În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Parohiile din Cluj-Napoca, implicate în lupta împotriva noului coronavirus
Peste 1.200 de persoane, la care se adaugă beneficiarii aflați în grija Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, au fost sprijinite în perioada de pandemie de parohiile aflate în municipiul Cluj-Napoca. Printre beneficiari se numără persoane aflate în izolare la domiciliu, bolnave, singure și vârstnice, dar și cele lipsite de posibilități materiale. Astfel, 38 dintre parohiile Protopopiatului Cluj II, cu ajutorul voluntarilor, au distribuit la domiciliile beneficiarilor alimente și medicamente. Pe lângă acestea, 12 dintre parohii au oferit mâncare gătită, provenită atât de la cantinele sociale proprii, cât și de la alte cantine din oraș. Tot în acest context, o parohie a închiriat o casă, pe care a pus-o la dispoziția unor cadre medicale pentru a locui acolo și a evita contactul cu ceilalți membri ai familiilor lor.
„Săptămânal, prin implicarea preoților, a credincioșilor și a voluntarilor, au fost ajutate aproximativ 220 de persoane. Astfel că, până în acest moment, putem vorbi de peste 1.200 de beneficiari sprijiniți de parohiile clujene, la care se adaugă și celelalte persoane aflate în grija Sectorului social şi misionar al Arhiepiscopiei Clujului. Pe lângă aceste acțiuni, preoții au venit în ajutorarea pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, dar și a medicilor și a întregului personal care se ocupă de îngrijirea bolnavilor. Clericii au donat, din veniturile personale, 45.565 de lei pentru spital și 20.000 de lei pentru alte cauze sociale și medicale. Aceste sume au întregit donațiile făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, împreună cu personalul Centrului eparhial, și de celelalte protopopiate din arhiepiscopie și din țară”, a precizat protopopul Alexandru Ciui.
Acțiunile de ajutorare au fost coordonate de fiecare parohie, în colaborare cu părintele Alexandru Ciui, asistentul social Bianca Dumitrașcu și reprezentanții Centrului eparhial. Persoanele aflate în dificultate au fost identificate de preoții din parohii, ajutați de către membrii comitetelor parohiale și de Serviciul comunitar de asistență socială al Protopopiatului Ortodox Cluj II. O altă parte a acestora a fost adusă în atenția parohiilor de serviciile care desfășoară activități de asistență socială, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală.