În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Sprijinirea persoanelor vulnerabile continuă în timpul stării de alertă
Centrele eparhiale şi parohiile sprijină în continuare un număr mare de persoane vulnerabile, asigurându-le cele necesare: hrană caldă, alimente neperisabile, produse de igienă şi de strictă necesitate. De asemenea, având în vedere noile condiţii, elevilor cu posibilităţi materiale reduse le-au fost oferite echipamente electronice pentru continuarea studiilor.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au continuat acţiunile social-filantropice desfăşurate în mediul rural şi în contextul decretării stării de alertă pe teritoriul ţării, a transmis TRINITAS TV.
La sfârşitul săptămânii trecute, voluntarii au vizitat cinci localităţi, unde au ajutat persoanele singure, vârstnici, nevoiaşi, precum şi familiile cu mulţi copii sau unde părinţii au rămas fără loc de muncă. Beneficiarii din localităţile Năsturelu şi Zimnicele din judeţul Teleorman, respectiv Costeşti Deal, Mătăsaru şi Poroinica din judeţul Dâmboviţa, au primit pachete cu alimente neperisabile, produse de igienă şi materiale de strictă necesitate.
O atenţie deosebită a fost acordată şi familiilor care trăiesc în condiţii dificile, fără acces la electricitate sau apă curentă, ai căror copii se confruntă cu dificultăţi în continuarea studiilor.
Până în acest moment, prin acţiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale au fost ajutate peste 1.350 de familii aflate în situaţii de risc social, din 59 de localităţi din mediul rural din 12 judeţe. Aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
În perioada 11-15 mai, activităţile social-filantropice desfăşurate în Eparhia Dunării de Jos s-au concretizat prin oferirea de ajutoare tinerilor şi familiilor cu posibilităţi materiale reduse, persoanelor vârstnice şi celor din centrele sociale parohiale, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial. Centrul eparhial a oferit alimente şi produse de strictă necesitate pentru 2.416 persoane, valoarea ajutoarelor fiind de 44.677 de lei.
De asemenea, o bogată activitate filantropică s-a desfăşurat şi la nivelul parohiilor eparhiei. Parohiile „Vovidenia” şi „Cuvioasa Parascheva” din municipiul Galaţi au oferit pachete cu alimente neperisabile pentru 125 de persoane nevoiaşe, valoarea ajutoarelor fiind de 5.165 de lei. Totodată, Parohia „Vovidenia” a oferit şi dispozitive electronice pentru 19 elevi, în valoare de 6.000 de lei. Parohia Eremia Grigorescu din cadrul Protopopiatului Tecuci, județul Galați, a oferit alimente neperisabile mai multor persoane vulnerabile, în valoare de 600 de lei. Parohia Perişoru din cadrul Protopopiatului Făurei, județul Brăila, a oferit îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru 30 de persoane nevoiaşe, în valoare de 8.778 de lei. De asemenea, parohiile Jirlău şi Găiseanca, județul Brăila, au oferit ajutoare financiare, în valoare de 600 de lei, pentru 3 persoane. Parohia Stăncuţa din cadrul Protopopiatului Însurăţei, județul Brăila, a sprijinit 30 de persoane cu venituri materiale modeste, oferindu-le alimente neperisabile, în valoare de 850 de lei.
Astfel, în perioada menţionată, la nivelul arhiepiscopiei au fost sprijinite 2.632 de persoane, valoarea ajutoarelor oferite fiind de 146.638 de lei.