Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Parohia, familia cea mare a credincioșilor din Ghioșești
Prin natura sa, omul este făcut să trăiască laolaltă cu semenii, să primească ajutorul lor pentru a-și dezvolta însuşirile şi a-și împlini trebuinţele de viaţă. De aceea, el are deopotrivă datorii către sine și către aproapele, pe care trebuie să-l respecte, să-l iubească și să fie drept cu el. După învăţătura creştină, toţi suntem fiii aceluiaşi Tată Ceresc și avem o responsabilitate unii față de alții. În acest adevăr trăiesc astăzi enoriașii Parohiei Ghioșești, din Comarnic, județul Prahova.
În anul 2000, Patriarhul Teoctist a binecuvântat lucrările de ridicare a unei biserici care să deservească cartierul Ghioşeşti, din oraşul Comarnic, Protopopiatul Câmpina, Arhiepiscopia Bucureștilor, susţinute financiar în special de un grup de binefăcători din București (Gangler Romeo, Mândrilă Marin, Novac Constanţa şi Ion Frâncu) și de credincioşii zonei, care au contribuit cu cele necesare și cu muncă voluntară. Anul următor, la 8 septembrie, sfântul locaș a fost târnosit, demarându-se imediat și zugrăvirea frescei, de către pictorul Nicolae George Sorin. În jurul acestei biserici s-a format Parohia „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Spiridon”, prin desprinderea a 547 de familii din Parohia „Sfântul Nicolae”-Vatră Sat, avându-l, de la început, ca preot paroh pe părintele Ilie Caloianu. Așa s-a format noua comunitate ortodoxă, care a făcut din viața ei comunională un exemplu de slujire și de trăire filantropică a iubirii față de aproapele.
Grijă și dăruire frățească
Cinstirea celui de lângă tine este recunoaşterea vredniciei pe care o are fiecare semen al nostru de la Dumnezeu şi înaintea lui Dumnezeu, ca om. Sfântul Apostol Pavel spune: „În iubire frăţească, unii pe alţii iubiţi-vă; în cinste, unii altora daţi-vă întâietate” (Rom. 12, 10). De asemenea, Sfântul Apostol Petru spune: „Daţi tuturor cinste, iubiţi frăţia” (1 Petru 2, 17).
Acest fel de grijă aveam să îl descoperim și noi în parohia păstorită de părintele Ilie Caloianu, care, de la formare, trăieşte intens fiecare clipă, fiecare moment al vieții ei comunitare. O dovedesc credincioșii care vin în număr mare la slujbe și cred în slujirea lucrătoare a părintelui. Enoriașii spun că biserica lor reprezintă „bucuria omului pierdut, bucuria credinţei” și că „părintele Ilie a adus în casa Domnului credinţă, modestie, moralitate şi disciplină”.
Nu este așadar de mirare că din acest mod de slujire s-au născut și proiectele sociale, multe dintre ele dedicate tinerilor, în special, pe care preotul paroh a știut cum să-i cultive şi să le transmită acele virtuți care să facă din fiecare aproape un frate. Fie că ei se numesc Florentina, Diana sau Roxana-Ioana, Alexandra, Vlad ori Elena, acești adolescenți, reuniţi în Liga Tinerilor Creştini Ortodocși din Comarnic, au devenit oameni de nădejde ai părintelui care, împreună cu alți credincioși, materializează idei, activează inițiative ce vizează binele semenului de lângă tine.
Cu dragoste unii față de alții
În aceeași măsură, viaţa filantropică a enoriei îi are în vedere și pe bătrâni, pe cei cu probleme de sănătate și pe cei cu nevoi financiare. Ne-o confirmă mărturisirea doamnei Elena Oancea, o credincioasă care face voluntariat în parohie: „În fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, noi oferim un prânz cald celor nevoiași. Alimentele sunt aduse de credincioși, iar un grup de femei pregătește mâncarea și o servește aici celor 100-150 de persoane din cartier, majoritatea în vârstă, bolnave, singure sau ai căror copii sunt plecați la muncă în străinătate. Într-un punct, pe care noi îl numim «bazar», sunt colectate, selectate și expuse articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, donate de credincioși, pe care le oferim celor care au nevoie de ele. Iar periodic, la pangar, medici voluntari și medicul de familie din Comarnic, vecin cu parohia, vin și consultă persoanele în vârstă”.
La rându-i, părintele Ilie Caloianu definește parohia ca fiind familia cea mare a sfinției sale: „Este o familie unde preotul trebuie să identifice talentul și abilitățile enoriașilor. De aceea ne-am gândit să-l determinăm pe fiecare să dăruiască un pic din talantul lui. De aici a pornit bucuria de a găti mâncare - câțiva din credincioșii noștri sunt foști bucătari sau ospătari - și de a o împărți nevoiașilor după Dumnezeiasca Liturghie, precum și de a o servi împreună cu ei, socializând, descoperindu-ne problemele, ca în familie. În aceste activități s-au implicat deopotrivă vârstnicii și copiii. Și tot așa au apărut și proiectele pentru tineri, cum este cel pe care l-am numit «Dăruiește și găsește un dar». Ei i-au încurajat pe enoriași să doneze lucrurile de la «bazar», pe care tot ei îl administrează. În cadrul acestor agape, am aflat și despre problemele de sănătate ale unor persoane, pentru care organizăm consultațiile gratuite despre care v-a vorbit doamna Elena Oancea. De altfel, monitorizăm constant sănătatea celor din familia parohiei, implicându-i activ, mai ales pe tineri, care își pot descoperi astfel vocația. În fiecare duminică și în sărbători facem teste rapide de glicemie, trigliceride și colesterol”, ne mai mărturisește părintele paroh Ilie Caloianu.
L-am întrebat apoi ce îl motivează în acest alt fel de slujire, și ne-a răspuns: „Preotul trebuie să fie «om al milosteniei», chemat să meargă în întâmpinarea multelor «sărăcii» care ne chinuiesc astăzi. «Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este!», spune Mântuitorul”.
Milostenia înseamnă dragoste față de aproapele. Virtutea prin care creştinul doreşte, şi voieşte, celui de lângă el, binele vremelnic şi veşnic, dându-şi totodată silinţa de a i-l împlini. În această virtute, pe care am descoperit-o și noi în slujirea din Parohia Ghioșești, sălăşluieşte duhul învăţăturii şi vieţii creştine. De aceea, Mântuitorul o şi numeşte semnul de recunoaştere al creştinului, când spune: „Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii” (Ioan 13, 35).