La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Prima curriculă de consiliere psihologică în îngrijiri paliative
Recent, a fost întocmită prima curriculă de consiliere psihologică în îngrijiri paliative din România, care va fi implementată și în Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București, condus de Adriana Căruntu, inițiatoarea acestui proiect.
Demersul a fost susținut de Fundația Bucuria Ajutorului și s-a derulat sub îndrumarea profesorilor din cadrul Academiei Europene de Îngrijiri Paliative. Managerul proiectului, Adriana Căruntu, a căutat profesioniști în psihoterapie, cadre didactice universitare în colaborare cu care să întocmească o curriculă de consiliere psihologică de calitate și a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT). Curricula a fost elaborată de Diana Vasile, președintele ISTT, Carmen Ragea, vicepreședintele ISTT, și psihologii Luxița Bara și Florentina Nicolescu, specialiști ISTT.
„Proiectul este important la nivel național, dar și internațional, având în vedere faptul că puține țări dețin o curriculă de consiliere psihologică în îngrijiri paliative. Întocmirea curriculei s-a bazat inițial pe un studiu de cercetare pentru a identifica țările care au o curriculă psihologică de îngrijiri paliative, apoi au fost traduse materiale de specialitate din Germania, Marea Britanie, Canada și Asociația Europeană de Îngrijiri Paliative. Au fost incluse materiale de specialitate obținute în baza practicii efectuate de mine în anul 2016 la Spitalul Universitar din Geneva - Bellerive, Elveția, precum și a studiilor la Academia St. Christopher din Londra, Marea Britanie, din Germania și Polonia”, a declarat doamna Adriana Căruntu.
Principalii beneficiari ai curriculei sunt psihologii care lucrează în îngrijiri paliative, dar și ceilalți membri ai unei echipe de îngrijiri paliative: manageri, doctori, asistente medicale, asistenți sociali și preoți, deoarece pot înțelege ușor contribuția asistării psihologice în domeniul îngrijirilor paliative, precum și pentru bolnavi și familiile acestora.
„Ne dorim ca psihologii instruiți să aibă posibilitatea de a ajuta în calitate de voluntari la crearea grupurilor de suport în îngrijiri paliative. De asemenea, ne dorim organizarea unor cursuri informative și formative pentru cei interesați și sperăm să fie elaborat un tratat de psihologie în îngrijiri paliative în următorii ani”, ne-a mai spus Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”.
Pentru Arhiepiscopia Bucureștilor, după construirea primului centru de îngrijiri paliative din București, în anul 2012, acest proiect reprezintă a doua contribuție importantă în domeniu. Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” împlinește anul acesta 10 ani de activitate și a oferit servicii de îngrijiri paliative pentru 2.500 de pacienți.
Pentru Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei acest proiect reprezintă un nou pas în promovarea cunoștințelor științifice despre abordarea traumelor psihice, după organizarea a trei conferințe profesionale cu participări internaționale, inițierea unui master la Universitatea din București dedicat domeniului psihotraumatologiei în anul 2013, proiectului de asistare psihologică dedicat celor aflați în momente de suferință sau situații de criză și a numeroase proiecte dedicate publicului larg cu scopul informării corecte despre dezvoltarea umană și suferința psihică, toate reunite sub genericul „Fii Bine cu Tine!”.
Fundația Bucuria Ajutorului și Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei organizează primul curs pentru a instrui specialiștii în această curriculă în ianuarie 2017 la sediul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București.