În şedinţa din iunie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aproba înfiinţarea Federaţiei Filantropia în cadrul Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale. La Adunarea Generală
Noi acţiuni desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale
În ultima perioadă, voluntarii bucureşteni au desfăşurat noi activităţi filantropice şi artistice. Sâmbătă, 17 iulie, aceştia s-au aflat în oraşul Boldeşti-Scăeni din judeţul Prahova, unde 60 de persoane au primit consultaţii gratuite din partea unor medici specialişti în medicină generală, cardiologie, ORL şi gastroenterologie. Cu câteva zile înainte, aceştia au organizat un eveniment cultural-artistic la Centrul de zi „Eu şi prietenii mei” din Capitală, la care au participat 24 de copii.
Acţiunea desfăşurată sâmbătă în oraşul prahovean Boldeşti-Scăeni face parte din campania „Sănătate pentru sate” şi a avut loc la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din localitate. Cele 60 de persoane care au participat au beneficiat, după efectuarea triajului epidemiologic, de o investigaţie EKG, o ecografie abdominală şi o ecografie cardiacă. Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale, a vorbit despre istoricul acestor iniţiative şi despre rolul important al campaniei care are loc în prezent: „Este a treia activitate din cadrul campaniei «Sănătate pentru sate» pe care o desfăşurăm anul acesta. Campania vine în sprijinul comunităților din mediul rural, dar și din cel urban. Lipsa medicilor specialiști se resimte chiar şi la oraşe. Dintre cei care beneficiază de aceste acţiuni, foarte mulți nu își permit din punct de vedere financiar să ajungă la un medic specialist, unele persoane sunt neasigurate, iar altele nu se pot deplasa din cauza vârstei. De aceea, venim noi în mijlocul comunității şi oferim consultații și investigații medicale gratuite, cu precădere persoanelor vulnerabile”. De asemenea, Camelia Sărăţeanu, medic specialist gastroenterolog, a adăugat: „Consultațiile acordate persoanelor din Boldești-Scăeni au fost primite ca o binecuvântare pentru că, în contextul epidemiologic actual, pacienții au avut cu greu acces la investigaţii de specialitate, iar medicii specialiști sunt destul de puțini în aceste zone”. Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost organizate 71 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu, de ele beneficiind peste 9.000 de persoane.
Cu câteva zile în urmă, voluntarii bucureşteni au organizat, în parteneriat cu Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, un eveniment cultural-artistic la Centrul de zi „Eu și prietenii mei” din cadrul DGASPC Sector 4. La această activitate au participat 24 de copii aflați în evidența centrului, aceștia primind din partea voluntarilor acuarele, pensule și pânze pe care au pictat desene despre vacanța de vară. În timpul activității s-au bucurat şi de acorduri de pian și de chitară, au cântat și au dansat. Le-au fost alături artistul plastic Delia Lungan, pianistul Andi Marian Scurtu și cantautoarea Felicia Popescu.
La finalul activității, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au oferit daruri copiilor.