La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
În slujba oamenilor și a lui Dumnezeu
Asociația „Salvează o inimă” din Botoșani, coordonată de Vlad Plăcintă, a salvat viețile a zeci de copii din țară și din Republica Moldova, prin donarea de aparatură medicală necesară multor spitale. Iar proiectele nu se opresc aici, urmează ridicarea unor așezăminte pentru bătrâni, oameni ai străzii și mame abuzate. Toate aceste acțiuni, care ușurează suferința și aduc speranță, vorbesc despre lucrarea lui Dumnezeu prin oameni, care consideră gestul de a ajuta o datorie firească și recunoștință față de darul vieții.
Despre Asociația „Salvează o inimă” și coordonatorul ei, Vlad Plăcintă, din zona Botoșaniului, am aflat în urmă cu câteva săptămâni, când donase 55 de concentratoare de oxigen pentru spitalele din Botoșani. Aveam să aflu peste câteva zile, când i-am solicitat un interviu, că aceeași asociație cumpărase, în luna martie 2020, când autorităţile decretaseră stare de urgenţă, pentru Spitalul Județean „Mavromati”, primul aparat pentru realizarea de teste PCR. Era absolut necesar, deoarece probele pentru testare erau trimise la Iași, fapt care întârzia foarte mult procesul de diagnosticare a persoanelor infectate cu noul coronavirus.
„Toate sunt rânduite de Bunul Dumnezeu“
La doar 36 de ani, Vlad Plăcintă a reușit să pună pe picioare una dintre cele mai eficiente platforme de ajutorare a copiilor bolnavi. Când l-am întrebat cum a pornit această acţiune, mi-a spus că și-a dorit mereu să-i ajute pe oamenii aflați în suferință, fiind impresionat de cazurile pe care le întâlnea în preajma sa. Pasionat de calculatoare și lumea internetului, a început simplu cu un blog religios, unde, pe lângă articole specifice, posta și anunțuri umanitare, invitându-i pe oameni să doneze bani, direct, familiilor cu copii bolnavi și fără resurse financiare necesare tratamentului.
Pentru că nu era cunoscut și lucrurile mergeau greu, a înființat Asociația „Salvează o inimă”, cu data din acte 12 decembrie, zi în care este cinstit Sfântul Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni. „Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”, ne-a spus Vlad Plăcintă. Chiar dacă la început nimeni nu-i dădea vreo șansă, a perseverat și a găsit oameni pricepuți care au implementat un sistem online prin care pot fi urmărite donațiile către fiecare caz umanitar, pentru transparenţă. „Toate sunt rânduite de Bunul Dumnezeu, eu fac doar ceea ce îmi stă în putere: îi înțeleg și-i sprijin. Dar nu țin numai de mine lucrurile acestea, căci am văzut la propriu cum a lucrat Dumnezeu în două cazuri de vindecare, inexplicate de către specialişti (…), medicii din Turcia au exclamat: «Doar Dumnezeul vostru te-a vindecat»”, ne-a mărturisit coordonatorul Asociației „Salvează o inimă”.
Zeci de vieți salvate
Prin intermediul acestei platforme online, Vlad Plăcintă a reușit să strângă donații de la persoane fizice sau firme atât din țară, cât și din străinătate, în special de la români din diasporă. Cazurile sunt prezentate în detaliu pe platformă, putând fi urmărită evoluția pacientului pentru care se strâng donații, precum și rezultatul final. Cazurile sunt atent selectate, fiind vorba de copii din familii cu situație materială precară sau care nu-și permit tratamentele. În general, el se implică în campanii pentru copiii care au nevoie disperată de operații la inimă, pe creier sau la alte organe vitale, copii bolnavi de cancer sau țintuiți la pat și cărora le oferă șansa la o nouă viață. Astfel, zeci de vieți au fost salvate.
Nu începe niciodată o campanie fără să verifice în detaliu cazul, actele medicale, diagnosticul și chiar clinicile unde se tratează pacientul. Asociația colaborează cu centre medicale din Turcia, România şi din alte state europene. În tot acest demers, prin care sute de copii sunt ajutați să trăiască, Vlad Plăcintă este sprijinit de o echipă de voluntari din toată țara. Ne-a spus că momentele cele mai grele pe care le-au trăit au fost legate de unii pacienți cu final nefericit: „Le luăm pe toate ca de la Dumnezeu, dar am văzut și cazuri în care nu a mai fost nevoie de a doua intervenție pregătită la diverse clinici pentru că tumoarea «dispăruse»”.
Vlad este un iubitor de Dumnezeu, cu evlavie deosebită la Maica Domnului și la Sfântul Nectarie, protectorul asociației pe care o coordonează. Tuturor persoanelor pentru care se implică le recomandă spovedanie și împărtășanie mai dese și rugăciune mai multă. Ne-a spus că, în cazurile în care oamenii au o viață duhovnicească riguroasă, lucrurile merg mai bine, atât în sensul unei evoluții favorabile a stării de sănătate, cât și al strângerii resurselor financiare necesare tratamentului.
Prin Asociația „Salvează o inimă”, Vlad Plăcintă a reușit să doneze Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”-Botoșani dispozitive medicale AccuVein pentru depistarea venelor la copii, Rapid Point 500, un analizator de gaze, şi alte dispozitive necesare pentru tratamentul copiilor. Spitalului Orășenesc din Hârlău i-a donat un analizator de gaze sanguine, un aparat cu infraroșu de depistat venele la sugari, un spirometru, un concentrator de oxigen și un aparat instant tip glucotest. Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”-Timișoara a primit din partea asociației cinci dispozitive medicale pentru copii cu amitrofie spinală: ventilator, umidificator, aspirator secreții, pulsoximetru și concentrator de oxigen. De asemenea, a donat aparatură medicală și spitalelor din Iași și Tulcea.
În prezent, Vlad colaborează cu administrația locală la ridicarea Așezământului „Sfântul Efrem cel Nou” pentru copii salvați de la avort, situat în localitatea Oneaga, județul Botoșani, și a unui cămin pentru oameni ai străzii, în localitatea Rădeni, comuna Frumușica. Despre toate acestea el spune că „este salvarea părinților și a bunicilor străzii. Nu suntem aici pentru a judeca și condamna pe nimeni, suntem pentru a ajuta, a înțelege și a proteja”. În colaborare cu omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, asociația a donat bani și pentru realizarea unei fântâni cu apă potabilă în Uganda, Africa, loc unde apa se aducea de la distanțe mari.
Pentru aceste activități, precum și pentru multe altele pe care nu am reușit să le surprind în rândurile acestui reportaj, în 2020, Vlad Plăcintă a primit diploma omagială din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Pentru colaborarea cu ATOR Iași la construirea de case pentru familii sărace, a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Despre aceste acte de binefacere Vlad Plăcintă vorbește firesc, spunând că el își face doar datoria față de semeni și față de Bunul Dumnezeu. Îl motivează și-i dau putere să meargă mai departe bucuria copiilor însănătoșiți și lumina din ochii părinților care-i mulțumesc pentru sprijin. Dincolo de sărăcie și greutăți, iată că și la Botoșani oameni cu suflet mare demonstrează, zi de zi, că a fi în slujba oamenilor și-a lui Dumnezeu se poate face în mod firesc, în fiecare clipă pe care o trăiești. Asemenea oameni răspândesc lumina lui Dumnezeu în sufletele copleșite de întunericul suferinței.