În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Ziua Mondială a Sănătății la Centrul „Sfântul Nectarie” din Capitală
Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie, a fost marcată și de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului printr-o acțiune social-filantropică ai cărei beneficiari au fost pacienții și personalul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Capitală.
În contextul sărbătoririi Zilei Mondiale a Sănătății, zi de conștientizare a sănătății la nivel global, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, însoțiți de medici și asistenți ai Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din Capitală, i-au vizitat pe pacienții asistați în cadrul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București. Aceștia le-au oferit flori, iconițe, cărți de rugăciuni și produse alimentare bio. De asemenea, angajații centrului au primit din partea voluntarilor articole de încălțăminte, ne-a transmis Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor.
Cu privire la această acțiune organizată pentru marcarea Zilei Mondiale a Sănătății, Dănuț Prună a afirmat: „Ziua Mondială a Sănătății este o zi foarte importantă pentru noi toți, o oportunitate de conștientizare a importanței implicării noastre în sprijinirea sistemului medical. Am ținut să fim prezenți la Centrul de îngrijiri paliative «Sfântul Nectarie» să îi încurajăm pe cei de aici, să vorbim cu ei, să le transmitem atât personalului, cât și pacienților că nu sunt singuri și că îi susținem. De fiecare dată când venim suntem primiți cu multă dragoste de către pacienți și personal. Directorul acestui aşezământ, Adriana Căruntu, are o misiune deloc ușoară, aceea de a îngriji persoane greu încercate de această boală nemiloasă, cancerul. M-a impresionat foarte mult și faptul că acești pacienți, deși au probleme grave de sănătate, nu uită să se gândească la Bunul Dumnezeu, la sfinți și să își lege și ultima fărâmă, ultima picătură din viață de Biserică și de mântuire”.
Doctorul Raluca Ghionaru, consilier în cadrul Colegiului Medicilor din România, a apreciat dedicarea cu care personalul centrului îi îngrijeşte pe cei suferinzi: „Recunosc că nu am sărbătorit niciodată Ziua Sănătății în acest fel și sunt profund impresionată de munca pe care o depun oamenii aici. De multe ori, societatea uită de cei care au nevoie profundă de ajutor, uită de cei care au trecut prin suferință. Uităm că au nevoie de sprijin nu numai din punct de vedere medical, dar și din punct de vedere social și sufletesc”.
Directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, Adriana Căruntu, a oferit detalii cu privire la celebrarea Zilei Mondiale a Sănătății din acest an: „Acțiunea de astăzi este dedicată Zilei Mondiale a Sănătății. Tema de anul acesta este «Planeta noastră - Sănătatea noastră». Cu atât mai mult putem să spunem în anul 2022 că trebuie să ne implicăm mai mult în domeniul sănătății. Trebuie să susținem mai mult sănătatea pentru că observăm că ne confruntăm de la un an la altul cu diverse probleme. Mesajul meu cu această ocazie a Zilei Mondiale a Sănătății este să invit membrii din comunitate să se implice mai mult în domeniul sănătății, să sprijine centrele medicale”.
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” furnizează servicii pentru pacienții adulți cu afecțiuni oncologice în stadiu terminal, necesare creșterii calității vieții lor. Complexul de îngrijiri medicale și spirituale oferite tratează durerea fizică și suferința psihică produsă de boală.