Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au oferit sâmbătă, 21 decembrie, daruri de Crăciun pentru 110 copii din localitățile prahovene Vitioara de Sus, Cuib și Nucet. Acțiunea face parte din campania
Locuințe noi pentru familii greu încercate
Șapte familii s-au bucurat, zilele acestea, de ajutorul Bisericii, prin slujitorii și enoriașii săi. O familie din Arhiepiscopia Timișoarei s-a mutat recent în noua locuință construită din cărămidă, iar șase familii din Arhiepiscopia Dunării de Jos au primit toate materialele de construcție necesare refacerii locuințelor devastate de incendiu. Neputincioși în urma dezastrului, oamenii au primit sprijinul semenilor lor, mobilizați de Biserică, astfel încât aceștia să nu rămână fără adăpost în pragul iernii.
Pentru o familie cu doi copii din localitatea timișeană Șipet, rămasă fără locuință în urma unui incendiu, ziua de miercuri, 15 noiembrie, nu va fi uitată niciodată. Este ziua în care s-a mutat în noua locuință construită din cărămidă cu ajutorul unor slujitori și enoriași din Arhiepiscopia Timișoarei. Mai mult, familia a primit și lemne de foc pentru tot sezonul rece. Îndată ce a aflat de nefericita întâmplare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a mers la fața locului și, solidar cu familia greu încercată, a asigurat-o de sprijinul necondiționat al Bisericii.
„Într-o seară, în jurul orei 22:00, părintele paroh mi-a transmis că la o familie a ars casa și l-am trimis să măsoare cât este casa de mare, pentru a-i putea ajuta cu lemnul pentru acoperiș. Dar, când am ajuns aici, am văzut că pereții, fiind de pământ, erau distruși în urma intervenției pompierilor cu jetul de apă. În aceste condiții, le-am spus să demoleze totul, pentru a putea ridica o casă din cărămidă. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să le facem o casă cu două camere, bucătărie și baie. Dat fiind faptul că amândoi sunt pensionați pe caz de boală, având pensii foarte mici, de numai 500 lei, o să-i ajutăm să aibă lemne pentru toată perioada aceasta de iarnă. Noi nu suntem altceva decât o mână a lui Dumnezeu, Care ne-a trimis aici să-i ajutăm pentru a trece peste această situație grea. Dumnezeu să ne ajute să putem face bine și să fim alături de cei necăjiți și întristați!”, a spus chiriarhul Banatului.
La inițiativa Înaltpreasfinției Sale, părintele paroh al bisericii din localitate, Marcel Moclinda, a supravegheat lucrările de construcție a noii case, iar pe lângă ajutorul material, acesta a sprijinit familia și moral. În doar trei luni casa a fost ridicată iar familia s-a mutat în noua locuință, racordată la utilități (apă, canal, curent electric) și dotată cu toate cele necesare traiului, chiar în prima zi a Postului Nașterii Domnului. În prezența Mitropolitului Banatului, părintele Marcel Moclinda a oficiat slujba de binecuvântare a casei, după care Înaltpreasfinția Sa a înmânat membrilor familiei o icoană cu Maica Domnului. Ierarhul s-a îngrijit de necesarul de lemne pentru încălzirea locuinței pentru tot sezonul rece, dar și de asigurarea alimentelor pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă, asigurându-i pe membrii familiei Șoimu de tot sprijinul spiritual și financiar și în perioada următoare. „Nu am cuvinte să mulțumesc Înaltpreasfințitului Ioan și Bisericii că au fost foarte aproape de noi cu ridicarea casei, cu alimente și cu lemnele pentru foc. Din două în două zile venea Mitropolitul Banatului să ne aducă alimente și să vadă ce s-a mai făcut la casă”, a spus Gheorghe Șoimu, beneficiarul locuinței.
Pe întreaga perioadă a postului, acțiunile filantropice ale Arhiepiscopiei Timișoarei se îndreaptă, cu precădere, spre cazurile sociale grave, spre persoanele fără adăpost, spre familiile nevoiașe cu mulți copii, precum și spre persoanele suferinde cu afecțiuni medicale grave. Toate aceste acțiuni sociale sunt expresia legăturii indisolubile și complementare a slujirii lui Dumnezeu cu slujirea credincioșilor.
Ajutor pentru familii din Brăila
Un incendiu de pe strada Theodor Aman din Brăila, izbucnit la sfârșitul lui septembrie la o locuință, a lăsat mai multe familii fără adăpost, întrucât în zona respectivă casele sunt lipite una de cealaltă. Așadar, pornite de la un imobil, flăcările s-au extins la alte cinci case, care au fost grav afectate. Suferinţa acestor oameni a mişcat inimile comunității, astfel că, pornind de la instituţiile locale, până la societăţi comerciale şi creştini voluntari, oamenii s-au mobilizat, încercând pe cât posibil să le ofere posibilitatea de a locui în condiţii decente şi în atmosfera unui cămin familial sigur şi cald.
Astfel, mai mulți enoriași s-au adunat în jurul preoţilor care, potrivit îndrumărilor chiriarhului Dunării de Jos, au organizat o colectă în bani pentru procurarea materialelor de construcţie şi a celor de uz caznic, pe care le-au oferit în dar familiilor greu încercate.
În urma unei anchete sociale făcute la faţa locului de o comisie organizată la nivelul Protopopiatului Brăila şi în baza necesarului întocmit de către fiecare familie în parte, toate materialele pentru refacerea locuinţelor au fost achiziţionate din banii colectaţi de către parohiile Protoieriei Brăila, ajutor financiar ce s-a ridicat la suma de 28.091 lei.
„Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot ce ați făcut pentru noi, pentru că aveam mare nevoie de tot ce ne-ați adus. Suntem conștienți că efortul a fost mare și mulțumim creștinilor pentru că au fost alături de noi, că au dat un bănuț pentru noi cei care avem casele arse de focul incendiului, și să dea Măicuța Domnului să nu treacă nimeni prin necazuri ca acesta pe care l-am avut noi. Doamne, ajută!”, a ținut să mulțumească Constantina Apostu. (Pr. Rareș Bucur, Răzvan Fibișan)