La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Grijă pentru suflet, minte și trup sub ocrotirea Sfântului Spiridon
În Piața Națiunilor Unite, în plin centru al Capitalei, a renăscut din propria cenușă Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi, pe amprenta locului unde a fost martirizată în timpul regimului comunist. În vecinătatea locașului funcționează un centru socio-medical ce furnizează gratuit servicii medicale în regim de spitalizare de zi și servicii de ambulatoriu pentru toate specialitățile medicale, cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
La începutul anilor 2000, după ce Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi și-a recăpătat locul pe harta locașurilor de cult ale Capitalei, părintele paroh Ioan Iordache a avut inițiativa construirii în incintă a unui centru de folos trupului. „Am gândit că este bine ca Sfântul Spiridon, fiind mare făcător de minuni, să fie de folos și din punct de vedere trupesc și astfel a fost pusă, în 25 martie 2005, piatra de temelie a centrului socio-medical. Acest edificiu filantropic s-a făcut cu multă osteneală, dar și multă dragoste și bucurie, iar încercările, ispitele, neîmplinirile și greutățile au fost uitate când am văzut că este de folos omului”, își amintește părintele paroh. Văzând dorința și implicarea celor care construiau pentru binele aproapelui, câțiva oameni cu dare de mână au sprijinit acest proiect. Dintre ei, numele cel mai cunoscut este al Nadiei Comăneci: „Îmi aduc aminte că, într-o discuție purtată în curtea bisericii, soțul Nadiei, gimnastul Bart Conner, i-a spus: «Dragă Nadia, cred că cea mai bună investiție pentru numele tău este să fie de folos copiilor necăjiți și oamenilor greu încercați de suferință. Ca atare, va trebui să ne implicăm». Și acum, Nadia, de câte ori vine în România, se socotește a fi o «mamă» a acestui edificiu filantropic. Vine, stă de vorbă cu pacienții, cu medicii, se implică în achiziționarea de aparatură medicală și își aduce apropiații în folosul desfășurării activității acestui centru”.
Clinica „Sfântul Spiridon”-Vechi vine în întâmpinarea suferinței, a bolii și a neputinței celor nevoiași. „Ne desfășurăm activitatea din punct de vedere socio-medical potrivit sfatului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de a nu pune bază neapărat pe aparatură - deși este foarte importantă -, pentru că ne interesează omul dintre aparate”, spune părintele Ioan Iordache.
Serviciile medicale sunt oferite de specialiști renumiți (profesori universitari, medici primari, medici specialiști) în domeniile medicină de familie, cardiologie, medicină internă, oftalmologie, ORL, pediatrie, obstetrică-ginecologie, boli infecțioase, psihiatrie, recuperare medicală, medicina muncii, neurologie, endocrinologie, dermatologie, chirurgie cardiovasculară, oncologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Toate serviciile sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Din punctul de vedere al dotării, clinica este la un nivel comparabil cu orice centru medical privat, cu echipamente de ultimă generație.
Dr. Anca Lidia Caianto este medic specialist în medicină de urgență, oncologie medicală și medicină de familie. Competențele sale în managementul serviciilor sanitare o ajută în coordonarea activității clinicii, al cărei director este. De doi ani, aduce experiența dobândită în mediul medical privat foarte performant în slujirea filantropică a aproapelui. Atât preotul paroh, cât și directorul centrului își desfășoară activitatea ca voluntari, refuzând să fie remunerați. „În Clinica «Sfântul Spiridon»-Vechi nu tratăm boala, ci tratăm bolnavul. Sunt bolnavi despre care crezi că nu au nici o șansă și, nu știm cum - doar datorită rugăciunii -, observăm că se fac bine. Încercăm să tratăm deopotrivă trupul, mintea și sufletul. De asemenea, multe femei care trec pragul bisericii pentru a se ruga la Sfântul Spiridon rămân însărcinate. Acestea beneficiază de asistență medicală în clinica din incintă, iar după ce nasc revin în locul în care au primit ajutor pentru a-și creștina pruncii, rămânând astfel aproape de comunitatea parohiei”, ne-a spus dr. Anca Lidia Caianto, directorul clinicii.
De asemenea, parohia sprijină activitatea Centrului de coordonare, consiliere, evaluare și suport „Sfântul Spiridon” din cadrul DGASPC Sector 4, unde au fost ridicate 15 căsuțe prin fonduri PHARE. „Acolo trăiesc 98 de copii orfani, preluați din spitale, abandonați, care nu au cunoscut atmosfera familială. În afara lor mai sunt 34 de copii cu handicap parțial și 26 cu handicap total. Ne ocupăm pe cât este cu putință să ajutăm acest centru maternal. A devenit o tradiție ca de Sfântul Spiridon, când este cinstit hramul bisericuței, ei să fie aduși la biserică, spovediți după caz și împărtășiți. Împodobim împreună cu ei pomul de Crăciun, le aducem daruri și mijlocim ajutoare pentru ei și din afară. Nu ne interesează lauda venită pe orizontal, de la om, ci relația pe care trebuie să o avem cu Dumnezeu, să ne putem îndeplini datoria de slujire, de manifestare a iubirii pe care o avem față de Dumnezeu și semenii noștri”, arată părintele paroh Ioan Iordache.