Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a desfășurat şi în acest an o amplă campanie de donare de sânge intitulată „Uniți pentru viață - Din inima ASCOR pentru inima tuturor”, care a av
Răspunsul concret al Bisericii la nevoile aproapelui
A rămâne în porunca lui Dumnezeu înseamnă a-ți iubi necondiționat aproapele. În această lumină se înscrie și lucrarea socială a Bisericii, mai ales astăzi, când societatea devine din ce în ce mai indiferentă la nevoile aproapelui. Un răspuns implicit în lupta (căci până la urmă despre o luptă vorbim) pentru a-l ține prezent pe cel de lângă tine în dragostea frățească oferă Biserica prin fiecare structură a ei, cum este și cazul Cantinei sociale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Centrul administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În 1998, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, se înființa o cantină socială chiar în Centrul eparhial din Galați, având drept principali beneficiari persoane defavorizate. Întrucât nevoia de a ajuta cât mai mulți semeni a crescut, în 2002 a început ridicarea unui nou așezământ social, care cuprinde la demisol cantina, cu toate utilitățile necesare, la parter camerele pentru cazarea pelerinilor, la primul etaj o sală de ședințe, iar la ultimul etaj Capela „Sfântul Ioan Gură de Aur”. Această nouă clădire, finalizată în 2006, se numește Centrul pastoral cultural și social „Sfântul Ioan Casian”. În prezent, cantina socială deservește în jur de 150 de persoane, dintre care 60 primesc zilnic hrană caldă la domiciliu.
Efortul filantropic
Doamna Mariana Iacob, bucătăreasa cantinei, ne-a vorbit despre beneficiarii acestui serviciu filantropic al arhiepiscopiei: „Deservim mai multe persoane din oraș care au situații materiale precare, unele cu handicapuri, altele netransportabile, cu copii bolnavi sau bătrâni. Lor le oferim o masă caldă pe zi, cu două feluri de mâncare, pâine, desert sau fructe, pe care o consumă la domiciliu. Unele cazuri sunt de-a dreptul dramatice. Spre exemplu, vine și ia mâncare de la noi un tată, cu o pensie mică, care își crește singur cei trei fii. Soția i-a murit de cancer. Unul dintre copii este student la Teologie, iar cel mai mic este în clasa a VII-a. Mai avem o doamnă care și-a pierdut casa și locuiește în apropierea noastră, în cabina telefonică de lângă Poliție. Unei alte femei care vine la noi i-au vândut copiii casa. O altă beneficiară are nouă copii, iar unui tânăr de 25 de ani, imobilizat într-un căruț, îi duce mâncarea acasă, în fiecare zi, un bătrân. Tot acest efort se realizează din surse financiare proprii ale arhiepiscopiei. Uneori, credincioșii care fac parastase în catedrală ne aduc nouă pachețelele cu mâncare și coliva, pentru a le împărți acestor oameni”, ne-a spus aceasta.
La ora stabilită, persoanele asistate social vin aici să-și primească hrana zilnică.
„Sunt și eu beneficiara serviciilor acestei cantine de aproape un an. Am ajuns aici pentru că nu am nici un fel de venit. Deși sunt absolventă de facultate, nu am găsit unde să muncesc. Am și probleme în familie. Pentru noi, ceea ce ni se oferă aici este un mare ajutor”, ne spune doamna Mariana Stoianovici.
A vedea persoana
Aflându-ne în incinta Centrului administrativ al arhiepiscopiei, am purtat o discuție și cu părintele consilier cu probleme social-filantropice și misionare al eparhiei, Ionel Rotaru, pentru a afla dimensiunea reală a implicării Arhiepiscopiei Dunării de Jos în această lucrare jertfelnică pentru slujirea aproapelui.
„Asistații noștri provin din familii defavorizate, termen care implică persoane fără ocupație, care nu au găsit locuri de muncă, nu au salarii sau au mulți copii. Un al doilea segment este cel al vârstnicilor, din care fac parte persoane cu pensii foarte mici și persoane bolnave cu venituri reduse. Toate aceste categorii de defavorizați nu beneficiază doar de masa gratuită pe care le-o oferim, ci și de alte servicii și daruri ocazionale: îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare, asistență medicală etc. Pentru mulți dintre ei căutăm, împreună cu instituțiile administrației locale, locuri de muncă și, dacă nu găsim, încercăm să-i cuprindem în activitățile noastre. Să-i responsabilizăm într-un fel, ca să nu perceapă masa oferită doar ca o pomană din partea Bisericii. Să simtă că și ei contribuie cu ceva la această lucrare filantropică, fie ajutând la cantină, fie prestând voluntar diferite munci în folosul semenilor. Cele 43 de așezăminte sociale bisericești din eparhia noastră au apărut în timp și s-au dezvoltat ca răspuns la o realitate socială, din păcate foarte tristă, caracterizată de sărăcirea accelerată a populației, inactivitatea unei mari părți a ei, exodul tinerilor, îmbătrânire, creșterea numărului de copii abandonați etc. În fața acestor realități și probleme, Biserica s-a implicat făcând ca la nivelul fiecărei structuri administrative a ei să se dezvolte o adevărată rețea de centre sociale, cu o paletă de servicii foarte diversificate: centre de informare și consiliere, cantine, centre multifuncționale, centre de bătrâni, centre de zi pentru copii, centre medicale, grădinițe etc. În cifre, la nivelul anului 2015, valoarea totală a activităților filantropice la nivelul întregii eparhii a fost de 4.526.511 lei, iar numărul total al beneficiarilor a fost de 80.092 de persoane. Ceea ce facem noi se regăsește în porunca Mântuitorului și sunt cuprinse în dragostea Lui. Sau cum spune Apostolul Pavel: «Să slujim unul altuia prin iubire». Și când există iubire, nu mai sunt granițe, nici diferențe. Atunci vedem persoana. Adică omul. Omul cu chipul lui Hristos. Și astfel încercăm ca prin aproapele să-I slujim Mântuitorului, împlinindu-I poruncile”, ne-a mărturisit părintele consilier.