În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Proiecte pentru ajutorarea elevilor şi studenţilor la Dunărea de Jos
În cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos se desfăşoară mai multe activităţi cu caracter social‑filantropic, menite să sprijine elevii şi studenţii care provin din familii cu posibilităţi materiale modeste în vederea continuării studiilor. Aceste proiecte se desfăşoară cu binecuvântarea chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
În Eparhia Dunării de Jos, grija pentru educaţia tinerilor este o preocupare constantă, lucru dovedit de numeroase acţiuni desfăşurate în acest sens, atât cu caracter pedagogic, cât mai ales social‑filantropic. În cadrul mai multor campanii desfăşurate la nivel eparhial şi parohial, elevii şi studenţii cu posibilităţi materiale modeste sunt ajutaţi pentru continuarea studiilor, ne‑a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
O astfel de campanie se desfăşoară la Galaţi de mai bine de 20 de ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oferind din salariul său de profesor universitar burse studenţilor merituoşi, cu posibilităţi materiale reduse. În anul universitar 2021‑2022, în urma examinării dosarelor pentru bursa academică „Arhiepiscopul Casian”, au fost selectaţi şi primesc lunar burse în cuantum de 400 de lei 12 studenţi de la diverse specializări ale Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
De asemenea, în cadrul Parohiei Ianca I din judeţul Brăila, la iniţiativa părintelui paroh Cristi‑Cosmin Ion, elevii cu posibilităţi materiale reduse sunt ajutaţi cu o masă caldă, alimente, rechizite, îmbrăcăminte, având posibilitatea să îşi rezolve temele sub supravegherea unor profesori voluntari.
„Masa bucuriei” este un proiect în cadrul căruia 20 de copii primesc zilnic câte o masă caldă la aşezământul social al parohiei şi tot aici au posibilitatea să‑şi facă temele sub îndrumarea unor cadre didactice voluntare. Beneficiarii proiectului se află evidenţa parohiei şi reprezintă elevi cu risc de abandon şcolar de la clasele I‑VIII, având o situaţie dificilă în familie. Proiectul a atras mai mulţi enoriaşi şi diferiţi sponsori care se străduiesc să vină în sprijinul părinţilor şi al copiilor din parohie. În acelaşi context, parohia este în curs de a iniţia, cu sprijinul unei societăţi comerciale locale, un program de burse şcolare pentru 20 de copii de la clasele V‑XII cu media peste 9.00 şi care provin din familii cu venituri mici.
Un alt proiect filantropic al parohiei, „Fii bucuria unui copil”, se desfăşoară an de an în parteneriat cu câteva parohii româneşti din străinătate. În această lună, mai mulţi români din Parohia Kassel, Germania, au trimis pachete cu alimente, îmbrăcăminte, rechizite, dulciuri şi jucării pentru 35 de copii. „Se creează astfel o legătură a frăţietăţii şi a carităţii între cei care locuiesc printre străini cu cei din ţară, înstrăinaţi de multe lucruri pe care nu şi le pot permite. Pe această punte, cei din ţară primesc daruri materiale, cei din diasporă primesc darurile cereşti ce vin din zâmbetele, bucuria şi emoţia unică şi neştearsă a acestor copii”, a apreciat părintele paroh Cristi‑Cosmin Ion.