Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a desfășurat şi în acest an o amplă campanie de donare de sânge intitulată „Uniți pentru viață - Din inima ASCOR pentru inima tuturor”, care a av
Tablouri pentru Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a înscris în inițiativa „Spitale Color”, prin care sunt colectate tablouri și, apoi, donate instituțiilor de sănătate. Astfel, se contribuie la înviorarea atmosferei din spitale și la crearea unei stări de bine pentru pacienți și personal. Săptămâna trecută, voluntarii echipei „Spitale Color” au instalat pe pereții instituției 41 de tablouri pictate de elevi de la două școli buzoiene.
Centrul „Sfântul Nectarie” s-a înscris în proiect anul trecut, în martie, numărându-se astfel printre primele zece spitale din țară care au beneficiat de acest ajutor. Adriana Căruntu, directorul acestui centru de îngrijiri paliative, a explicat: „Ne dorim să facem mai mult pentru bolnavi. Este o idee care se potrivește foarte bine activităților de îngrijiri paliative. De-a lungul timpului, pacienții ne-au povestit ce greu le este, pentru că mulți ajung să fie imobilizați la pat și adesea reușesc să privească doar tavanul”.
Inițiatoarea proiectului „Spitale Color”, Denisa Radu, a explicat de unde a pornit acest demers: „Am petrecut câteva ceasuri ca însoțitoare pe holul unui spital de urgență din București și atunci am realizat că atmosfera dintr-un spital poate avea un impact puternic asupra tuturor celor prezenți. Primul donator de tablouri pentru spitale a fost Mădălina Radu, mama soțului meu. Între timp, inițiativa a devenit un adevărat proiect național”.
Înainte de a aduce tablourile, cei de la „Spitale Color” au vizitat centrul și i-au întrebat pe pacienți și lucrători ce fel de tablouri vor să primească. „Toți au spus că vor culori calde și imagini plăcute, de natură, nu culori care să-i întristeze”, povestește Adriana Căruntu. Tablourile au fost pictate de patru clase de la Școala Generală „George Emil Palade”, îndrumate de profesoara de educație plastică Adina Stănescu, și patru clase de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, îndrumate de profesoara Alexandra Mihai. Tinerii au donat tablouri figurative, în culori vesele, menite să învioreze atmosfera din spital.
Există numeroase studii referitoare la efectul culorilor asupra psihicului uman. „De exemplu, verdele este o culoare de echilibru, poate ajuta la vindecare, albastrul deschis relaxează, are efect antistres, iar portocaliul oferă bucurie și tonifică psihicul”, explică Adriana Căruntu.
Tehnica culorilor se folosește și în spitale din Marea Britanie. Însă trebuie folosite cu pricepere. Un cardiac, spre exemplu, nu se va simți bine într-un salon în care există culoarea roșie. La fel, nevoile de culoare pentru spitalele de copii diferă de cele din spitalele de psihiatrie, precizează directoarea centrului, care a cerut și sfatul unui specialist de la Direcția de Sănătate Publică București.
Pe viitor, Adriana Căruntu se gândește să instaleze în saloane aparatură pentru proiecția de imagini pe tavan. Pentru aceasta, va fi nevoie de sprijinul comunității. Când centrul va reuși să strângă bani din donații, va putea utila primul salon.