Continuând tradiția începută la finalul anului 2023, câțiva dintre copiii înscriși la cursurile organizate în Parohia „Buna Vestire”- Giulești, însoțiți de părinții lor, de părintele paroh Ionuț Tutea, consilier eparhial, și de părintele Constantin Neagu, au fost prezenți, în ultimele zile ale lui 2024, la căminul de bătrâni de la Mănăstirea Christiana din București. Cei mici le-au oferit beneficiarelor vârstnice ale așezământului socio-medical atât momente pline de magie și speranță, cât și daruri.
Peste nouă ani de solidaritate medicală și sprijin al persoanelor vulnerabile
De la debutul său, campania „Sănătate pentru sate” desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale a inclus 141 de acțiuni desfășurate în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Buzău, Dâmbovița, Vâlcea și Botoșani, de acestea beneficiind 15.604 persoane. Totodată, în perioada 2016-2024, 16.381 de persoane au beneficiat de acțiunile Campaniei de prevenție și educație pentru sănătate care s-a concentrat pe educația sanitară și prevenția medicală în comunitățile vulnerabile.
În cei nouă ani de solidaritate medicală față de persoanele din mediul rural exprimată prin campania „Sănătate pentru sate”, voluntarii, printre care s-au numărat zeci de cadre medicale, au oferit consultații în specialități precum medicină internă, cardiologie, diabet, nutriție și boli metabolice, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, chirurgie generală, ORL, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie, dermatologie, pneumologie și urologie. În plus, pacienții au beneficiat și de ecografii, EKG-uri sau sprijin pentru diagnosticarea unor boli grave precum boala cardiacă ischemică, valvulopatiile, diabetul sau cancerul. Componenta „Prevenție și diagnosticare a cancerului” a fost integrată în această campanie, însumând, între 2018 și 2024, 1.727 de femei testate Babeș- Papanicolau și examinate pentru sănătatea sânului.
Numai în anul 2024 au fost organizate 27 de acțiuni prin campania „Sănătate pentru sate” în cadrul cărora 2.130 de persoane au primit sprijin medical. Campania a fost extinsă în județele Dâmbovița și Vâlcea. Totodată, de activitățile de prevenție oncologică, incluzând testele Babeș-Papanicolau și examinările mamare, au beneficiat aproximativ 400 de femei din județele Prahova, Argeș, Maramureș și Botoșani.
Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a vorbit despre impactul acestor acțiuni: „Conform beneficiarilor campaniei, impactul prezenței medicilor noștri voluntari în aceste localități este deosebit. Oamenii au fost recunoscători că nu au fost nevoiți să se deplaseze zeci sau sute de kilometri până la spitalele din orașele mari și că au beneficiat de investigații gratuite, fără a mai aștepta săptămâni pentru o programare la un specialist. Cea mai mare satisfacție a acestor acțiuni a reprezentat-o salvarea mai multor vieți. Spre exemplu, am depistat la un moment dat un pacient cu infarct miocardic acut care a fost transportat rapid la Iași, la cel mai apropiat mare spital din zona aceea, unde a fost operat de urgență și acum este în afara oricărui pericol. Întâlnim frecvent fel de fel de alte cazuri grave și în fiecare situație facem tot ce se poate pentru a sprijini aceste persoane. Această campanie de prevenție ne-a demonstrat din nou că munca medicilor dedicați aduce speranță și încredere”.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății în anul 2015.
Derulată începând cu anul 2016, Campania de prevenție și educație pentru sănătate a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale a ajuns în județele Ilfov, Prahova, Argeș, Giurgiu, Olt, Vrancea, Brăila, Buzău, Brașov, Maramureș, Cluj, Teleorman, Constanța, în municipiul București, precum și în Republica Moldova, în raionul Cahul. Aceasta s-a adresat în special comunităților rurale, dar au fost desfășurate și activități dedicate persoanelor private de libertate din penitenciarele Jilava, Târgșor, Tichilești și Focșani. Toți aceștia au beneficiat de educație sanitară și consiliere pentru prevenție. Campania de educație sanitară a vizat reducerea îmbolnăvirilor prin promovarea unui stil de viață sănătos și prin intervenții în domenii precum stomatologia, nutriția, psihologia, recuperarea medicală și sănătatea publică.
„Informațiile oferite prin campania noastră îi vor ajuta pe copii și pe ceilalți beneficiari atât acum, cât și pe viitor. Este esențial să dobândim deprinderi sănătoase încă din copilărie, iar prin educație sanitară corectă putem preveni multe probleme de sănătate”, a explicat Dănuț Prună, voluntarul coordonator.