În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, în Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat un proiect prin care Preasfințitul Părinte Episcop Lucian împreună cu toți clericii eparhiei merg în toate centrele social-filantropice și medicale din județul Caraș-Severin, pentru a se ruga împreună cu beneficiarii și personalul deservent din aceste așezăminte.
Programul „Sună clopoțelul!” în Protoieria Sector 5 Capitală, la o nouă ediție
Protoieria Sector 5 Capitală a continuat tradiția și a derulat și în acest an acțiunea social-filantropică „Sună clopoțelul!”. Luni, 4 septembrie 2023, peste 100 de elevi proveniți din familii defavorizate, cu posibilități financiare limitate, aflate în evidența Biroului de asistență socială al instituției, au primit ghiozdane complet echipate, necesare la început de an școlar.
Ghiozdanele, încărcate cu penare, caiete și instrumente de scris, au fost oferite la sediul Protoieriei Sector 5 Capitală de părintele protoiereu Valer Ulican: „La început de an școlar, suntem alături de copiii cu probleme de ordin material, proveniți din familii aflate în dificultate de pe raza Protoieriei Sector 5 Capitală. Prin sprijinul oferit ne dorim să îi încurajăm pe acești elevi să iubească școala și să conștientizeze că educația este o prioritate în societate, Biserica oferindu-le ajutorul necesar frumoasei lor dezvoltări spirituale și intelectuale, precum și pentru a obține performanțe școlare, toate acestea cântărind în modul cum copiii se integrează în societate. Suntem bucuroși că putem fi alături de ei la început de an școlar, venind în întâmpinarea lor cu ghiozdane, care au fost dotate cu toate rechizitele necesare participării în condiții optime la orele de curs”, ne-a spus părintele Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală.
Scopul acestui program constă în prevenirea excluziunii sociale și a abandonului școlar în situațiile de risc, precum și încurajarea performanței școlare.
„Școala, Biserica și familia au un rol deosebit de important în dezvoltarea fizică, intelectuală a ființei umane și, totodată, în formarea spirituală a unui popor. Familia este celula societății, îndeplinind un rol ființial în viața omului. Din nefericire pentru societatea românească, creșterea sărăciei și presiunile economice asupra familiei lasă amprente adânci în viața de familie, repercusiuni ce se răsfrâng asupra educației copiilor și mai ales asupra elevilor, constituind prima cauză în apariția abandonului școlar, un obstacol în calea pregătirii școlare și a accesului la cultură”, ne-a spus Violeta Emanuela Barac, asistent social la Protoieria Sector 5 Capitală.