Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Un profesor de religie unește inimile peste Prut
Din puținul pe care-l are și din ce mai donează cunoscuții, profesorul de religie Vasile Postolachi, de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut, județul Botoșani, organizează acțiuni de ajutorare care unesc inimile românești de pe ambele maluri ale Prutului. La finele anului trecut și în prima parte a lunii ianuarie 2020, profesorul a strâns donații de la spanioli și români și le-a făcut daruri de sărbători familiilor cu posibilități materiale reduse din șapte localități din România și Republica Moldova, după cum informează publicația locală Darabaneni.ro. Peste 750 de copii și 50 de familii nevoiașe au primit alimente, îmbrăcăminte și chiar brichete de foc.
Campania, intitulată „Bucuria de a bucura”, a ajuns la sătenii din Bajura, Drepcăuți, Miorcani, Rădăuți-Prut și Rediu (din județul Botoșani) și la Pererita și Lipcani (din raionul Briceni, în Republica Moldova). Acțiunile de ajutorare au continuat și în a doua parte a lunii ianuarie, când, alături de profesorul botoșănean, trei elevi de la Liceul Teoretic Lipcani au sărit în ajutorul unei familii nevoiașe din Lipcani, în Basarabia vecină. Ei au spart lemne de foc pentru o bunicuță care locuia cu nepoțica și era țintuită la pat de boală.
Această campanie, care demonstrează că filantropia nu cunoaște granițe, face parte din inițiativa „Cartea unește inimi”, prin care profesorul Postolachi își propune să apropie copiii de pe ambele maluri ale Prutului. Inițiativa lui a devenit cunoscută după ce, în Anul Centenar, a făcut credit pentru a duce un grup de copii din România, Moldova și Ucraina într-o excursie educativă despre trecutul istoric și identitatea comună a românilor despărțiți de Prut.
Vasile Postolachi s-a născut la Bajura, în nordul județului Botoșani, aproape de granița cu Ucraina. „Când eram copil, de multe ori mergeam pe malul apei pentru a discuta cu copiii de dincolo de Prut. Nu știam pe atunci adevărul istoric, știam doar că vorbesc cu un copil din altă țară, dar în aceeași limbă”, a povestit el, citat de Basilica.ro. Astfel, după ce a devenit profesor de religie ortodoxă la Rădăuți-Prut, în estul județului Botoșani, aproape de granița cu Republica Moldova, a simțit nevoia să facă un proiect comun cu cei de peste Prut.
La școala din Rădăuți-Prut, profesorul lucrează cu copii din satele Miorcani, Rădăuți-Prut și Rediu, despre care spune că sunt, „din păcate, îmbătrânite, cu mulți tineri plecați în afară”. El a declarat pentru InfoPrut.ro că ajutorarea și bucuria din această campanie nu ar trebui să se termine niciodată: „Dorința mea este ca aceste activități să le repetăm cât mai des, nu doar la Crăciun sau Paști, pentru că Hristos stă cu mâna întinsă în cei aflați în nevoi nu doar la Paști sau Crăciun”.