Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 2‑16 iunie 2025, în toate parohiile Eparhiei Alba Iuliei s‑a desfășurat o amplă colectă de fonduri și bunuri pentru
Proiect educativ al voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală au organizat vineri, 9 mai, o nouă acțiune din cadrul campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate”. Activitatea s-a desfășurat la Școala Gimnazială Agăș din județul Bacău și a vizat peste 350 de elevi din comunitate și din localitățile învecinate.
Elevii beneficiari ai acțiunii au avut ocazia să învețe de la voluntari cum să adopte un stil de viață sănătos, să respecte noțiunile de bază privind igiena personală, să recunoască și să gestioneze situațiile de bullying. De asemenea, au primit informații esențiale despre cum să acorde primul ajutor, ne-a transmis Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor.
„Suntem profund impresionați de implicarea și entuziasmul copiilor din comunitate în cadrul campaniei noastre. Temele abordate, precum bullyingul, nutriția sănătoasă, igiena personală, sănătatea orală și lecțiile de prim ajutor nu sunt doar teoretice, ci sunt instrumente esențiale pentru viitorul acestora. Este esențial ca aceste informații să fie implementate încă de la o vârstă fragedă, pentru a ajuta copiii să evite problemele de sănătate pe parcursul vieții. Suntem încântați să vedem că peste 350 de elevi au participat cu interes la această activitate, dornici să învețe lucruri noi și utile”, a declarat Dănuț Prună.
Părintele Daniel Apostoaie de la Parohia Coșnea, județul Bacău, a subliniat importanța acestor proiecte de prevenție desfășurate în comunitățile rurale: „Proiectele educaționale sunt esențiale pentru fiecare școală, mai ales în satele izolate. Acest proiect a fost un real câștig pentru toți elevii, oferindu-le oportunitatea de a-și îmbogăți cultura și cunoștințele, în special în domeniul educației sanitare”.
Prof. Virginia Merlușcă, cadru didactic la școala care a găzduit acțiunea, a apreciat inițiativa voluntarilor: „Am participat astăzi la o activitate extrem de educativă, pe care copiii noștri au primit-o cu mare bucurie și atenție. Ne bucurăm pentru această inițiativă a voluntarilor. Așa cum s-a observat, astfel de activități sunt necesare, deoarece contribuie la lărgirea orizontului de cunoștințe al elevilor noștri”.
Campania „Prevenție și educație pentru sănătate” are ca obiectiv reducerea cazurilor de îmbolnăvire și îmbunătățire a calității vieții. Până în prezent au fost organizate 78 de acțiuni, de care au beneficiat peste 17.000 de persoane.