Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au oferit sâmbătă, 21 decembrie, daruri de Crăciun pentru 110 copii din localitățile prahovene Vitioara de Sus, Cuib și Nucet. Acțiunea face parte din campania
Grijă pentru nevoiaşi la „Sfântul Nicolae”-Pantelimon
A-l iubi pe cel de lângă tine înseamnă a te apropia de Dumnezeu, a locui cu El, a te uni cu El. Iată adevărul care preschimbă actul filantropic al Bisericii în dragoste frățească, în locuire cu Dumnezeu, așezare a harului peste har, dar și în act de mărturisire publică a credinței ortodoxe din partea unor tineri voluntari, care își asumă, sub îndrumarea părinților slujitori, rolul de misionari. Toate acestea sunt astăzi realități concrete, verificabile, în Parohia „Sfântul Nicolae”, din orașul Pantelimon, Protopopiatul Ilfov Sud, Arhiepiscopia Bucureștilor.
În contextul căderii din ce în ce mai abrupte a solidarității sociale în egoism și al generalizării sărăciei, este nevoie mai mult ca oricând de o filantropie vie, misionară, neprozelită, autentică, nicidecum exercitată doar ca un act de milă față de o persoană sau de o familie aflată în dificultate, ori însoțită de un scop publicitar. De aceea, actul filantropic autentic se împlinește doar prin Biserică, pentru că el, în această „construcție”, nu este doar „activism social, ci purtare de grijă a «socialului» în cadrul Bisericii, menținere a lui în Trupul Tainic al lui Hristos, cu valoare eshatologică și mântuitoare”, cum scrie un părinte.
Ajutorarea bătrânilor şi a copiilor
În jurul celei mai vechi biserici din orașul Pantelimon, „Sfântul Nicolae”, ridicată în 1883, s-a format de-a lungul vremii o parohie care astăzi numără câteva mii de familii ortodoxe. Ea s-a dezvoltat, economic, social și spiritual, mai ales în ultimii ani, prin stabilirea în oraș a multor familii din afara zonei, dar și din satele alăturate. Aici slujește din 1995 părintele paroh Adrian Tănăsoiu, care a preluat parohia de la tatăl sfinției sale, preotul Nicolae Tănăsoiu, fost inspector eparhial, în prezent pensionar, împreună cu părinții coslujitori Nicolae Stroe și Cătălin Gutuie. Fiind vechi, sfântul locaș a necesitat numeroase lucrări, precum subzidirea, restaurarea picturii, înlocuirea acoperișului, a geamurilor, amenajarea curții, refacerea clopotniței, în care au fost montate trei clopote noi, ridicarea cancelariei și unei trapeze. În acest spațiu, după fiecare Sfântă Liturghie, 40-50 de enoriași săraci servesc un prânz cald. Apoi, la diferite sărbători și evenimente, sute de credincioși primesc pachete cu alimente și alte produse.
„În comunitatea noastră trăiesc foarte multe familii defavorizate de rromi, în cartiere precum Viilor, Ghizdăvescu sau Damache. Peste 30 la sută dintre ele sunt sub pragul sărăciei. De aceea încercăm permanent să fim alături de acești oameni, îi ajutăm prin programe și acțiuni concrete, pe care le derulăm împreună cu membrii Ligii Tineretului Creștin-Ortodox din orașul nostru și cu ceilalți credincioși. De curând, spre exemplu, am ajutat o familie cu opt copii al căror tată este bolnav și nu poate munci, iar mama nu are serviciu și nu se află nici în grija primăriei. Anul trecut le-am introdus curent electric, le-am oferit ajutoare copiilor care frecventează școala, iar anul acesta le-am cumpărat lemne de foc. Suntem foarte interesați să prevenim abandonul școlar al copiilor care provin din familii nevoiașe. De aceea, în 2018 am oferit pachete pentru săraci în valoare de 5.400 lei, ajutoare pentru copii în valoare de 6.600 lei, am sprijinit cu 1.000 lei o parohie cu care ne-am înfrățit. Am făcut și donații pentru lemne, medicamente și alte bunuri în valoare de peste 30.000. Suntem, de asemenea, alături de bătrâni, de pensionari, de cei nevoiași, de cei cu mulți copii, cu posibilități materiale reduse, și am derulat programe cu școala și cu grădinița, prin parteneriatele pe care le avem”, ne mărturisește părintele paroh Tănăsoiu.
