La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Programul „Solidaritate prin Filantropie”, în Protopopiatul Alba Iulia
81 de persoane izolate, bolnave, vârstnice sau fără sprijin din parohiile Protopopiatului Alba Iulia vor primi ajutor prin implicarea Bisericii şi a unor binefăcători. Grupul vulnerabil a fost identificat prin colaborarea dintre serviciile sociale ale protopopiatului şi cele ale primăriilor.
Comitetul de acțiune al Protopopiatului Alba Iulia, constituit special pentru ajutorarea persoanelor afectate de epidemia de coronavirus, sub coordonarea părintelui protopop Teofil Slevaș, a identificat, în colaborare cu serviciile sociale ale primăriilor, 81 de persoane care necesitau sprijin de urgență. Timp de şapte zile va fi acordată zilnic masă caldă pentru 30 de persoane și pachete care conțin alimente de bază pentru 51 de persoane, ajutoarele având valoarea totală de 8.400 de lei.
În perioada următoare, protopopiatul va căuta resurse pentru a continua serviciile de ajutorare și de a oferi sprijin şi pentru alte solicitări.
Comitetul de acțiune al protopopiatului este format din preoții Marius Miclea, Tudor Man, Liviu Bota, Marcel Duda, Liviu Popa și Bogdan Avram, iar beneficiarii au fost identificați pe raza localităților: Zlatna, Meteș, Ciugud, Ampoița, Galda de Jos, Ighiu, Ohaba, Henig și Alba Iulia. Aceste acțiuni filantropice sunt sprijinite financiar și material de firmele Spice-Up Chatering, Brutăria Giurgiu, SC Transeuro Ighiu, SC Lin și Ema și Exotic Fruit din Alba Iulia, SC Petrică SRL și Așezământul social „Sfântul Pantelimon” din Zlatna. Hrana caldă și pachetele alimentare sunt distribuite de voluntari ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - Filiala Alba Iulia, ai Asociației „Emanoil” și ai Asociației „Părinți pentru ora de religie” Alba.
În cadrul protopopiatului se mai acordă zilnic hrană caldă la domiciliu pentru încă 62 de persoane vârstnice, prin serviciile de îngrijire la domiciliu din Alba Iulia și Zlatna, la care se adaugă suplimentarea cu 30 de porții de hrană pentru beneficiarii adăpostului de noapte din Alba Iulia, servicii sociale administrate de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia.
„Acum mai mult ca oricând e important să aplicăm în mod concret în viața cotidiană principiile evanghelice de viață creștină. În această perioadă de încercare și distanțare socială, îi îndemnăm pe toții preoții și enoriașii din protopopiatul nostru, pe reprezentanții în consilii sau comitete parohiale la o implicare concretă în viața și nevoile semenilor dincolo de pragul bisericii, bine cunoscând valoarea faptei în planul mântuirii personale, acela de criteriu esențial al judecății universale. Mulțumim donatorilor și sponsorilor care fac posibilă această lucrare de misiune socială. Rămânem încrezători și fermi în fața acestei noi provocări, și suntem încredințați de faptul că numai prin credință, rugăciune și solidaritate putem trece de această perioadă de încercare socială și spirituală”, a spus protopopul Teofil Slevaș.
Acțiunile fac parte din Programul „Solidaritate prin Filantropie”, care a fost inițiat de Arhiepiscopia Alba Iulia, Asociația „Filantropia Ortodoxă” și instituțiile prefectului - comitetele județene pentru situații de urgență din județele Alba și Mureș. Programul este implementat prin cele 10 comitete de acțiune ale protopopiatelor Alba Iulia, Târgu Mureș, Sebeș, Reghin, Blaj, Sighișoara, Aiud, Luduș, Câmpeni și Târnăveni, în parteneriat cu cele 25 de organizații filantropice eparhiale, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.