Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Să nu uităm pe cei care au suferit în comunism
Secolul 20 a fost o epocă dificilă pentru întreaga Europă. După experiența traumatizantă a celor Două Războaie Mondiale, Europa de Est a fost nevoită să treacă prin coşmarul epocii comuniste.
Bisericile Ortodoxe din această parte a lumii au fost supuse unei crunte prigoane din partea sistemului totalitar ateu.
În timpul regimului comunist, Biserica Ortodoxă Română a fost înlăturată treptat din viaţa societății. În anul 1948 a fost eliminat învățământul religios din școli, au fost interzise slujbele în instituții publice, au fost suprimate periodicele bisericești ale eparhiilor, au fost desființate multe școli teologice, a fost interzisă catehizarea tineretului, peste o mie de clerici ortodocși (la care se adaugă și cei romano-catolici, greco-catolici și protestanți) au fost arestați, aruncați în închisori, trimiși la muncă silnică sau deportați. Au fost desființate zeci de mănăstiri şi schituri ortodoxe, sute de călugări și călugărițe au fost scoși din ele în mod brutal, au fost confiscate mii de proprietăți bisericești şi au fost demolate sau translate zeci de locașuri de închinare în Bucureşti. Biserica Ortodoxă Română, în totalitatea ei, a fost supravegheată şi controlată în permanență.
Sfârșitul dictaturii comuniste în decembrie 1989 şi începutul unei perioade de libertate în societatea românească a reprezentat şi pentru Biserica Ortodoxă Română posibilitatea de a se organiza şi manifesta conform vocației sale, stabilind relații de dialog şi cooperare cu Statul şi cu diferite instituţii pentru împlinirea misiunii sale pastorale, spiritual-culturale, educaţionale şi social-filantropice.
Simpozionul intitulat „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluția română din decembrie 1989”, organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului, constituie un bun prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul libertății poporului român şi pentru a cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist şi a celor care s-au jertfit în decembrie 1989.
Întregul an 2017 a fost dedicat de Biserica Ortodoxă Română comemorării apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, evidențiind astfel exemplul de răbdare și de suferință al victimelor comunismului din temnițele comuniste, dimpreună cu credința lor puternică și curajul de a-L mărturisi pe Hristos. Toţi au avut de îndurat violenţa fizică şi psihică, persecuția, tortura şi chiar moartea. Imensa lor majoritate aparține Bisericii Ortodoxe Române, pentru care suntem datori să păstrăm vie memoria jertfei lor.
Mulţimea mărturisitorilor şi martirilor credinţei din ţara noastră în timpul comunismului ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este puterea jertfei şi cât de necesară este lucrarea de vindecare şi înnoire a umanităţii, rănită de ură şi violenţă, de intoleranță şi indiferență, de multe forme ale morţii fizice şi spirituale.
Lumina mărturiei victimelor şi mărturisitorilor din perioada comunistă trebuie comemorată cu recunoștință şi venerație, ea fiind izvor de înnoire spirituală în viaţa societăţii de astăzi.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la Simpozionul „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluția română din decembrie 1989”, organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, joi, 7 noiembrie 2019.