Moaștele Sfântului Pantelimon
Parohia a ajutat, de asemenea, cu materiale de construcții familiile din zonele țării afectate de inundații. De asemenea, participă constant la activitățile asociației care are în grijă tineri handicapați, precum și la cele ale unei alte organizații care se ocupă de copii autiști, ambele existente în parohie. „Ne implicăm pentru că Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne spune să-l iubim pe aproapele ca pe noi înșine. Și, atunci, noi vrem să umplem aceste cuvinte ale Sfintelor Evanghelii cu fapte, cu iubirea față de semeni, cu aplecarea permanentă asupra nevoilor sociale. A sluji aproapele este un sentiment de împlinire sufletească, dar și misionară. Te bucuri când primești, dar la fel de mult te bucuri și când poți să oferi. Dăruind, așa cum spunea și părintele Nicolae Steinhardt, vom dobândi. Aceasta este viața veșnică pentru care ne pregătim. Trebuie să vedem în fiecare om care suferă chipul lui Hristos. Nu putem rămâne indiferenți la suferința nimănui. Iar prezența moaștelor Sfântului Pantelimon, aflate aici încă din 1753, când brațul său drept a fost adus din Sfântul Munte Athos de către domnitorul Dimitrie Ghica, ne motivează, ne oferă o putere în plus, pentru că este un mare sfânt tămăduitor, vindecător, alinător al durerilor”, ne mai spune părintele paroh.
La rândul său, părintele Nicolae Stroe, care slujește aici din 2002, ne mărturisește că „implicarea Bisericii în viața socială a semenilor, în această lume din ce în ce mai tulburată și săracă, este concretizarea îndemnului Mântuitorului, Care i-a trimis pe apostoli să propovăduiască învățătura Sa și să fie de ajutor tuturor celor care doresc ajutorul Bisericii. Ceea ce facem noi aici în plan social este însăși menirea noastră ca preoți. Noi trebuie să slujim lui Dumnezeu, dar și oamenilor. Slujirea nu este numai aceea de a le oferi rugăciune, ci și de a le răspunde la nevoi, inclusiv la cele de natură materială, în măsura posibilităților parohiei”.
Cătălin Ivan este președintele Ligii Tinerilor Creștin-Ortodocși Pantelimon, absolvent al Facultății de Teologie din București, în prezent masterand la aceeași facultate. Alături de colegii săi din ligă face voluntariat în Parohia „Sfântul Nicolae”.
„Organizația noastră, înființată în anul 2014, ca o extensie, într-un fel, a slujirii ucenicilor și apostolilor peste timp, alături de preoții noștri care ne sprijină în toate activitățile, are un număr de 20 de membri activi. Desfășurăm activități duhovnicești, cultural-sportive, pelerinaje și excursii cu copiii parohiei și cu membrii ligii noastre, acțiuni filantropice, precum colectă de alimente, jucării, îmbrăcăminte etc., pe care le împărțim apoi celor nevoiași de care se ocupă parohia”, ne-a declarat Cătălin Ivan.
Răspunsul celor ajutați de parohie este unul simplu și foarte firesc: rămânerea alături de Biserică, fidelitate față de Ortodoxie, dragoste, respect și credință, locuire cu Dumnezeu, dimpreună cu preoții și cu ceilalți enoriași, ca într-o mare familie. Pentru că a-l iubi pe cel de lângă tine înseamnă a te apropia de Creator și a te uni cu El.