La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Noi acțiuni ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat de curând o nouă ediție a campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” în orașul Măgurele, județul Ilfov, și o vizită la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București, unde au donat un cărucior pentru persoane cu dizabilități, un cadru pentru deplasarea pacienților și alte articole medicale.
În cadrul campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și o echipă de medici și asistente de la Institutul Oncologic din București, 31 de femei din orașul Măgurele, județul Ilfov, au beneficiat sâmbătă, 23 martie 2019, de consultații gratuite și testul Babeș-Papanicolau.
Coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a remarcat creșterea numărului de pacienți de la începutul colaborării dintre Patriarhia Română și Institutul Oncologic București și a spus că prin această campanie oamenii au început să afle despre importanța acestui test. „Ceea ce ne bucură foarte mult este că unele doamne au ales să vină la noi, unde le-a fost efectuat pentru prima dată testul Babeș-Papanicolau. De asemenea, unele paciente au început să vină și spre Institutul Oncologic să facă acest test. După cum am mai spus, în anul 2017 nu s-a prezentat nici o femeie la examinare la Institutul Oncologic București, dar prin colaborarea dintre Patriarhia Română și Institutul Oncologic București, pe lângă cele aproximativ 500 de femei beneficiare ale acestei campanii, oamenii au început să afle despre noi și ne bucură acest lucru. Este esențial că femeile au început să conștientizeze cât de important este acest test Babeș-Papanicolau”, a precizat Dănuț Prună.
Diaconul Ionel Porojan de la Parohia Măgurele, județul Ilfov, a evidențiat implicarea Bisericii în demersul pentru sănătate prin această campanie de prevenire a cancerului de col uterin. „Sperăm să mai veniți în orașul nostru și să mai susținem astfel de campanii. Este foarte utilă pentru că trebuie să ne preocupăm de sănătatea noastră, a cunoscuților și prietenilor noștri. Biserica răspunde nevoilor oamenilor și răspunde foarte bine în acest demers pentru sănătate”, a spus diaconul Ionel Porojan.
Zi de bucurie pentru pacienții Centrului „Sfântul Nectarie”
Tot în această săptămână, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au vizitat pacienții Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București, unde au oferit un cărucior pentru persoane cu dizabilități, un cadru pentru deplasarea pacienților și alte articole din categoria tehnică medicală. De asemenea, voluntarii le-au cântat pacienților pricesne, le-au spus pilde cu învățături duhovnicești și le-au împărțit iconițe cu Buna Vestire și flori.
Directorul centrului, Adriana Căruntu, a evidențiat momentul rugăciunii comune și impactul pe care l-a avut asupra pacienților. „Astăzi am avut o zi a bucuriei oferită de către voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale. Toți pacienții au fost prin rugăciune alături de voluntari și acest moment a fost de impact pentru că am văzut că nu se așteptau, s-au bucurat. Rugându-se împreună cu voluntarii s-au înseninat. Voluntarii au încercat atât medical, cât și spiritual să îi bucure, să schimbe ceva în viața lor și cu siguranță au reușit”, a explicat Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”.