În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
„Sănătate pentru sate” într‑o localitate din Argeș
O nouă acțiune filantropică a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale din cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” a avut loc sâmbătă, 15 iulie. 120 de persoane din localitatea Căldăraru, județul Argeș, au fost consultate gratuit.
La fața locului s-au deplasat medici specialiști în diabetologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, psihiatrie și ginecologie. Pe lângă consultații, localnicii din comuna argeșeană Căldăraru au beneficiat de ecografii abdominale și de investigații EKG.
Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale, ne-a transmis: „Am ajuns la o distanță de aproximativ 160 de kilometri de București. A fost un nou efort considerabil al medicilor specialiști și al voluntarilor care și-au dedicat timpul liber din weekend ajutorării acestei comunități. Am reușit să aducem bucurie și speranță persoanelor din Căldăraru care se deplasează cu greu către orașe. O echipă complexă de medici a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le aveau persoanele care s-au prezentat la consultații. Activitatea a fost foarte apreciată de localnici, iar dincolo de vizita la un medic, a fost o vizită ca de la suflet la suflet”.
În cadrul campaniei de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin” mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolau.
Dr. Camelia Sărăţeanu, medic gastroenterolog, ne-a vorbit despre afecţiunile identificate la pacienţii examinați în cadrul campaniei: „Pacienții consultați au venit cu simptome digestive și au fost diagnosticați cu litiază biliară, formațiuni chistice intrahepatice și diferite grade de steatoză hepatică. Mulți pacienți prezentau boală de reflux gastroesofagian, simptomatologie dispeptică și tulburări de tranzit. De asemenea, pacienții au beneficiat de consult cardiologic, unde s-au diagnosticat afecțiuni cronice precum hipertensiunea arterială, tulburări de ritm și boală cardiacă ischemică. Mulți pacienți sufereau de diabet zaharat și au primit recomandări de la medicul diabetolog în privința unui stil de viață sănătos. Am avut printre noi și un medic psihiatru care a depistat diferite episoade depresive, unele chiar reactive la un eveniment neplăcut, poate chiar traumatizant, cum ar fi decesul unui membru în familie. Multe paciente au beneficiat și de examen ginecologic și mai ales de extrem de utila testare Babeș-Papanicolau”.
Printre cei care au susținut această inițiativă s-au numărat preoții celor 4 parohii ale comunei, conducerea școlii din localitate împreună cu autoritățile locale.
Până în prezent, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au organizat 99 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, având aproximativ 13.000 de beneficiari.