Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a desfășurat şi în acest an o amplă campanie de donare de sânge intitulată „Uniți pentru viață - Din inima ASCOR pentru inima tuturor”, care a av
Programe sociale ale Bisericii pentru ajutorarea nevoiașilor
În prezentul nostru din ce în ce mai agitat, separarea Bisericii de viaţa cetăţeanului devine imposibilă, deoarece este dominată de legile morale ale Bisericii, iar rolul ei în societate nu poate fi înlocuit. Iată de ce Biserica și-a înființat propriile structuri, prin a căror activitate încearcă să răspundă concret numeroaselor nevoi ale credincioșilor ei, pornind de la principiul că asistenţa socială îşi are rădăcinile chiar în Biserică. Un exemplu în acest sens este și activitatea Biroului de asistență socială al Protopopiatului Fetești din Episcopia Sloboziei și Călărașilor.
Asistența socială a Bisericii dezvoltă astăzi un ansamblu de instituţii, de programe, activităţi profesionalizate şi servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunităţilor cu probleme speciale, aflate în dificultate, care, din diverse motive, nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace şi eforturi proprii un mod normal, decent, de viaţă. În acest context, asistenţa socială a Bisericii oferă sprijin pentru satisfacerea unor nevoi umane, creşterea demnităţii şi a capacităţii de autodeterminare a persoanelor asistate. Categoriile de beneficiari ai acestei asistenţe sociale sunt familiile sărace, minorii delincvenţi, cuplurile dezorganizate, şomerii, tinerii neintegraţi, persoanele dependente de alcool, de droguri şi de alte vicii, cei cu deficienţe de sănătate, copiii abandonaţi, vagabonzii, bătrânii neajutoraţi etc. Principiul creştin care stă la baza acestei activități este dragostea trăită ca jertfă pentru Dumnezeu şi pentru cei din jur.
Slujirea aproapelui
Recent am vizitat Protopopiatul Fetești și am cunoscut nemijlocit modul în care Biroul de asistență socială al acestuia, înființat în anul 2004, sprijină parohiile și cazurile sociale de pe raza sa misionară.
„În cadrul acestui birou, noi am dezvoltat un serviciu social pentru comunitate, cu certificat de acreditare și licență de funcționare din partea Ministerului Muncii, destinat persoanelor adulte. Serviciile oferite de noi sunt: informare în domeniul social, sprijin emoțional, după caz, consiliere psihologică, socializare și petrecerea timpului liber, sprijin material de urgență în vederea reducerii efectelor situațiilor de criză, sub formă de alimente, rechizite, lemne de foc etc., reintegrare socială și educație socială”, ne-a informat doamna Alina Laura Stanchi, asistent social în cadrul acestei structuri. Anual, în medie, 125 de persoane beneficiază de ajutorul Biroului de asistență socială al protopopiatului, a cărui activitate se desfășoară în strânsă colaborare cu Primăria Municipiului Fetești, cu liceele, școlile generale și grădinițele din localitate. De asemenea, în același sens, primește un ajutor important din partea episcopiei, dar și din partea unor sponsori care, în fiecare an, de marile sărbători și nu numai donează, spre exemplu, carne și produse din carne, pe care protoieria le oferă beneficiarilor ei, cu care are o relație foarte bună, bazată pe prietenie și respect.
Pentru furnizarea serviciilor sale gratuite, biroul dispune de doi angajați și cinci voluntari. „Activitatea desfășurată în cadrul Biroului de asistență socială al protopopiatului nostru se caracterizează prin desfășurarea a numeroase programe sociale, măsuri, acțiuni profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunităților cu probleme speciale, aflate temporar în situație de dificultate, care vin din diferite cauze: economice, socio-culturale, biologice sau psihologice, și nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace sau eforturi proprii un mod normal sau decent de viață. Pentru aceasta ne stau mărturie numeroasele activități și proiecte sociale demarate în scopul sprijinirii persoanelor aflate în situații de dificultate”, ne-a mărturisit părintele protopop Marian Pătărlăgeanu.
Acțiuni și proiecte
Activitatea acestei structuri sociale vizează cazuri din întregul protopopiat. De exemplu, în Parohia Luciu, au fost ajutați trei copii rămași orfani de ambii părinți; în Parohia Movila, s-au desfășurat activități filantropice în cadrul centrului pentru persoane cu handicap psihomotor, altele la Centrul de bătrâni de la Țăndărei și în multe alte locuri.
Din zona activităților culturale menționăm pe cele dedicate poetului național Mihai Eminescu, desfășurate la sediul Casei de Cultură a Municipiului Fetești, cu elevii de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești, expoziția de icoane din Săptămâna Mare, intitulată „Lumină din Lumina Învierii”, de la sediul protoieriei, vizitată de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 „Radu Vodă” din municipiul Fetești. Lor li se adaugă activitățile practice și de grup, cum sunt atelierele de primăvară, cele de creație, pictură, meditațiile gratuite, lectura, gastronomia, jocurile în aer liber, organizate pentru copiii proveniți din familii aflate în situație de dificultate. Apoi, conferințele având ca teme „Familia, binecuvântarea iubirii și a copiilor”, susținută elevilor Liceului Teoretic „Carol I” Fetești de către părintele Victor Manolache de la Parohia Fetești Gară I, „Marșul pentru viață”, desfășurat pe străzile orașului, „Săptămâna națională a voluntariatului”, în cadrul căreia s-au organizat colecte cu îmbrăcăminte, jucării, dulciuri, în parteneriat cu Grădinița „Anghel Saligny” etc.
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Gheorghe Turturică, un veteran de război în vârstă de 97 de ani, a fost omagiat cu prilejul primirii Medaliei „Mihai Viteazul” din partea statului român.
Acestor activități li se adaugă proiecte sociale precum atelierul „Noi orizonturi”, implementat în oraș, având ca scop integrarea socială a copiilor din familii dezavantajate social, prin formarea deprinderilor de igienă personală, îmbunătățirea capacității de relaționare și comunicare cu cei din jur, reducerea absenteismului și promovarea metodelor de educație nonformală; „O altă șansă”, care vizează însușirea deprinderilor de a cânta la chitară pentru 12 copii din familii sărace; „Grija față de semenii noștri!”, demarat în parohiile misionare Perișoru II și stațiunea Mărculești, în cadrul căruia s-au oferit pachete cu alimente persoanelor nevoiașe. Pentru primele două proiecte s-a obținut finanțare nerambursabilă din partea Primăriei Municipiului Fetești, în valoare cumulată de peste 30.000 de lei.
Prin toate aceste realizări și proiecte se dovedește că acţiunea socială a Bisericii are ca temei de referinţă valoarea persoanei. În fond, Biserica nu este doar o comunitate cu un număr oarecare de membri, ci aceea în care sălăşluieşte mărturia duhovnicească despre trăirea în viaţa noastră a vieţii autentice a lui Hristos.