Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Amarantul, „floarea-nemuritoare” cu gust delicios
Amarantul este una dintre cele mai vechi cereale cultivate, originară din America Centrală. Are flori asemănătoare spicelor de cereale, de culoare violet aprins, care rămâne neschimbată chiar și când florile sunt uscate, de aceea planta mai poartă numele de „floarea-nemuritoare”. Este cultivată de peste 8.000 de ani pentru proprietățile sale nutritive. Are un gust delicios, asemănător nucilor, cu o aromă ușor înțepătoare și consistență gelatinoasă.
Amarantul poate fi folosit la prepararea icrelor vegetariene, înlocuind făina din orice preparat, în budinci sau alte deserturi, în salate sau chiar pentru a îngroșa supele, poate înlocui orezul sau se poate utiliza pentru a obține făina fără gluten. Amarantul este bogat în minerale, precum calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, carotenoide, carbohidrați, proteine, calorii, fibre, mangan, seleniu, dar și vitamine, B1, B2, B5, B6, B9, A, C, K etc. Un studiu efectuat asupra amarantului arată că semințele acestuia au importante proprietăți nutritive și compuși fitochimici, precum rutina și nicotiflorina, peptide care au abilitatea de a reduce hipertensiunea și incidența cancerului. Amarantul este benefic pentru sănătatea inimii, reduce colesterolul din sânge, are proprietăți antioxidante, conține molecule cu proprietăți antiinflamatoare care pot combate afecțiuni precum guta, artrita sau chiar puseele specifice lupusului eritematos sistemic, sporește densitatea osoasă, îmbunătățește digestia, tratează afecțiunile gastrice, ameliorează venele varicoase, îmbunătățește vederea, ajută la scăderea în greutate etc. Valoarea nutritivă a frunzelor de amarant este comparată cu carnea de calamar. Amarantul poate fi utilizat în diferite moduri, în Mexic, spre exemplu, se găsește expandat, amestecat cu zahăr și cu miere și este consumat ca atare, având un gust deosebit de plăcut, poate fi adăugat în diverse mâncăruri și în lapte și este extrem de benefic inclusiv pentru bebeluși.
Rețete:
Budincă de amarant cu măr
Ingrediente: o cană de amarant, 2 căni de lapte de soia sau cocos, scorțișoară, sare, un măr, 5 linguri de nuci măcinate.
Mod de preparare: se curăță mărul de coajă și se taie cuburi, se pun într-o cratiță amarantul, laptele, scorțișoara, sarea și mărul. Când începe să fiarbă, se dă focul la mic și se acoperă oala. Se lasă în jur de 25 de minute, până când amarantul se înmoaie, amestecându-se din când în când. Când este gata, se adaugă nucile și facultativ o lingură de miere. Este un mic dejun consistent și delicios.
Icre din amarant
Ingrediente: 150 g amarant fiert, 2 cepe roșii potrivite, 85 g maioneză de post, 1-2 lingurițe zeamă de lămâie, un praf de sare.
Mod de preparare: se amestecă amarantul fiert și hidratat bine cu maioneza, ceapa tocată, sare și zeama de lămâie, se omogenizează bine și se poate consuma la mic dejun sau ca aperitiv.