În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Filantropie creştină pe malurile Dunării, la Calafat
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Calafat, județul Dolj, se bucură de o frumoasă tradiţie istorică şi filantropică deopotrivă. Biserica de aici este cea mai mare din urbea de pe malurile Dunării, fiind ridicată după câştigarea Războiului de Independenţă de la 1877. La vremuri de încercare, creştinii au alergat cu toată convingerea lor spre Dumnezeu şi spre Biserica Sa, aflând aici adăpost, hrană, ajutor şi mai ales alinare şi vindecare de orice boală şi suferinţă. La Calafat, pe malurile Dunării, credinţa şi nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu nu au rămas niciodată nerăsplătite. Astăzi, la vreme de pandemie, credincioşii din Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, comunitate legată de „Catedrala Independenţei” (după cum este cunoscută biserica parohială), au nădejde că nu sunt singuri.
Parohia „Sfântul Nicolae” din Calafat desfășoară în prezent o bogată activitate filantropică. Cei doi preoţi care slujesc aici, părintele paroh Adrian Micu şi părintele coslujitor Alexandru Roman, se regăsesc zilnic în lucrarea de ajutorare a celor aflaţi în lipsă şi suferinţă. De curând, în clopotniţa bisericii a fost amenajată o cameră de oaspeţi, unde pot înnopta în regim gratuit cei aflaţi în nevoie. Pe lângă aceasta, clericii au venit în sprijinul familiilor nevoiaşe, izolate la domiciliu din cauza condiţiilor impuse de pandemia de COVID-19. Persoanele nevoiaşe primesc periodic hrană caldă, alimente neperisabile şi haine din partea parohiei. Au existat situaţii în care, din cauza lipsei resurselor financiare, anumiţi enoriaşi au rămas fără căldură sau curent electric. În aceste situaţii, prin implicarea celor doi preoţi, au fost achitate facturile la furnizorii de electricitate sau energie termică. „În parohia noastră suntem cu toţii o familie. Faptul că îl avem ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae ne obligă să înmulţim darul milosteniei faţă de cei săraci. Nevoile au fost dintotdeauna mari, însă astăzi, mai mult ca niciodată, oamenii au dorinţa să simtă alături ajutorul nostru. Şi noi îl oferim cu toată dragostea şi dăruirea”, a spus părintele slujitor Alexandru Roman.