În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Popasuri duhovnicești și acțiuni filantropice în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos desfășoară în această perioadă numeroase acțiuni social-filantropice în cadrul cărora sunt sprijinite instituțiile medicale suport COVID din Galați și Brăila, precum și persoanele defavorizate și vulnerabile. Miercuri, 25 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit piatra de temelie a capelei ce se va construi în incinta Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Galați și a oferit daruri instituției medicale. Totodată, a fost dotat complet și cabinetul medical al Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, primul din cele 10 care se vor înființa la mănăstirile eparhiei.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit miercuri, 25 noiembrie 2020, piatra de temelie pentru Capela „Sfânta Cuvioasă Parascheva” ce se va construi în incinta Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenți reprezentanți din conducerea spitalului, cadre medicale, precum și personal administrativ, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat sensurile așezării unei pietre de temelie pentru un nou locaș de rugăciune și a subliniat importanța zidirii unei biserici, mai ales acolo unde se depune efort pentru vindecarea noastră trupească și sufletească.
După momentul sfințirii, a urmat o activitate filantropică în cadrul căreia au fost oferite acestei instituții medicale alcool sanitar, clor, săpun lichid și mai multe tipuri de dezinfectanți și mănuși chirurgicale, în valoare de 12.000 de lei. În contextul actual din țară, Spitalul de Boli Infecțioase din Galați asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu noul coronavirus, fiind unul dintre cele trei spitale din municipiu desemnat ca suport COVID în întregime.
La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, de la începutul pandemiei și până în prezent, Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat și a distribuit constant produse alimentare, materiale igienico-sanitare și aparatură medicală spitalelor din cele două județe ale eparhiei, Galați și Brăila, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Hramul Bisericii „Sfânta Ecaterina” din Galați
Parohia gălățeană ocrotită de Sfânta Mare Mucenică Ecaterina și-a sărbătorit hramul miercuri, 25 noiembrie 2020. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața și virtuțile sfinților zilei. Totodată, ierarhul a subliniat că în această perioadă trebuie să avem încredere în Dumnezeu, dar și în cadrele medicale, care de multe luni se jertfesc pentru a ne ajuta. La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și credincioșii locașului de cult trecuți la cele veșnice, dar și o slujbă de mulțumire.
În continuare, preoții și voluntarii parohiei au dăruit deținuților de la Penitenciarul de maximă siguranță din Galați haine, produse de igienă personală și cărți religioase. În cadrul unui îndelungat parteneriat între Parohia „Sfânta Ecaterina” și penitenciar este oferit constant sprijin material și spiritual persoanelor private de libertate din această instituție de detenție.
Pentru că accesul în penitenciar este restricționat din cauza stării de alertă, darurile pregătite au fost oferite preotului capelei instituției.
10 cabinete medicale la mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos
În cadrul Sinaxei monahale a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Dunării de Jos din acest an, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, s-a hotărât înființarea a 10 cabinete medicale în unele mănăstiri ale eparhiei și dotarea acestora cu instrumentar și aparate medicale necesare desfășurării activității medicale.
Astfel, marți, 24 noiembrie 2020, la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați s-a desfășurat prima acțiune de pregătire și utilare a spațiilor destinate activității medicale mănăstireşti, integrată în cadrul Clinicii „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”. Valoarea darurilor oferite în cadrul acestui proiect eparhial este de 60.000 de lei.
Dotarea celor 10 cabinete medicale cu mobilier, instrumentar și aparatură medicală este posibilă prin contribuția și sprijinul profesorului Alexandru Chiriac de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați.
Ajutoare oferite persoanelor fără adăpost
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Stelian Paflagonul” din municipiul Galați a organizat marți, 24 noiembrie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, o activitate social-filantropică prin care 10 persoane fără adăpost și 25 de familii cu posibilități materiale reduse au primit daruri.
Acțiunea de marți face parte din programul eparhial de ajutorare a persoanelor nevoiașe, desfășurat de parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos în preajma hramurilor.
Darurile, care au constat în produse alimentare neperisabile și produse de strictă necesitate, au fost oferite persoanelor de la așezământul de găzduire pentru persoane fără adăpost de la demisolul Centrului multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a 3-a” din cadrul Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh”, înființat anul trecut la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
De la acest așezământ, preoții și voluntarii au mers la casele a 25 de familii nevoiașe pentru a le oferi hrană, obiecte de igienă și cărți de zidire sufletească.