De la debutul său, campania „Sănătate pentru sate” desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale a inclus 141 de acțiuni desfășurate în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Buzău, Dâmbovița, Vâlcea și Botoșani, de acestea beneficiind 15.604 persoane. Totodată, în perioada 2016-2024, 16.381 de persoane au beneficiat de acțiunile Campaniei de prevenție și educație pentru sănătate care s-a concentrat pe educația sanitară și prevenția medicală în comunitățile vulnerabile.
Sprijin pentru pacienții Centrului „Sfântul Nectarie” din București
Protoieria Sector 2 Capitală a desfășurat joi, 14 decembrie, o nouă acțiune social-filantropică în cadrul proiectului „Vestim Nașterea Domnului”. Corala restrânsă a protoieriei i-a colindat pe pacienții și personalul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București, iar la final, împreună cu numeroși voluntari, le-au oferit daruri.
Anul acesta, Protoieria Sector 2 Capitală a pregătit pentru pacienți daruri care au constat în dulciuri, fructe și ornamente din cetină de brad pentru fiecare salon, iar pentru personalul medical și auxiliar a oferit patru mese medicale de instrumentar din inox. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Parohiei Oborul-Nou, care a achiziționat trei mese medicale, cu cel al voluntarilor Parohiei „Sfinții Voievozi”-Gherghiceanu, dar și al altor parohii din sectorul 2.
„De câțiva ani, Protoieria Sector 2 Capitală, înaintea praznicului Nașterii Domnului, desfășoară proiectul «Vestim Nașterea Domnului». Debutul a avut loc în data de 6 decembrie la Mănăstirea Christiana din București, apoi la Așezământul pentru persoane vârstnice de la Biserica «Sfântul Silvestru», la Precupeții Vechi, iar astăzi am venit la Centrul de îngrijiri paliative «Sfântul Nectarie». O parte din corala restrânsă «Dimitrie Suceveanu» a preoților din protoierie a colindat persoanele vârstnice și bolnavii aflați în aceste centre. Mai multe parohii s-au implicat financiar și au dotat, la Mănăstirea Christiana, toate paturile cu saltele, cu huse pentru pat, dar și alte daruri care au constat în dulciuri, alimente și produse de igienă. Pentru centrul de îngrijiri paliative au fost aduse patru mese de inox necesare pentru tratamentul pacienților. Mulțumim preoților care au colindat, parohiilor care s-au implicat și ne-au ajutat financiar, voluntarilor de la parohii și tuturor celor implicați în aceste acțiuni filantropice”, ne-a declarat părintele protopop Mihai Popescu.
Despre importanța unor astfel de momente în viața pacienților și a personalului medical și auxiliar, dar și despre ceea ce au simțit aceștia ne-a vorbit și Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”: „Beneficiarii primesc cu multă bucurie vizita preoților din Protoieria Sector 2 Capitală. Este un eveniment cu multă încărcătură duhovnicească pentru că fac mai mult de a-i vizita și a le aduce daruri. Ei vin de fiecare dată cu corul format din preoți, care interpretează cântări minunate. După ce ne-au colindat, au oferit cadouri, ornamente din brad pentru fiecare salon, care păstrează aroma aceea frumoasă și tradițională. De asemenea, au adus fructe, dulciuri, cozonac, iar pentru angajații centrului, întrucât ne consultăm de fiecare dată cu cei de la Protoieria Sector 2, ne-au adus mese medicale pentru personal. Sunt mesele cu care asistenții noștri merg să facă tratamentul, să panseze și să aline durerile. Avem patru mese și sunt absolut convinsă că angajații acestui centru vor fi plini de recunoștință și bucurie să înceapă să le folosească, pentru că cele pe care le aveam în dotare deja nu mai erau funcționale din punct de vedere profesional, având diferite defecțiuni. Mulțumim foarte mult părintelui protoiereu, voluntarilor de la Biserica «Sfinții Voievozi»-Gherghiceanu, care de fiecare dată sunt activi și plini de dragoste. Anul acesta s-au alăturat și alți preoți care au dorit să contribuie la darurile oferite”.
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” a fost înființat în anul 2006 de Arhiepiscopia Bucureștilor, iar din anul 2012 funcționează într-un sediu nou, situat în sectorul 2 al Capitalei, în vecinătatea Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc. În prezent, centrul activează în cadrul Fundației „Bucuria Ajutorului”.