La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Eparhiile continuă sprijinirea instituţiilor medicale şi a persoanelor aflate în situaţii dificile
Biserica Ortodoxă Română continuă acţiunile de sprijinire a instituţiilor medicale şi a credincioşilor aflaţi în situaţii dificile, ca urmare a impunerii măsurilor de restricţionare a deplasărilor, în contextul epidemiei. În acest sens, la nivelul eparhiilor au continuat activităţile filantropice, în cadrul cărora au fost donate alimente, materiale sanitare, produse de igienă şi de strictă necesitate spitalelor, centrelor de carantină şi persoanelor izolate la domiciliu.
În contextul pandemiei actuale, tot mai multe instituţii şi persoane private se alătură Patriarhiei Române în efortul de sprijinire a celor aflaţi în nevoie. La solicitarea doamnei Adriana Căruntu, directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti, Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova a aprobat o donaţie de 10.000 de lei pentru procurarea materialelor sanitare necesare îngrijirii bolnavilor cu afecțiuni oncologice internați în centru.
Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală, prin departamentul său pentru copii şi tineret, a donat alimente, produse de igienă şi de strictă necesitate în valoare de 11.000 de lei, ne-a transmis părintele Bogdan-Aurel Teleanu. Sumele adunate prin contribuţia doamnei Ioana Airinei şi a altor donatori au fost direcţionate către trei programe de ajutorare. Astfel, au fost donate alimente în valoare de 2.000 de lei pentru persoanele cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal din Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti. De asemenea, suma de 6.000 de lei a fost direcţionată pentru sprijinirea copiilor aflaţi în grija bunicilor, ai căror părinți sunt în străinătate, precum și pentru cei care provin din familii monoparentale, cu implicarea doamnei Julieta Mihăilescu, directorul Școlii Gimnaziale „Maica Domnului” din București. Totodată, au fost donate alimente şi produse igienico-sanitare în valoare de 3.000 de lei unor persoane din parohie aflate în dificultate.
Arhiepiscopia Tomisului
În contextul stării de urgenţă, Departamentul social-misionar al Arhiepiscopiei Tomisului, prin aşezămintele sociale din subordine, oferă zilnic sprijin unui număr de peste 700 de persoane aflate în situaţii de risc. Până acum, șase persoane au beneficiat de ajutoare financiare în valoare totală de 9.700 de lei. Alte 718 persoane aflate în dificultate, bătrâni şi familii aflate în risc social, beneficiază de alimente neperisabile, câte o masă caldă pe zi și produse de igienă, iar pentru alte 45 de persoane, aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, se asigură masă completă. Până acum, valoarea alimentelor și a produselor de igienă donate se ridică la suma de 39.400 de lei, se arată pe site-ul arhiepiscopiatomisului.ro.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
Sectorul social-filantropic și de misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului derulează programul social-filantropic „Masa bucuriei”, în cadrul căruia parohiile sunt invitate să sprijine instituţii medicale şi aşezăminte sociale, precum şi persoane aflate în dificultate, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
Răspunzând acestui apel, Parohia Rucărul de Jos din cadrul Protoieriei Câmpulung Muscel a organizat o colectă în urma căreia au fost adunate alimente şi îmbrăcăminte, care au fost donate așezământului social de la Valea Screzii, județul Argeș. De asemenea, Parohia Florica, din cadrul Protoieria Topoloveni, a oferit alimente pentru 50 de persoane nevoiașe.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
Preoți și voluntari din cadrul Protopopiatului Nicorești, județul Galați, au donat alimente şi produse de strictă necesitate pentru patru familii de bătrâni din municipiul Tecuci care se confruntă cu grave probleme de sănătate. De asemenea, la Spitalul de Pediatrie din Tecuci, au fost donate măști de protecție personalului medical și dulciuri copiilor internați.
În cadrul aceluiaşi program derulat de Eparhia Dunării de Jos, a fost sprijinit Spitalul Judeţean de Urgenţă din Brăila, unde au fost donate măşti de protecţie, produse de igienă şi cărţi de rugăciune pentru personalul medical şi auxiliar, dar şi pentru pacienţi.
Ajutoarele oferite de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în luna martie a acestui an, reprezentând alimente, produse de igienă, măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale, se ridică la suma de 253.510 lei, urmând a fi continuate şi intensificate în perioada următoare.
În urma consultării cu cei opt protoierei din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cadrul videoconferinţei care a avut loc marți, 31 martie 2020, la propunerea preoţilor din eparhie, s-a hotărât crearea unui fond pentru achiziţionarea de aparatură medicală de maximă urgenţă. Suma pentru aceste echipamente va fi donată benevol de chiriarhul şi clericii Eparhiei Dunării de Jos din retribuţiile salariale ale acestora, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
Totodată, a fost înfiinţat Fondul special eparhial pentru acordarea de sprijin în perioada pandemiei cu virusul SARS-Cov 2, în cadrul căruia vor putea contribui membrii Adunării eparhiale a Dunării de Jos, ai organismelor parohiale, precum şi toţi cei care doresc să ajute semenii aflaţi în suferinţă în această perioadă.
Contul în care se pot efectua astfel de donaţii este RO98 RNCB 0141 0328 6409 0098, titular cont Arhiepiscopia Dunării de Jos, CUI 3127395, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Galaţi.