Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Amaranthul sau „planta viitorului” în alimentaţie
Plantă cultivată de acum 8.000 de ani în America de Sud, amaranthul s-a extins şi în Europa sub formă de soiuri sălbatice. Astăzi, este supranumită „planta viitorului”, întrucât oferă o multitudine de beneficii celor care o consumă, fiind inclusă în categoria supracerealelor datorită bogăţiei de vitamine și minerale conţinute, dar și a valorii proteice mai mari decât în cazul grâului, ovăzului, secarei și orezului. Semințele acestei plante sunt bogate în lizină, o proteină de înaltă calitate, fibre, vitaminele A, E, B, D, minerale precum fosfor, fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan, aminoacizi esențiali.
Amaranthul nu conţine gluten şi are următoarele proprietăți, potrivit specialiştilor: scade colesterolul, îmbunătățește sistemul imunitar și digestia, previne afecțiunile cardiovasculare, este o sursă bogată de proteină vegetală, previne îmbătrânirea prematură a organismului, luptă cu agenții cancerigeni, promovează sinteza hormonilor, enzimelor, celulelor sanguine și anticorpilor, combate dezvoltarea osteoporozei, îmbunătățește vederea, încetinește căderea părului, ajută la scăderea în greutate.
Considerat o uzină de nutrienți, amaranthul poate fi utilizat sub orice formă: pe post de cereale la micul dejun, prăjit, în supe și tocane, în salate și chiar în jeleuri. Poate fi gătit asemenea orezului sau pastelor. Desigur, poate fi şi măcinat pentru a obţine făină. Seminţele de amaranth se comercializează şi în hypermarketurile din România sau la magazinele cu produse exclusiv bio.
Budincă din amaranth cu iaurt
Ingrediente: 200 g amaranth, 400 g iaurt, 3 ouă, 200 g stafide, zahăr vanilat, 100 g zahăr, un praf de sare. Preparare: Amaranthul lăsat la hidratat peste noapte se pune la fiert, după care se lasă la răcit, apoi stafidele hidratate în prealabil se amestecă cu amaranthul. Se bat albușurile spumă cu un praf de sare și zahărul, se adaugă gălbenușurile și zahărul vanilat şi se amestecă în compoziția de amaranth; se omogenizează și se pune compoziția într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, apoi se dă la cuptor până se rumenește deasupra.
Turtiţe cu legume şi amaranth la cuptor
Ingrediente: 100 g amaranth fiert, 2 ouă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 dovlecel, 3-4 căței de usturoi, 1 linguriță curry, 100 g parmezan răzuit, 100 g pesmet, 1 legătură pătrunjel, sare și piper după gust. Preparare: Se pune într-un vas amaranthul fiert în prealabil, apoi se curăță morcovul și dovlecelul și se dau prin răzătoare, se stoarce excesul de lichid, apoi se amestecă toate legumele cu amaranthul; se adaugă ouăle, curry, parmezanul, pesmetul, usturoiul, ceapa tocată foarte mărunt, pătrunjelul tocat, sare și piper după gust; se omogenizează compoziția, apoi se modelează turtițele și se pun într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor. Se pot servi cu diverse sosuri, iaurt, maioneză etc.