aproape de ei, de educatori şi părinţi. În primul rând, în astfel de situaţii, copiii trebuie să se adreseze educatorilor, profesorilor şi părinţilor pentru a face un plan şi a gestiona evenimentele de acest tip”, a spus Cristina Enescu, psihoterapeut. Dezbaterea fenomenului de bullying este importantă, în contextul în care cea mai recentă campanie demarată de „Salvaţi Copiii” cu privire la fenomenul de bullying din şcolile româneşti arată că 25% dintre elevi sunt abuzaţi fizic şi psihic în timpul recreaţiilor, fiind înregistrate aproximativ 8.000 de cazuri noi în primul semestru al anului şcolar 2016-2017.