În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
O casă de tip familial pentru copii instituționalizați va fi construită la Sibiu
Arhiepiscopia Sibiului, prin Protopopiatul Sibiu și Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, susține construirea caselor de tip familial pentru copiii instituționalizați. Lucrările de construcție au început la prima casă de acest fel din cadrul unui parteneriat cu mai multe instituții.
Parteneriatul dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC), Arhiepiscopia Sibiului, prin Protopopiatul Sibiu, și Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România va duce la construirea a două case de tip familial în Sibiu, apoi încă două case de acest fel în localitatea Cristian, județul Sibiu, pentru copiii aflați acum în Centrul de Plasament din Orlat. Conform unui comunicat al DGASPC Sibiu, „căsuța de tip familial conferă condiţii mai bune şi mai apropiate de mediul familial, le sporește copiilor şansele de integrare în societate şi de reuşită în viaţă”.
Lucrările de construcție au început la prima casă de tip familial, pe terenul de pe strada Măgheranului, oferit de Protopopiatul Sibiu. Un sobor de preoți a oficiat joi, 14 mai, o slujbă de binecuvântare pentru acest proiect menit să îmbunătățească serviciile sociale pentru copiii instituționalizați. În sobor s-au aflat consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Adrian Roman, consilierul administrativ al eparhiei, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu Ioan Coșa și inspectorul social pr. Tiberiu Kiss. Au fost prezenți directorul DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan, și inspectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Marius Talmațchi.
„Dorim să oferim copiilor care provin din centrele de plasament de tip rezidențial un altfel de «acasă», un «acasă» îmbunătățit, iar pentru noi contează în primul rând să putem să le dăruim dragostea noastră, dincolo de orice metodologie sau metodă de formare și de terapie. Ne dorim să le oferim o familie într-o vecinătate, într-o comunitate și mai ales în comunitatea bisericească. Nădăjduim că acești copii care vor crește demni trebuie să-și depășească tristețile, golurile spirituale din viața lor fragedă și, astfel, prin ceea ce noi le dăruim, evident și cu asistență socială de calitate, la un alt standard, să poată la rândul lor să dăruiască, să poată crea și ei binele și frumosul în societatea noastră”, ne-a spus pr. Adrian Roman.
Casă pentru 12 copii
Casele de tip familial din Sibiu și Cristian vor înlocui clasicele centre de plasament, precum și modalitatea de ajutorare a copiilor părăsiți de familiile lor.
„Această căsuță de tip familial ne ajută să regândim și să reconstruim sistemul rezidențial social prin închiderea celui mai mare centru de plasament pe care îl avem. Această casă de tip familial aduce o valoare incontestabilă și un plus de valoare în viața copiilor care vor locui aici, prin modul în care sunt îngrijiți, educați și sprijiniți emoțional. Se vor construi cu sprijinul partenerilor noștri două căsuțe de tip familial, iar pe Programul Operațional General, DGASPC Sibiu intenționează să aplice pentru încă două case de tip familial, cu un centru de consiliere, pentru copiii aflați la Orlat și, prin urmare, cu aceste patru case de tip familial vom reuși să închidem definitiv Centrul de Plasament din Orlat”, ne-a spus directorul DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.
În casa de tip familial care se construiește în prezent pe strada Măgheranului din Sibiu vor locui 12 copii. Casa va fi construită pe două niveluri: la etaj, pe o suprafață de 142 metri pătraţi, vor fi patru dormitoare, două băi și o debara, iar la parter, pe o suprafață de 153 metri pătraţi, se vor amenaja camera de zi, bucătăria, locul pentru luat masa, baie, vestiar personal, spațiu tehnic și terasa.