În şedinţa din iunie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aproba înfiinţarea Federaţiei Filantropia în cadrul Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale. La Adunarea Generală
Filantropia şi sprijinirea educaţiei, constante în activitatea eparhiilor
Continuă eforturile de sprijinire a tuturor categoriilor de persoane afectate de noua pandemie. Bătrânii, persoanele singure, nevoiaşe şi familiile cu mulţi copii primesc cele necesare traiului de zi cu zi, în special alimente şi produse de igienă. De asemenea, au început proiecte ce vizează oferirea de tablete, laptopuri și smartphone-uri elevilor din familii cu venituri modeste pentru continuarea studiilor sau susținerea examenelor on-line.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi-au continuat proiectul filantropic de ajutorare a persoanelor aflate în situaţii de risc social şi medical din mediul rural. Miercuri, 13 mai, aceştia s-au deplasat în judeţul Galaţi, unde au vizitat localităţile Vasile Alecsandri, Movileni, precum şi un cartier limitrof al municipiului Galaţi, a transmis TRINITAS TV.
Persoane vulnerabile, aflate în evidenţa parohiilor, au primit din partea voluntarilor pachete cu alimente, produse igienico-sanitare, precum şi materiale de strictă necesitate.
În aceeaşi zi, voluntarii au vizitat şi Centrul de detenţie pentru minori din localitatea Tichileşti, judeţul Brăila, unde au oferit 800 de măşti de protecţie facială, celor aflaţi în regim de detenţie.
Până în acest moment, în cadrul proiectului „Caravana bucuriei”, desfăşurat de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au fost ajutate 1.100 de familii din 51 de localităţi din 12 judeţe. Aceste acţiuni social-filantropice vor continua şi pe durata stării de alertă.
Arhiepiscopia Târgoviștei
Pentru a susține educația on-line în perioada pandemiei, joi, 14 mai 2020, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Eparhia Târgoviștei a dăruit 145 de tablete performante unor elevi din județul Dâmbovița. Acestea au fost achiziționate cu ajutorul preoților de la parohii și al mănăstirilor din județul Dâmbovița. În valoare de 126.000 lei, tabletele au abonament gratuit la internet pe o perioadă de un an și au fost oferite în special elevilor din clasele a 8-a și a 12-a, care au rezultate excepționale la învățătură și provin din familii cu situație defavorizată. Elevii au fost recomandați de directorii de școli prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița și de preoții de la parohii, în colaborare cu profesorii de religie, ne-a transmis Biroul de presă al Eparhiei Târgoviștei.
Această eparhie a oferit bunuri și servicii, de la debutul pandemiei, în valoare de 610.736 de lei, de care au beneficiat 7.285 de persoane, fiind implicați în buna reușită a activităților filantropice 1.314 voluntari și preoți.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului au continuat acţiunile de sprijinire a persoanelor afectate de pandemie. Vârstnicii, persoanele singure şi bolnave, precum şi familiile cu mulţi copii au beneficiat de ajutor material şi asistenţă medicală în cadrul unor campanii filantropice desfăşurate de clerici şi voluntari, sub coordonarea Sectorului social-filantropic şi de misiune al eparhiei, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
Parohia Turculești din comuna argeșeană Călinești a organizat în perioada 7-12 mai, cu acordul Direcţiei de Sănătate Publică Argeș și al autorităților locale, campania intitulată „Împreună pentru a fi bine”, prin care au fost efectuate 300 de teste pentru credincioși din sat și din alte localități aflate în cuprinsul Protopopiatului Topoloveni. Acțiunea s-a desfășurat într-un cort special amenajat în curtea bisericii parohiale. Testarea credincioșilor în parohia argeșeană Turculești a fost făcută voluntar cu sprijinul doctorului Eliza Toma, care a efectuat zilnic aproximativ 50 de teste, respectându-se reglementările privind distanțarea fizică și normele igienico-sanitare.
De asemenea, Parohia Retevoiești din cadrul Protopopiatului Mioveni şi Parohia Glavacioc din cadrul Protopopiatului Costești, județul Argeș, au desfăşurat campanii de ajutorare a persoanelor în situaţii de risc social, sprijinind persoanele şi familiile aflate în evidenţele parohiale cu produse alimentare şi materiale de igienă şi de strictă necesitate.
Totodată, Parohia „Sfântul Apostol Andrei”-Papucești II, din cadrul Protopopiatului Pitești, a oferit celor 25 de persoane care se află în Adăpostul de Noapte Pitești Nord porţii cu hrană caldă.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
În contextul noilor reglementări privind desfăşurarea cursurilor şi a susţinerii probelor Evaluării Naţionale şi ale examenului de bacalaureat, Centrul eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor desfăşoară proiectul „Continuăm pregătirea, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor”, care vine în sprijinul elevilor din clasele a 8-a şi a 12-a, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În cadrul proiectului este organizată o colectă, la nivelul parohiilor și al protopopiatelor, de dispozitive electronice funcționale (smartphone-uri și tablete), care să fie utilizate de elevii identificați, în număr de 352. Asigurarea unei conexiuni la internet este, de asemenea, prioritară cel puțin până în momentul în care se vor desfășura probele Evaluării Naționale și de Bacalaureat. Până în prezent au fost acordate 86 de tablete prin implicarea preoților și a diferiților sponsori.