În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Un nou ajutor din partea Bisericii pentru elevi şi persoane nevoiaşe
În cadrul eparhiilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au continuat campaniile de sprijinire a persoanelor aflate în situaţii de risc social şi medical. Sub coordonarea centrelor eparhiale şi prin implicarea clericilor din parohii, au fost demarate acţiuni de ajutorare cu alimente şi produse de strictă necesitate pentru persoanele nevoiaşe şi singure, precum şi a elevilor din clasele terminale cu dispozitive electronice pentru finalizarea studiilor.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au continuat campania social-filantropică de ajutorare a comunităţilor sărace din mediul rural, a transmis TRINITAS TV. Cea mai nouă etapă a acestui proiect a vizat localităţile ilfovene Gagu, Măineasca şi Vânători. Aici, voluntarii au venit în sprijinul persoanelor nevoiaşe şi al bătrânilor singuri, dar şi al familiilor cu venituri materiale modeste şi al celor cu mulţi copii. Au fost oferite pachete cu alimente, produse igienico-sanitare şi materiale de strictă necesitate.
„În această perioadă, când oamenii au stat departe de Biserică, faptul că preoţii îi vizitează şi se interesează de ei înseamnă foarte mult. Când am venit, aceste persoane ne-au întâmpinat cu bucurie. Faptul că le-am adus aceste produse le-a arătat încă o dată că Biserica este aproape de omul aflat în nevoie. Cel mai mult i-a bucurat că i-am vizitat şi am vorbit cu ei. Am găsit multă omenie, oameni cu suflet frumos”, a declarat Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale.
De la începutul impunerii măsurilor de restricţie, voluntarii au venit în sprijinul a 1.860 de familii din comunităţile rurale, valoarea totală a ajutoarelor oferite ridicându-se la suma de 139.500 de lei. Totodată, în cadrul mai multor campanii filantropice, Protoieria Vălenii de Munte a sprijinit Centrul de copii „Sfânta Maria”-Vălenii de Munte, Centrul rezidențial de tip familial din comuna Izvoarele, iar în perioada 1-15 mai, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, preoții de la aceste protoierii au colectat alimente pentru Penitenciarul din Ploiești.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului au continuat campaniile de sprijinire a instituţiilor medicale şi a persoanelor nevoiaşe. În acest sens, în municipiul Piteşti a fost organizată o nouă etapă a campaniei naţionale „Donează sânge! Salvează o viaţă!”, iar la nivelul parohiilor au fost derulate mai multe acţiuni de ajutorare a persoanelor vulnerabile cu cele necesare traiului, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
La iniţiativa Sectorului social-filantropic şi de misiune al arhiepiscopiei, mai mulţi preoţi şi credincioși argeșeni au donat sânge în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină din Piteşti, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare ce se impun în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, la solicitarea conducerii centrului, a fost demarată o campanie de informare şi îndemnare a celor care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi s-au vindecat pentru a dona plasmă, în vederea ajutorării persoanelor aflate în situaţie critică în spitale.
Arhiepiscopia a sprijinit activitatea Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel prin donarea unui număr de 100 de teste rapide pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus, în cadrul eforturilor de limitare a răspândirii acestei pandemii.
Totodată, la nivelul parohiilor au continuat acţiunile social-filantropice de ajutorare a semenilor aflaţi în nevoi.
În Parohia Drăguțești din Protoieria Pitești, județul Argeș, preotul şi voluntarii au venit în sprijinul unei familii care locuia în condiţii grele, ajutând la amenajarea casei cu o ușă, geamuri termopan şi mobilier.
Totodată, 25 de persoane asistate în cadrul Adăpostului de Noapte Pitești Nord au primit hrană caldă din partea Paraclisului „Înălțarea Domnului” din municipiu, iar în Parohia Valea Ursului din Protopopiatul Piteşti şi Parohia Corbi din Protopopiatul Curtea de Argeş mai multe familii cu venituri modeste au fost ajutate cu alimente şi produse de strictă necesitate.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor au continuat acţiunile de sprijinire a persoanelor nevoiaşe şi a elevilor cu posibilităţi materiale reduse, în vederea continuării studiilor, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Parohia Traian II din cadrul Protopopiatului Slobozia, județul Ialomița, a sprijinit cu alimente și produse de igienă 15 familii cu posibilități financiare reduse. Totodată, în cadrul unui parteneriat al parohiei cu Școala Profesională Traian, 20 de copii au primit cartele cu conexiune la internet pentru tabletele primite în cadrul proiectului „Împreună inovăm - Măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială în comuna Traian, județul Ialomița”, prin intermediul cărora au accesat platforma educațională utilizată de școală.
Aceeaşi parohie, prin contribuţia SC DNS Birotica SRL, a distribuit credincioșilor 20.000 de măști.
În cadrul proiectului de sprijinire a elevilor cu situaţii materiale precare „Continuăm pregătirea”, desfăşurat la nivelul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Protopopiatul Călărași a dăruit tablete pentru 30 de elevi cu rezultate bune la învăţătură, care provin din familii nevoiaşe. Oferirea echipamentelor electronice în valoare de 13.000 de lei a fost posibilă prin implicarea preoţilor din protopopiat şi a unor filantropi.