Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună”, în Protopopiatul Tinca
Patru tineri din localitatea Holod, județul Bihor, care au rămas fără adăpost în urma unui incendiu, s-au mutat în locuință nouă, construită în cadrul unui proiect filantropic desfășurat de preoții și credincioșii din Protopopiatul Tinca.
În 6 decembrie 2019, în localitatea Holod a izbucnit un puternic incendiu la una din gospodării, în urma căruia unul din locatarii imobilului, bunicul de 88 de ani, a decedat, iar cei trei nepoți și o strănepoată care mai locuiau în casă au rămas fără adăpost.
Parohia Holod, împreună cu credincioşii, a venit în ajutorul tinerilor, oferindu-le, provizoriu, o casă de locuit, hrană zilnică, haine și lemne pentru încălzire. Apoi, Protopopiatul Tinca, prin implicarea protopopului Călin Ovidiu Popa, a inițiat proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună” pentru renovarea casei, extinderea acesteia și utilarea cu cele necesare. Protopopiatul Tinca a început o campanie de strângere de fonduri, făcând apel atât la preoții și credincioșii din cele 62 de parohii din protopopiat, cât și la alți donatori și societăți comerciale.
Lucrările de renovare şi extindere au început în luna mai 2020. În 16 august 2020, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vizitat șantierul și a binecuvântat lucrările de construcție, oferind tinerilor, pentru casa lor cea nouă, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, „Axionița”.
Între sponsorii și societățile comerciale care au contribuit substanțial la proiect se află Grupul de firme SC European Drinks&Food SA; SC Celestica SRL Oradea - Borș; SC Petroconstruct SRL; SC Bogdycos Construct SRL - Tinca; SC Victema SRL - Oradea. O implicare semnificativă au avut-o autoritățile locale din Holod şi elevii și cadrele didactice ale Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, care au donat o sumă consistentă.
În toamna anului trecut, locuinţa a fost renovată la interior și la exterior: s-au făcut racordarea la rețeaua de apă şi instalarea sistemului de canalizare; s-a achiziționat un cazan de încălzire nou, pe peleți; s-a introdus instalația electrică și de încălzire termică; s-a anvelopat construcţia cu polistiren extrudat de 10 centimetri, s-a aplicat tencuială decorativă și s-a realizat noul acoperiș, atât structura, cât și învelitoarea. S-au făcut lucrări ample de finisaje, cu materiale de cea mai bună calitate: uși din lemn stratificat și geamuri din profil PVC; s-a parchetat întreaga suprafață a casei și s-au realizat lucrări de montare a gresiei și a faianței. Locuinţa a fost mobilată și utilată cu aparate electrice și electrocasnice precum frigider, mașină de spălat, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase, televizor etc. Lucrările au depășit, în cele din urmă, suma de 200.000 lei.
Pe 21 decembrie 2020, a fost săvârșită slujba Sfeștaniei, noua casă fiind sfințită și binecuvântată de pr. Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei și delegat al Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie la acest eveniment, alături de protopopul de Tinca, Călin Ovidiu Popa, şi parohul din Holod. Cu acest prilej au fost acordate diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei celor care s-au implicat în mod deosebit în proiect. Din partea Protopopiatului Tinca, ostenitorii proiectului au primit câte o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, iar tinerii au primit o icoană a Maicii Domnului, „Ierusalimitissa”.