Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Refugiații ucraineni sunt bine primiți în Capitală
Refugiații ucraineni găzduiți de Centrul social al Parohiei Brâncuși cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul” din Protoieria Sector 6 Capitală au fost vizitați miercuri, 16 martie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Aici, de la începerea războiului din Ucraina, beneficiază de cazare gratuită şi asistenţă umanitară 62 de persoane, 36 de adulţi şi 26 de copii.
Jertfa de bani, produse și grija neîntreruptă a celor din jurul acestei comunități parohiale se adaugă eforturilor comune deosebite ale clericilor și credincioșilor din întreg cuprinsul Patriarhiei Române. Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, până la data de 10 martie 2022, ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă Română în contextul provocat de războiul din Ucraina a fost în valoare de 18.823.874 de lei.
Clericii și credincioșii din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române s-au mobilizat acordând ajutor refugiaților ucraineni sosiți pe teritoriul țării noastre, în Republica Moldova, precum și unora dintre cei rămași în Ucraina. De la eparhiile aflate la granița cu Ucraina care au oferit asistență umanitară la punctele de frontieră, platformele online și până la fiecare parohie în parte există o mobilizare exemplară, concretizată într-un generos sprijin umanitar ce constă în bani, produse și primirea refugiaților în diverse spații și așezăminte sociale cu servicii de masă incluse.
Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”-Brâncuși din Protoieria Sector 6 Capitală susține proiectul „Sprijin pentru refugiaţii din Ucraina”, care are ca obiectiv acordarea de ajutor umanitar celor afectaţi de conflictul din Ucraina, aflaţi pe teritoriul României sau care tranzitează ţara noastră. Campania se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Sectorului 6 şi cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 implicând: oferirea de spaţii de cazare în cadrul Centrului parohial; a trei mese calde şi gustări zilnic; asigurarea asistenţei spirituale (la cerere); a asistenţei medicale primare (în caz de nevoie); sprijin în probleme administrative (asigurare deplasări aeroport, ambasade etc.) cu ajutorul voluntarilor parohiei. De asemenea, campania se bucură şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar Sector 6, care a oferit produse de igienă şi alimente. Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universității din Bucureşti a pus la dispoziţie voluntari pentru facilitarea comunicării în limbile ucraineană şi rusă.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a așezat la suflet refugiaților cu care s-a întâlnit câteva cuvinte de mângâiere cu ocazia unei vizite făcute miercuri, 16 martie.
„Retrăim în aceste zile adevăruri despre care aflasem doar din cărți ori din povestirile celor care au bogată experiență și vârstă îndelungată. Nu pot uita de amintirile celor din familia mea, care îmi spuneau că au fost nevoiți în cel de-al Doilea Război Mondial să părăsească satul de obârșie, să se refugieze în locuri diferite, iar atunci când s-au întors au găsit lucrurile lor risipite și multe dintre gospodării distruse. Un spirit de comuniune pilduitor este întâlnit în aceste zile în Biserica Ortodoxă Română. Nu este doar o situație singulară. Spiritul de comuniune și de întrajutorare s-a făcut simțit și în alte momente de încercare (inundații, incendii, case distruse). Dragostea fraților i-a ajutat să treacă peste momente dificile. Ne aducem aminte de îndemnurile apostolice din perioada primară a Bisericii, când se făceau colecte pentru ajutorarea celor aflați în suferință. La fel s-a întâmplat la noi de multe ori, dar parcă, de când zgomotul armelor se aude în Ucraina, acest lucru a devenit o constantă preocupare pentru Biserica Ortodoxă Română. Este cunoscută cifra importantă de bani care s-a strâns la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Și în clipele recente de grea încercare Biserica este cel mai mare filantrop. Filantropie înseamnă privirea către alții, nu doar privirea către propria persoană, lucru foarte vizibil și în așezământul Parohiei «Acoperământul Maicii Domnului»- Brâncuși, Protoieria Sector 6 Capitală. Această parohie foarte tânără a avut în recenta ei istorie multe acțiuni de binefacere îndreptate către oamenii săraci, către cei care nu își pot procura hrană, către cei care sunt în suferință, în singurătate, către copiii nevoiași. Sute și mii de ghiozdane, la inițiativa părintelui protoiereu Costel Burlacu, care este și parohul bisericii, s-au împărțit elevilor cu posibilități modeste. Acum, în grădinița parohiei s-a organizat într-o stare de necesitate un centru de primire a refugiaților din Ucraina. Noua lucrare misionar-filantropică este răspunsul la porunca Mântuitorului de a-i îmbrățișa pe cei în suferință, flămânzi, însetați, străini și neajutorați. Dincolo de cuvinte, faptele vorbesc de la sine. Ele arată iubirea față de celălalt și atenția pe care un om trebuie să o primească de la fratele său, dar și de la un străin”, a spus Preasfinția Sa.
Refugiații prezenți au vorbit cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul și au mărturisit câte ceva despre greaua lor durere: „Sunt dintr-un oraș din apropiere de Kiev. Este aeroport militar acolo și în fiecare zi este bombardat. Este foarte greu acum. Sunt dărâmate multe biserici. Au stricat tot ce se putea, case, grădinițe și biserici. Vă suntem foarte recunoscători pentru ajutor!”
O altă persoană ne-a mărturisit printre lacrimi: „Aceasta este nașa mea. Soții noștri au rămas în Ucraina. Vorbim cu soții, doar cu fratele nu reușim”.
În dialogul avut, Preasfinția Sa i-a asigurat pe cei prezenți de grija și dragostea clericilor și a credincioșilor români, care sunt îndemnați permanent de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, printr-un stăruitor apel la rugăciune şi solidaritate pentru ajutorarea cetățenilor ucraineni refugiați în România din cauza războiului.
Deși mulțumiți și recunoscători pentru felul cum sunt primiți în România, refugiații strigă cu dor și lacrimi: „Vrem să ne întoarcem acasă!”