În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Sprijin pentru persoanele aflate în carantină în judeţele Galaţi şi Brăila
Având în vedere că, începând cu data de 16 martie 2020, în ţară a fost declarată stare de urgenţă ca urmare a creşterii riscului de îmbolnăvire cu Covid-19, precum şi faptul că în judeţele Galaţi şi Brăila sunt persoane plasate în carantină, dar şi persoane autoizolate la domiciliu, unii fiind bătrâni şi cu posibilităţi materiale reduse, Arhiepiscopia Dunării de Jos desfăşoară mai devreme programul eparhial „Ne înnoim de Sfintele Paşti”.
Programul social-filantropic constă în oferirea de sprijin spiritual şi material persoanelor aflate în carantină la Galaţi, Brăila şi Tecuci: consiliere spirituală, literatură duhovnicească, materiale de igienă personală, precum şi hrană.
Marți, 17 martie 2020, în baza protocolului de cooperare în situaţii de epidemie, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Prefectura Galaţi, la Centrul eparhial s-a desfăşurat o şedinţă de lucru la care au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, Gabriel-Ioan Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi, preoţi din Administraţia eparhială şi voluntari din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, Secţia Asistenţă-Socială, şi de la Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Galaţi. În cadrul şedinţei au fost discutate aspecte ce ţin de ajutorarea persoanelor aflate în carantină instituţionalizată şi a celor autoizolate la domiciliu, fiind stabilit un plan de acţiune pentru a veni cât mai repede în întâmpinarea nevoilor urgente privind igiena personală şi hrana acestor persoane. Astfel, preoţi împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu mai mulţi voluntari au preluat produsele special pregătite de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi s-au deplasat la două dintre cele patru centre de carantină din judeţul Galaţi pentru a le oferi pachetele ce conţin cărţi de rugăciune şi materiale de igienă: dezinfectanţi, spirt, clor, săpun, detergent lichid şi solid, bureţi, şampon, pastă şi periuţă de dinţi.
Chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor aflaţi în carantină şi un cuvânt părintesc de binecuvântare şi încurajare, îndemnându-i să aibă nădejde în mila, iubirea şi ajutorul lui Dumnezeu şi încredinţându-i totodată de faptul că nu sunt singuri în încercarea prin care trec, ci sunt permanent în rugăciunile şi în inimile semenilor lor, preoţii şi credincioşii eparhiei noastre.
De asemenea, s-a stabilit ca, în perioada următoare, Arhiepiscopia Dunării de Jos să ofere persoanelor carantinate din Galaţi micul dejun în sistem catering, seturi de lenjerii pentru paturi, prosoape şi saci menajeri.
În acest moment, în judeţul Galaţi sunt 4 centre de carantină, 55 de persoane aflate în aceste centre în carantină, 9 persoane internate în spital, 660 de persoane izolate la domiciliu şi 485 de persoane vulnerabile. Atât Prefectura Galaţi, cât şi Consiliul judeţului Galaţi au câte un call-center pentru această situaţie epidemiologică generată de Covid-19.
În zilele următoare, persoanele aflate în carantină în judeţele Galaţi şi Brăila, dar şi ceilalţi beneficiari aflaţi în listele programului eparhial de ajutorare vor primi astfel de pachete.
Prin acest program eparhial sunt sprijinite 2.200 de persoane, valoarea totală a ajutoarelor ridicându-se la suma de aproximativ 150.000 de lei.