Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au oferit sâmbătă, 21 decembrie, daruri de Crăciun pentru 110 copii din localitățile prahovene Vitioara de Sus, Cuib și Nucet. Acțiunea face parte din campania
Grija pentru bolnavi și nevoiași în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În perioada Postului Mare, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au intensificat eforturile atât la nivel central, cât și la nivel parohial pentru sprijinirea persoanelor aflate în situații de risc medical, social sau material, urmând cuvântului Mântuitorului „Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut”. Și în această săptămână, în mai multe parohii din eparhia dunăreană au avut loc acțiuni social-filantropice.
Marți, 9 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, parohiile din localitatea Pechea, județul Galați, au organizat o acțiune social-filantropică în vederea sprijinirii activității Centrului socio-medical din localitate, oferind așezământului lenjerii de pat și produse igienico-sanitare. De asemenea, persoanele asistate în cadrul centrului au primit cărți de rugăciune, iconițe și revista eparhială „Călăuză ortodoxă”, valoarea ajutoarelor acordate ridicându-se la suma de 15.000 de lei, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Clericii care au participat la organizarea acestei acțiuni au săvârșit la sediul Centrului social-medical Taina Sfântului Maslu și au rostit rugăciuni speciale pentru sănătatea și ocrotirea cadrelor medicale și a beneficiarilor centrului.
În ziua următoare, 10 aprilie, o acțiune social-medicală destinată persoanelor defavorizate, organizată de Protoieria Brăila în colaborare cu Asociația Medicilor Creștini Ortodocși „Sfinții Pantelimon și Ermolae”, filiala Brăila, s-a desfășurat în două sate ale județului Brăila.
Programul a debutat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Sihleanu, județul Brăila, de către un sobor de preoți. În continuare, într-un spațiu special amenajat la Căminul cultural din localitate cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultații de specialitate unui număr de 20 de persoane cu vârste înaintate, unele cu boli cronice, marginalizate social și cu situații materiale și financiare precare.
O acțiune similară s-a desfășurat în aceeași zi în satul brăilean Pitulați pentru 30 de beneficiari. Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei și efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cu risc endemoepidemic și a bolilor cronice.
În ambele comunități vizitate de preoți și de medici, persoanele consultate și descoperite cu diverse afecțiuni au primit gratuit medicamente și produse igienico-sanitare.