La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Filantropie în județe din Muntenia, Dobrogea și Oltenia
Acțiunile social-filantropice desfășurate în eparhii continuă și în perioada stării de alertă. În cadrul acestor proiecte de sprijinire a persoanelor nevoiașe, o atenție deosebită a fost îndreptată către copiii din familii sărace. De Ziua Internațională a Copilului, cei mici au primit dulciuri, rechizite și alte produse, dar și tablete necesare pentru desfășurarea învățământului on-line.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în colaborare cu Jandarmeria Română, au desfășurat sâmbătă, 30 mai 2020, campania „Caravana Bucuriei”, oferind 150 de pachete cu produse de strictă necesitate și de igienă personală pentru familii nevoiașe din localități din județele Dolj (Ocolna și Castranova), Gorj (Pinoasa, Câlcești, Vârț și Rătez) și Mehedinți (Schela Nouă și Fântâna Domnească). Beneficiarii au fost persoane vulnerabile, cu dizabilități sau familii nevoiașe cu mulți copii.
„Am sprijinit cazuri sociale complexe, de la familii monoparentale, bătrâni singuri, la persoane cu dizabilități și familii cu foarte mulți copii. Prin vizita noastră am încurajat aceste persoane, au văzut că nu sunt singure și că Îl au pe Dumnezeu alături întotdeauna. Acțiunea s-a derulat în colaborare cu Jandarmeria Română. Este foarte important că două instituții fundamentale ale statului și-au unit forțele și au venit în sprijinul acestor comunități vulnerabile”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Catedralei Mântuirii Neamului.
De la începutul pandemiei și până în prezent, voluntarii au ajutat persoane nevoiașe din 94 de localități din 16 județe ale României. Ajutoarele au fost oferite la domiciliu de către voluntari însoțiți de jandarmi și de preoții slujitori. Selecția beneficiarilor campaniei „Caravana Bucuriei” a fost efectuată de către preoții parohi.
În localitățile din județul Dolj, voluntarii au fost însoțiți și de locotenent-colonel Ioan Țapu, ofițer de relații publice din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi; în județul Gorj, de locotenent-colonel Alin Constantin Ivan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu”, iar în localitățile din județul Mehedinți, de locotenent-colonel Claudia Medea, purtător de cuvânt la Jandarmeria Mehedinți.
Constanța
Arhiepiscopia Tomisului a demarat luni, 1 iunie 2020, prin Departamentul social-misionar, o campanie umanitară denumită „Daruri mici din suflet mare”, dedicată copiilor din centrele de plasament și din familii defavorizate. Darurile au fost oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mai întâi celor peste 55 de copii de la Parohia „Sfântul Ilie” din satul Culmea Sud, județul Constanța, informează TRINITAS TV.
În continuare, ierarhul a fost în vizită la Centrul de servicii comunitare „Orizont” și la Centrul de plasament „Micul Rotterdam”, unde a oferit fructe, pizza, sucuri, dulciuri și jucării pentru 130 de copii.
La această acțiune au contribuit și donatori din Constanța, dorind să le ofere o bucurie copiilor care nu zâmbesc în fiecare zi.
Galați
De Ziua Internațională a Copilului, în multe centre sociale și parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos, au fost organizate în mediul on-line o serie de activități religioase, cultural-artistice și educaționale. Pentru a nu rămâne doar în zona virtuală, activitățile din mediul on-line au fost completate cu acțiuni filantropice prin care copiii au primit daruri.
O astfel de activitate a fost organizată luni, 1 iunie 2020, la Așezământul social-filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galați, pentru cei 75 de copii beneficiari. De ziua lor, copiii au primit daruri constând în pachete cu dulciuri, rechizite şi articole şcolare, precum şi produse de igienă în valoare de 8.000 de lei.
În cadrul acestei instituţii, toate serviciile de asistenţă socială şi educaţională sunt asigurate de către angajaţii şi voluntarii asociaţiei, sprijiniţi de monahiile din cadrul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare”, aflată în incinta aceluiaşi aşezământ. Acţiuni similare s-au desfăşurat şi în centrele de zi şi grădiniţele parohiale, dar şi în multe alte parohii din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
De asemenea, pe toată perioada pandemiei, Arhiepiscopia Dunării de Jos a desfășurat constant acțiuni filantropice atât prin așezămintele social-filantropice parohiale, cât și în cadrul unor parteneriate cu instituții locale.
Asociația Filantropică „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, în parteneriat cu Consiliul Local Galați, îngrijește zilnic 75 de copii beneficiari ai programelor rezidențiale și de zi. La sediul asociației, reprezentanții legali ai copiilor au primit miercuri, 27 mai 2020, ajutoare constând în alimente neperisabile, produse de igienă, precum și alte daruri, în valoare de 6.000 de lei. De la începutul perioadei de pandemie, Asociația Filantropică „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați a oferit copiilor din Centrul de zi ajutoare în valoare de 26.400 de lei, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Galați a oferit miercuri îmbrăcăminte, încălțăminte, lenjerii de pat, prosoape și hrană caldă celor 100 de beneficiari ai cantinei parohiei. Valoarea produselor a fost de 19.500 de lei. Darurile au fost date la domiciliul persoanelor nevoiașe de către preoții slujitori și voluntarii parohiei gălățene. De la începutul perioadei de pandemie și până astăzi, cantina a oferit hrană și alte ajutoare în valoare de 32.000 de lei.
Tot miercuri, 15 elevi din localitățile gălățene Bălășești și Ciurești au primit în dar câte o tabletă, dispozitiv necesar activităților școlare desfășurate în mediul on-line în această perioadă. Acțiunea face parte dintr-un amplu program derulat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin care oferă elevilor 350 de tablete.
În perioada următoare, vor fi dăruite tablete pentru 31 de elevi din Târgu Bujor. Copiii au fost selectați pe baza recomandărilor directorilor unităților de învățământ, precum și de profesorii de religie și preoții de la parohiile de care aparțin.